Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Marea Britanie îşi redeschide Ambasada la Teheran

Ziarul de Vrancea
23 aug 2015 555 vizualizări
Ambasada Marii Britanii la Teheran a fost redeschisă ieri, după aproape patru ani, în cursul unei vizite în capitala iraniană a şefului diplomaţiei britanice Philip Hammond, însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri, iar Iranul îşi redeschide simultan ambasada la Londra, relatează BBC News online.

Ambasada britanică a fost închisă în 2011, după ce a fost atacată de către protestatari, în timpul unei demonstraţii împotriva sancţiunilor impuse Iranului. Hammond este primul ministru de Externe britanic prezent în Iran din 2003 încoace. Vizita are loc la doar câteva săptămâni după încheierea unui acord între Teheran şi şase mari puteri vizând limitarea programului nuclear iranian. "Prima vizită a unui ministru britanic din 2003. Moment istoric în relaţiile UK-Iran", a declarat Hammond, într-un mesaj postat pe Twitter, la sosirea în Teheran. Acordul în dosarul nuclear şi alegerea lui Hassan Rohani ca preşedinte în iunie 2013 - care a promis un angajament mai mare cu lumea occidentală - au fost "jaloane importante" în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, a declarat ministrul anterior. "Redeschiderea ambasadelor noastre este un pas esenţial către îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale", a spus ministrul britanic.

Atacul din tren este în plină anchetă

Anchetatorii francezi îl interogau ieri pe Ayoub El Khazzani - imobilizat vineri seara de pasageri salutaţi ca eroi la bordul unui tren Thalys - încercând să afle ce plănuia, dacă avea complici, şi scotocind trecutul acestui tânăr islamist care pare că a călătorit mult, relatează AFP online. Două anchete au loc - una a Parchetului Antiterorist din Paris, cu competenţe la nivel naţional, şi una a Parchetului federal belgian. Măsura arestării preventive a lui Ayoub El Khazzani şi reţinerii lui în sediul Direcţiei Generale pentru Securitate Internă DGSI) de la Levallois-Perret, la periferia Parisului, a fost prelungită sâmbătă până marţi seara. Marocanul, care ar urma să împlinească 26 de ani pe 3 septembrie, a început prin a nega orice plan terorist, explicând că a găsit din întâmplare arme, pe care a decis să le folosească pentru a jefui călători la bordul trenului Thalys. După aceea a spus puţine lucruri. Însă profilul său de islamist radical - reperat de serviciile de informaţii din mai multe ţări europene - îi orientează pe anchetatori către pista unui atac terorist care s-ar fi putut termina într-o baie de sânge dacă trei tineri americani, aflaţi în vacanţă în Europa, şi un britanic nu ar fi intervenit să-l dezarmeze. În confruntare, unul dintre americani, Spencer Stone, membru al Forţelor americane aeriene (USAF), un tânăr masiv, în vârstă de 23 de ani, cu părul ras, a fost rănit cu un cutter la mână, iar alt pasager, un franco-american care locuieşte la Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine) a fost rănit de un glonţ. Spencer Stone şi prietenii săi - Alek Skarlatos, în vârstă de 22 de ani, şi Anthony Sadler, în vârstă de 23 de ani - au reuşit să-l neutralizeze pe marocan, cam de aceeaşi vârstă cu ei, ajutaţi de britanic, Chris Norman, un sexagenar. Toţi au fost salutaţi ca eroi şi urmează să fie primiţi luni la Palatul Elysée, împreună cu un pasager francez, în vârstă de 28 de ani, care a încercat primul să-l dezarmeze pe Ayoub El Khazzani, dar care preferă să rămână anonim. Potrivit primelor elemente ale anchetei, Ayoub El Khazzani, a cărui identitate a fost confirmată cu ajutorul amprentelor digitale, "trăia în Belgia, a urcat într-un tren în Belgia şi avea asupra arme pe care le-a achiziţionat, fără îndoială, în Belgia. şi avea documente emise în Spania", a rezumat o sursă apropiată dosarului.

Două avioane s-au prăbuşit la un show aerian

Cel puţin o persoană a murit în urma prăbuşirii a două avioane de mici dimensiuni care participau la un spectacol aerian, ieri, în oraşul elveţian Dittingen, anunţă poliţia, relatează Reuters în pagina electronică. Două avioane dintr-o formaţie de trei s-au prăbuşit chiar înainte de ora 9.30 GMT (12.30, ora României), a anunţat Poliţia din Basel-Landschaft într-un comunicat.

Marina italiană a salvat aproximativ 3.000 de imigranţi

Marina italiană a salvat aproximativ 3.000 de imigranţi aflaţi la bordul mai multor ambarcaţiuni, pe Mediterana după ce a primit mesaje de salvare de la 22 de ambarcaţiuni, a anunţat Paza de Coastă, relatează Reuters în pagina electronică de duminică. Operaţiunile continuau duminică şi era neclar unde urmează să fie conduse aceste persoane, a declarat un purttor de cuvânt. Europa depune eforturi să facă faţă unui aflux-record de refugiaţi şi imigranţi care fug din calea războaielor din unele ţări din Orientul Mijlociu.Mediterana a devenit cea mai sângeroasă rută pentru imigranţi. Peste 2.300 de persoane au murit anul acesta încercând să ajungă în Europa la bordul unor ambarcaţiuni, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM). Mii de persoane au luat cu asalt sâmbătă, pe ploaie, frontiera Macedooniei. Forţele de ordine au utilizat grenade asurzitoare şi au recurs la bastoane, încercând să pună în aplicare un decret privind blocarea rutei prin Balcani către Europa de Vest.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.