Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Aproape 12.000 de copii au fost ucişi de la începutul conflictului din Siria

Ziarul de Vrancea
3 aug 2015 855 vizualizări
In cei patru ani şi jumătate de război, circa 35.000 de jihadişti străini veniţi să lupte în Siria şi-au pierdut viaţa

Războiul din Siria a făcut în patru ani peste 240.000 de morţi, dintre care 12.000 de copii, conform unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Este vorba de o creştere de peste 10.000 de morţi în aproape două luni, conform acestei organizaţii cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o reţea vastă de surse în Siria şi stabileşte cu meticulozitate bilanţul morţilor de la începutul războiului. "Am numărat 240.381 de morţi de la începutul revoltei împotriva regimului condus de Bashar al-Assad în martie 2011", a declarat Rami Abdel Rahmane, director al OSDO. Conform bilanţului, numărul morţilor în rândul civililor se ridică la 71.781, dintre care 11.964 copii. Bilanţul relevă de asemenea 42.384 de morţi printre combatanţii de naţionalitate siriană — rebeli, dezertori, jihadişti şi kurzi. Printre jihadiştii străini veniţi să lupte în Siria au fost înregistraţi 34.375 de morţi. Însă bilanţul cel mai sângeros se înregistrează în rândul forţelor regimului, cu 88.616 morţi, o treime dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în acest război. Printre ei, ONG-ul a numărat 50.570 de soldaţi morţi, 33.839 de membri ai Forţelor de Apărare Naţională (miliţii), 903 membri ai organizaţiei şiite libaneze Hezbollah şi 3.304 de membri ai unor miliţii şiite venite din alte ţări. Potrivit OSDO, pentru 3.225 de morţi nu a fost stabilită identitatea. Organizaţia susţine de asemenea că bilanţul real este cu siguranţă mai ridicat decât cei 240.000 de morţi număraţi. Bilanţul nu ia în considerare peste 30.000 de dispăruţi, dintre care 20.000 s-ar afla în închisorile regimului, 9.000 de membri ai unor forţe loialiste din rândul rebelilor şi peste 4.000 de persoane răpite de gruparea extremistă Statul Islamic. Nu sunt cuprinşi în bilanţ nici sutele de kurzi şi non-kurzi străini veniţi să lupte împotriva Statului Islamic alături de Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd. Conflictul din Siria a fost declanşat în martie 2011 de represiunea sângeroasă asupra unor manifestaţii antiguvernamentale paşnice care au degenerat în revoltă armată şi apoi în război civil brutal, cu un bilanţ umanitar dramatic. La lupte participă forţele regimului, rebelii, kurzii şi jihadiştii, care se confruntă pe un teritoriu tot mai divizat, jumătate din populaţie fiind strămutată sau refugiată.

Sute de creştini, luaţi ostatici de Statul Islamic

Militanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au luat ostatice zeci de familii de creştini, după ce au cucerit Qaryatain, un oraş strategic din provincia siriană Homs (centru). Potrivit OSDO, cel puţin 230 de persoane au fost luate ostatice, inclusiv zeci de creştini, unii dintre ei dintr-o biserică din Qaryatain, un oraş cucerit de către jihadişti în noaptea de joi spre vineri, în urma unor confruntări violente cu armata siriană. Qaryatain se află în apropiere de drumul care asigură o legătură între oraşul antic Palmira şi Munţii Qalamoun, la frontiera cu Libanul. Statul Islamic a ucis membri ai unor minorităţi religioase, dar şi musulmani sunniţi care refuză să jure credinţă "califatului" pe care l-a proclamat în regiune. Jihadiştii îi consideră pe creştini "necredincioşi". Ei au luat ostatici, în februarie, cel puţin 250 de creştini asirieni - inclusiv femei şi copii - în timpul unor raiduri în sate în nord-vestul Siriei, într-o răpire în masă, care a coincis cu o ofensivă, în aceeaşi zonă, a forţelor kurde susţinute de către o coaliţie antijihadistă internaţională condusă de către Statele Unite. Soarta acestor civili este neclară, la fel ca cea a unui număr de preoţi care au fost dat dispăruţi şi despre care se crede că sunt ţinuţi ostatici de către militanţi, potrivit unor grupuri creştine.

ONU: Aproximativ 224.000 de imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, în 2015

Aproximativ 224.000 de refugiaţi şi imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie încoace, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Instituţia, ale cărui date au fost actualizate la sfârşitul lui iulie, arată, într-un e-mail pentru AFP, că a numărat 98.000 de imigranţi în Italia şi 124.000 în Grecia. În aceeaşi perioadă, peste 2.100 de persoane au murit sau au fost date dispărute pe mare, precizează UNHCR. Acest bilanţ nu include dispariţiile de miercuri, în largul Libiei. Înaltul Comisariat subliniază totodată că - în primele şapte luni din acest an - se înregistrează deja mai multe sosiri decât în tot anul 2014. UNHCR a înregistrat 219.000 anul trecut, un număr record la acea vreme. "Avem o criză a refugiaţilor la porţile Europei. Cei mai mulţi dintre cei care traversează Mediterana fug din calea războiului sau persecuţiilor, nu sunt imigranţi economici", a subliniat William Spindler, un purtător de cuvânt al UNHCR. "Motivul pentru care este vorba despre o criză nu ţine de numărul de refugiaţi, ci de incapacitatea Europei de a-i răspunde în mod coordonat", a mai subliniat el. "Statele europene este necesar să acţioneze împreună şi nu să se arate cu degetul unul pe altul", a adăugat Spindler. Sirienii constituie grupul cel mai important între nou-sosiţi, reprezentând 34% dintre ei. Ei sunt urmaţi de către eritreeni (12%), afgani (11%), nigerieni (5%) şi somalezi (4%). Organizaţia Mondială pentru Migraţii (OIM), cealaltă organizaţie internaţională din prima linie a acestei crize, a prezentat marţi date mai puţin importante, dar a anunţat că pragul de 200.000 de nou-veniţi urmează să fie depăşit "foarte rapid".

Coreea de Nord îşi creează propria oră oficială

Coreea de Nord îşi creează propria oră oficială, dând ceasurile înapoi cu 30 de minute, pentru a marca 70 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreea de sub dominaţia colonială a Japoniei, a anunţat vineri agenţia oficială de presă KCNA. Coreea de Nord foloseşte aceeaşi oră oficială ca rivalele sale Coreea de Sud şi Japonia, cu nouă ore înainte de ora solară medie a meridianului Greenwich (Greenwich Mean Time, GMT). Trecerea la "ora Phenianului" va avea loc pe 15 august, odată cu revenirea la ora oficială din Penisnula Coreea de dinainte de dominaţia japoneză. "Nemernicii de imperialişti japonezi au comis crime de neiertat, ca privarea Coreei de ora sa, călcând în picioare fără milă acest pământ cu o istorie şi o cultură vechi de 5.000 de ani în urmărirea politicii nemaiîntâlnite de distrugere a naţiunii coreene", scrie KCNA. Coreea a folosit meridianul de 127 de grade şi 30 de minute est - longitudinea despre care KCNA afirmă că urmează să fie folosită pentru stabilirea noii ore oficiale - atunci când a introdus pentru prima dată conceptul de oră oficială, în 1908. Japonia a ocupat Peninsula Coreea din 1910 şi până în 1945. Japonia a instituit în 2012, prin decret imperial, ora Coreei la 135 de grade longitudine est, folosită în prezent.

Hackeri ruşi au atacat e-mailuri ale Pentagonului

Hackeri ruşi au lansat "un atac cibernetic sofisticat" contra unui sistem de e-mailuri neclasificate ale Statului Major Interarme la Pentagon, potrivit unor responsabili americani anonimi citaţi de canalul NBC. Sistemul este deconectat de aproximativ două săptămâni, iar atacul a avut loc în jurul datei de 25 iulie. Au fost afectaţi aproximativ 4.000 de civili şi militari care lucrează pentru Joint Chiefs of Staff, precizează NBC. Potrivit unor surse ale canalului, atacul a fost automatizat şi a reuşit în mai puţin de un minut să redifuzeze pe internet informaţiile colectate. Atacul cibernetic a fost coordonat prin intermediul unor conturi criptate şi reţele sociale, adaugă aceste surse. Însă sursele nu au acuzat direct guvernul rus de a fi în spatele atacului, dar din punct de vedere al caracterului sofisticat, el a fost fără îndoială efectuat de persoane ce lucrează pentru o agenţie guvernamentală, precizează canalul NBC.

Vremea călduroasă are un efect nefast asupra vieţii de cuplu

Temperaturile caniculare ar avea un efect nefast asupra vieţii de cuplu - este concluzia unui studiu realizat de Gleeden.com, site specializat în relaţii extraconjugale. Oamenii admit că sunt mai iritabili (76%), mai nervoşi (62%) şi mai obosiţi (36%) când este cald. În plus, sunt mai puţin dispuşi să aibă relaţii sexuale (42%), se arată în studiul realizat pe 8.000 de persoane. Toate aceste lucruri influenţează starea de fericire conjugală. Creşte numărul certurilor, frecvenţa raporturilor sexuale scade, iar trei persoane din 10 recunosc că dorm separat în perioadele de caniculă, relatează 7sur7.be. Dată fiind atmosfera din cadrul cuplului, mulţi găsesc un refugiu online, pe site-uri de tipul Gleeden.com, unde în 1 şi 16 iulie s-au înregistrat vârfuri de frecventare. 'Se pare că membrii noştri au mare nevoie să scape de tensiune când accesează Gleeden, pentru a face faţă unei atmosfere mai nefericite în cuplu când mercurul urcă în termometre', arată Solene Paillet, şef de comunicare la Gleeden.com.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.