Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Turcia, acuzată că protejează gruparea SI

Ziarul de Vrancea
11 aug 2015 565 vizualizări
Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a acuzat Turcia că încearcă să protejeze gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi.

Cemil Bayik a declarat pentru BBC că, în opinia sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea ca gruparea Stat Islamic (SI) să împiedice succesul kurzilor, care au obţinut victorii semnificative în faţa militanţilor SI în Siria şi Irak. "Turcii susţin că luptă împotriva Statului Islamic (...), dar de fapt luptă împotriva PKK. Ei fac asta pentru a limita lupta PKK împotriva SI. Turcia protejează SI", a afirmat Cemil Bayik. "Erdogan este în spatele masacrelor comise de SI. Scopul său este să împiedice progresele kurzilor împotriva" lor, a precizat el.
Turcia, ca şi alte state occidentale, consideră PKK organizaţie teroristă, iar armistiţiul respectat în conflictul îndelungat cu gruparea kurdă a fost încălcat în iulie, când autorităţile turce au început să bombardeze tabere PKK din nordul Irakului, concomitent cu raidurile aeriene împotriva SI. Potrivit unor observatori, luptătorii PKK au fost vizaţi de mai multe atacuri decât gruparea Stat Islamic. Oficialii turci neagă însă că această campanie împotriva grupării SI ar fi un pretext pentru a împiedica noi succese ale kurzilor.
PKK duce o luptă armată împotriva Guvernului turc din 1984, de atunci peste 40.000 de persoane fiind ucise. În anii '90, organizaţia a renunţat la cererea sa privind un stat kurd şi a cerut mai multă autonomie pentru kurzi. În martie 2013, liderul său încarcerat Abdullah Ocealan a anunţat un armistiţiu, dar violenţele s-au reluat în ultimele săptămâni, după un atac sinucigaş comis de SI, soldat cu 32 de morţi în oraşul majoritar kurd Suruc. Aripa militară a PKK a ucis doi poliţişti turci, acuzându-i că au colaborat cu SI la comiterea atacului.
Bayik a afirmat că negocierile sunt singura opţiune pentru încheierea conflictului kurd, adăugând că PKK va renunţa la luptă dacă Turcia îşi încheie operaţiunea militară. Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmase însă anterior că atacurile împotriva PKK vor continua până ce gruparea va capitula.
De altfel, avioanele turce au lansat în noaptea de luni spre marţi un nou val de raiduri aeriene împotriva unor obiective ale PKK în sud-estul ţării.

Universul s-a "întins pe pat" şi îşi aşteaptă sfarşitul

Un studiu ştiinţific realizat de o echipă internaţională de cercetători a anunţat, luni, moartea programată a Universului. Oamenii de ştiinţă au măsurat energia produsă de 200.000 de galaxii şi au descoperit că aceasta este de două ori mai mică decât energia generată de ele în urmă cu 2 miliarde de ani. "Începând de acum, Universul este sortit declinului, precum o bătrâneţe care ar dura pentru totdeauna", a explicat Simon Driver, membru al Comitetului internaţional de cercetări radioastronomice (ICRAR) din statul Australia de Vest, care a participat la acest proiect. "Universul s-a prăbuşit pe canapea, şi-a adus pătura preferată şi se pregăteşte să doarmă un somn etern", a adăugat acelaşi cercetător.
O bună parte din energia care circulă în Univers a fost generată după Big Bang, însă energie nouă este în mod constant eliberată în timpul fuziunilor termonucleare din stele. Andrew Hopkins, cercetător la Observatorul astronomic australian, spune că oamenii de ştiinţă ştiau deja de ceva vreme că ritmul de creare a stelelor în Univers a intrat în declin. Însă noul studiu arată că rata de producere a energiei noi scade într-o manieră asemănătoare pe diverse lungimi de undă.
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit şapte dintre cele mai puternice telescoape de pe planetă, pentru a observa timp de opt ani peste 200.000 de galaxii, pe 21 lungimi de undă diferite, precum infraroşu şi ultraviolet, în cadrul studiului intitulat "GAMA" ("Galaxy and Mass Assembly"). Acestea sunt cele mai exacte măsurători ale energiei cosmice ce au fost realizate vreodată. Două telescoape spaţiale de la NASA, un telescop spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi telescopul anglo-australian din statul Noul Wales de Sud au furnizat date esenţiale pentru realizarea acestui studiu. Cercetarea este rezultatul colaborării între o sută de oameni de ştiinţă care provin de la peste 30 de universităţi australiene, europene şi americane.

Terapia prin muzică ar putea preveni crizele de epilepsie

Terapia prin muzică ar putea fi utilizată pentru a preveni crizele de epilepsie, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 123-a convenţie anuală organizată de Asociaţia psihologilor americani. Potrivit noului studiu, realizat pe un eşantion de 21 de pacienţi, creierele persoanelor care suferă de epilepsie reacţionează diferit la muzică, iar oamenii de ştiinţă consideră că aceasta ar putea fi folosită pentru a preveni crizele epileptice. Studiul a fost prezentat de Christine Charyton, cercetătoare la Universitatea de Stat din Ohio, şi are în vedere doar pacienţi cu epilepsie de lob temporal - care alcătuiesc aproximativ 80% din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie. Potrivit savanţilor americani, muzica este procesată la nivelul cortexului auditiv din creier, care face parte la rândul său din lobul temporal. Cercetătorii au înregistrat undele cerebrale ale pacienţilor atunci când aceştia au petrecut 10 minute în linişte, apoi cele emise în timp ce voluntarii ascultau "Sonata în D major de Mozart" sau "My Favorite Things" de John Coltrane. Urmau alte 10 minute de linişte, apoi alte două compoziţii muzicale şi, la final, un al treilea interval de 10 minute de linişte. Ordinea în privinţa compoziţiilor muzicale a fost aleatorie - unii dintre participanţi au ascultat mai întâi Mozart, alţii au ascultat mai întâi Coltrane.
Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de activitate cerebrală la participanţii care au ascultat muzică. Potrivit lui Christine Charyton, activitatea undelor cerebrale s-a sincronizat mai mult cu aceea a undelor muzicale la persoanele cu epilepsie decât la persoanele fără epilepsie din grupul de control.
Experţii americani speră că descoperirea lor ar putea fi folosită pentru a oferi pacienţilor o terapie suplimentară, pe lângă tratamentele actuale contra epilepsiei, şi pentru a contribui la prevenirea crizelor epileptice. Pentru cei 3% din pacienţii epileptici diagnosticaţi cu fotosensibilitate, o asociere pozitivă cu undele muzicale ar reprezenta un beneficiu medical important.

O consilieră a lui Obama, arestată după ce şi-a agresat partenerul

O consilieră de rang înalt de la Casa Albă a fost acuzată de comiterea unei agresiuni într-o suburbie a Washingtonului, ameninţându-şi prietenul şi deschizând focul asupra bărbatului, ofiţer în cadrul Poliţiei Capitoliului.
Barvetta Singletary, în vârstă de 37 de ani, este asistentă specială a preşedintelui, ea ocupându-se de relaţiile preşedintelui Barack Obama cu membrii Camerei Reprezentanţilor. Poliţia din ţinutul Prince George (Maryland) afirmă că Singletary şi ofiţerul neînarmat s-au certat vineri dimineaţa, în suburbia Upper Marlboro, iar ea a luat arma din dotare a poliţistului, dintr-un rucsac, şi a tras un glonţ în podea. Nimeni nu a fost rănit, a precizat poliţia. Potrivit unor documente judiciare, Singletary a fost acuzată de agresiune şi "punerea în pericol a unei persoane în urma unei acţiuni nechibzuite". Ea a fost eliberată din arest după ce a plătit o cauţiune în valoare de 75.000 de dolari şi urmează să se prezinte în instanţă în septembrie.
Oficiali de la Casa Albă nu au răspuns imediat unei solicitări din partea USA Today cu privire la statutul de angajată al lui Singletary. Ea a avut anul trecut un salariu de 126.250 de dolari, potrivit unor documente de la preşedinţie.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.