Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Reţelele de socializare trădează personalitatea utilizatorilor

Ziarul de Vrancea
14 aug 2015 656 vizualizări
Modul în care se folosesc reţelele de socializare, îndeosebi Facebook, spune multe despre personalitatea utilizatorilor, despre profilul lor psihologic - este ceea ce susţine o echipă de cercetători britanici de la Universitatea Brunel.

Cercetarea s-a desfăşurat cu ajutorul a câteva mii de utilizatori de Facebook, invitaţi să completeze un chestionar online şi cărora le-a fost analizat comportamentul pe web (profil, comentarii, like-uri etc.). Intenţia cercetătorilor a fost să stabilească trăsăturile de personalitate în funcţie de elemente ca sociabilitatea, stima de sine, extraversiunea, deschiderea de mentalitate sau narcisismul. Primele rezultate, studiul este în desfăşurare, permit extragerea principalelor tendinţe.
Anxioşii sunt în căutare permanentă de aprobare (prin like-uri şi comentarii), pe care o solicită. Dacă numărul de like-uri nu este la înălţimea aşteptărilor lor, se simt frustraţi.
Pentru extravertiţi, Facebook este o platformă de exprimare şi de comunicare activă. Ei nu se limitează doar să dea şi să primească like-uri, ci şi să primească ori să posteze comentarii.
Pentru narcisişti sunt caracteristice fotografiile, din abundenţă, postările cu realizările profesionale şi personale, şi performanţele sportive. Ei aşteaptă comentarii pozitive, complimente, felicitări, chiar şi like-uri dacă sunt numeroase.
Discreţii intervin mai puţin regulat pe Facebook (ceea ce nu înseamnă că nu accesează des reţeaua de socializare, fie şi numai să vadă ce au postat ceilalţi). Nu le place să vorbească prea mult despre ei, despre viaţa personală, sau activităţile lor, la care se referă indirect.
Sentimentalii au multe postări despre relaţiile de dragoste. Acest lucru poate însemna pur şi simplu nevoia de a-şi exprima ataşamentul faţă de celălalt şi de a-l aduce la cunoştinţă. Dar postările insistente (de tipul "te iubesc la nebunie", "îmi lipseşti deja") trădează şi un sentiment de nesiguranţă în relaţie şi o neîncredere în sine însuşi.
Desigur, nu sunt categorii exclusive: unii se vor recunoaşte, sau se vor identifica cu aceste persoane, alţii, deloc. Totuşi această clasificare, ce urmează să fie îmbogăţită, nu le va părea absurdă multor utilizatori de Facebook.

Rusia somează NATO să renunţe la instalarea elementelor antirachetă în Europa

Rusia consideră că planul NATO de instalare a elementelor antirachetă în Europa nu mai are sens în contextul acordului nuclear cu Iranul, afirmă Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, acuzând Statele Unite că invocă motive "artificiale" pentru implementarea proiectului antibalistic. "Nu vedem niciun motiv pentru continuarea proiectului antirachetă într-un ritm atât de rapid, cu proiecţii atât de clare privind potenţialul nuclear al Rusiei", a spus Riabkov. "Din punctul de vedere al Rusiei, este imposibil să fie folosite rachete cu raze medii de acţiune împotriva unor ţinte militare din Europa. Astfel, credem că Washingtonul creează motive artificiale pentru a putea construi segmentul european al sistemului antibalistic", a adăugat Riabkov. La jumătatea lunii iulie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunţa că Rusia se aştepta ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear. Potrivit lui Lavrov, Administraţia Barack Obama ar trebui să abandoneze planurile de construire a unui sistem antirachetă în Europa, dat fiind că Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind îndreptat împotriva unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord, care nu se conformează reglementărilor internaţionale. Lavrov amintea că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană. "Este clar că acordul cu Iranul va influenţa situaţia generală în Orientul Mijlociu, în nordul Africii şi în zona Golfului Persic", argumenta Lavrov.
În replică, un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice afirma că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.
Iranul şi marile puteri din grupul P5^1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în iulie, la un acord privind programul nuclear iranian.

Muzica stimulează refacerea pacienţilor după intervenţii chirurgicale

Muzica, atunci când este ascultată înainte de, pe durata şi după intervenţii chirurgicale, reduce durerile pacienţilor, atenuează anxietatea şi scade nevoia de analgezice, au anunţat oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.
După ce au analizat date statistice şi medicale provenind de la aproximativ 7.000 de bolnavi, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că pacienţilor care urmează să fie operaţi ar trebui să li se permită să îşi aleagă singuri muzica pe care vor să o asculte în timpul intervenţiei, pentru a maximiza beneficiile medicale. De asemenea, muzica respectivă nu ar trebui să interfereze cu sistemul de comunicare utilizat de echipa medicală în timpul operaţiei. "Muzica este o intervenţie non-invazivă, sigură şi ieftină, care ar trebui să fie disponibilă pentru toţi oamenii care vor fi operaţi", a spus Catherine Meads, cercetătoare la Universitatea Brunel din Marea Britanie, coordonatoare a studiului.
Studiul, publicat în The Lancet, a evidenţiat faptul că pacienţii care au apelat la ajutorul muzicii erau considerabil mai puţin anxioşi după operaţie şi au raportat un nivel mai mare de satisfacţie postoperatorie după ce au ascultat muzică. De asemenea, aceiaşi pacienţi au avut nevoie de mai puţine analgezice şi au raportat dureri mai puţin intense în comparaţie cu grupul de control.

Japonia îşi cere scuze pentru atrocităţile comise în al II-lea Război Mondial

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a exprimat o "durere profundă" pentru victimele celui de-al II-lea Război Mondial, conform unui comunicat publicat la 70 de ani de la capitulare. Shinzo Abe a admis că armata Japoniei a provocat "daune şi suferinţe incomensurabile" asupra unor oameni nevinovaţi în timpul războiului. Abe a prezentat scuze pentru acţiunile militare ale Japoniei. Comunicatul a fost urmărit cu atenţie de vecinii Japoniei, în special de către Coreea de Sud şi China. Ostilitatea faţă de atrocităţile comise de armata imperială japoneză în al II-ea Război Mondial continuă să afecteze relaţiile dintre Japonia şi vecinii est-asiatici, la zeci de ani de la capitularea din 15 august 1945.

Pakistanul condamnă la moarte şase militanţi implicaţi în atacul asupra unei şcoli

Armata pakistaneză a anunţat pedeapsa cu moartea pentru şase militanţi implicaţi în atacul sângeros comis anul trecut asupra unei şcoli militare din oraşul Peshawar. Bărbaţii au fost condamnaţi de tribunalele militare constitutite în urma atacului din data de 16 decembrie 2014, în urma căruia au fost ucise 151 de persoane, majoritatea elevi. Un al şaptelea bărbat a primit o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă. Într-o declaraţie publicată pe site-ul armatei, care includea numele condamnaţilor şi rolul lor în atac, era menţionat, de asemenea, faptul că "inculpaţii au avut parte de un proces corect" şi că aceştia au avut dreptul să facă apel. Procesul s-a desfăşurat în spatele uşilor închise şi nu au fost date detalii despre locul sau data la care vor fi puse în aplicare pedepsele. Un moratoriu care durează de şase ani privind pedeapsa cu moartea a fost ridicat în decembrie de Guvernul pakistanez. Iniţial acesta era aplicat pentru cei condamnaţi pentru acte de terorism, însă acum se aplică tuturor celor care comit infracţiuni capitale. Atentatul care a vizat o şcoală frecventată de copiii militarilor din Peshawar, o metropolă din nord-vestul Pakistanului, a fost revendicat de talibanii pakistanezi din mişcarea TTP, care luptă din 2007 împotriva Guvernului de la Islamabad, acuzat că susţine războiul american "împotriva terorismului" şi că "batjocoreşte islamul".

Jeb Bush nu exclude posibilitatea ca SUA să permită din nou tortura

Jeb Bush, candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale americane, a refuzat joi să excludă reluarea utilizării torturii, în anumite circumstanţe, de către administraţia SUA. "Nu vreau să fac o declaraţie definitivă, generală", a declarat Bush în faţa republicanilor din statul Iowa, întrebat dacă va menţine sau va anula ordinul preşedintelui Barack Obama care interzice tehnicile brutale de interogare folosite de CIA. "Când eşti preşedinte, cuvintele tale contează", a adăugat el.
Fostul guvernator al statului Florida a precizat că, în general, consideră că tortura nu este adecvată şi se bucură că fratele său, fostul preşedinte George W. Bush, a pus capăt în mare parte utilizării acestor tehnici de către CIA înainte de a-şi încheia mandatul.
CIA a folosit simularea înecului, lovirea, nuditatea, privarea de somn, umilirea şi alte metode pentru a constrânge deţinuţi Al-Qaida să facă mărturii - metode pe care armata nu are voie să le folosească asupra prizonierilor de război. Un raport al Senatului, dat publicităţii anul trecut, cita date ale Agenţiei care arătau că aceste tehnici au fost mai brutale decât se ştia anterior, nu au adus informaţii esenţiale şi că CIA a minţit în legătură cu ele. Jeb Bush a apreciat însă că aceste tehnici au fost eficiente şi au adus informaţii, dar acum există "un mediu diferit". El a sugerat că ar putea exista unele ocazii când interogatoriile brutale sunt necesare pentru a menţine ţara în siguranţă. "De aceea nu spun că în orice condiţie, în orice scenariu posibil", a adăugat el.

Poluarea ucide 4.000 de oameni pe zi în China

Poluarea aerului ucide zilnic aproximativ 4.000 de oameni în China, susţin cercetători americani, care indică arderea cărbunelui drept contribuţie cheie la acest fenomen. Calitatea deficitară a aerului contribuie la moartea a 1,6 milioane de persoane anual, ceea ce reprezintă 17% din totalul deceselor din China, potrivit datelor ştiinţifice publicate joi de grupul de cercetare independent Berkeley Earth din SUA. Calitatea medie a aerului pentru 38% dintre chinezi a fost "nesănătoasă", conform standardelor americane, potrivit datelor culese timp de patru luni de la 1.500 de staţii terestre, au subliniat autorii studiului. Circa 92% din populaţia Chinei a intrat în contact cel puţin 120 de ore cu un aer nesănătos între 5 aprilie 2014 şi 5 august 2015, au declarat RichardMuller şi Robert Rohde într-un comunicat de presă, pe baza datelor din teren. "Când am fost ultima dată la Beijing, poluarea era la un nivel periculos. Fiecare oră de expunere a redus speranţa mea de viaţă cu 20 de minute", a spus Muller, director ştiinţific al Berkeley Earth. "Este ca şi cum fiecare bărbat, femeie şi copil ar fi fumat 1,5 ţigări pe oră", a spus el. O mare parte din poluarea care afectează capitala Chinei provine din zone industriale aflate la distanţă destul de mare, îndeosebi Shijiazhuang (322km sud-vest), a spus Rohde.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.