Internațional

Syriza, noul model pentru laburiştii britanici?

Ziarul de Vrancea
3 aug 2015 662 vizualizări
Un socialist de modă veche, inspirat de mişcările politice din sudul Europei, se anunţă principalul favorit să preia conducerea Partidului Laburist

Jeremy Corbyn (foto), susţinut de principalele sindicate britanice în cursa pentru conducerea Partidului Laburist şi prezentat ca învingător în sondaje, aduce un curent de stânga similar Syriza şi totodată panica în partidul traumatizat de deruta în alegerile din mai, relatează AFP.
În urmă cu doar câteva săptămâni, politicianul în vârstă de 66 de ani, faimos pentru discreţia sa, era prezentat ca un "candidat marionetă", autorizat să intre în cursă doar pentru a ilustra varietatea curentelor din cadrul Partidului Laburist. Însă popularitatea sa neaşteptată, care o eclipsează cu mult pe cea a celor trei contracandidaţi cvadragenari, le dă deja fiori reci liderilor partidului, care văd în el, în cazul în care va fi desemnat pe 12 septembrie, o sperietoare pentru alegători, din cauza ideilor sale pe, care le consideră extremiste. Presa britanică scrie că acest deputat din Islington-Nord (Londra), din 1983 încoace, este ceea ce Marea Britanie consideră a fi cel mai apropiat politician de Syriza, partidul de extremă stânga din Grecia. "Nu câştigi cu un program la stânga stângii", avertiza săptămâna trecută fostul premier laburist Tony Blair, principalul artizan al recentrării partidului, în anii '90. Ieşind din atitudinea sa rezervată obişnuită, el a mers până acolo încât a sugera celor a căror inimă bate pentru Corbyn să ia în calcul "un transplant cardiac".

"Antidotul la virusul blairismului"

Însă, pentru tineri şi sindicate, socialismul fără compromis al fostului activist antiapartheid este, din contră, tot ceea ce i se poate întâmpla mai bun unui partid despre al cărui discurs actual cred că diferă prea puţin de cel al conservatorilor lui David Cameron. "Credem că a venit vremea schimbării", a declarat Dave Ward, secretarul general al Sindicatului CWU, care tocmai şi-a exprimat susţinerea faţă de Corbyn, după Unite şi Unison, principalele două organizaţiii din ţară. În opinia sa, Corbyn constituie "antidotul la virusul" blairismului.
Mai întâi surprins de amploarea succesului său, Jeremy Corbyn, un bărbat subţire, cu părul şi barba cărunte, îl acceptă acum fără complexe. "Ceilalţi candidaţi sunt în planul secund, iar pentru a fi oneşti niciunul nu inspiră cu adevărat", apreciază Iain Begg, un profesor de ştiinţe politice la London School of Economics, subliniind la rândul său că The Labour nu are nicio şansă în alegerile legislative din 2020 cu Corbyn la conducere. "Are un discurs care datează de-acum 30 de ani", afirmă el. Omul nu ascunde că trage cu ochiul la ceea ce se întâmplă în sudul Europei. "Am fost în Grecia, am fost în Spania. Este foarte interesant să vezi că partidele social-democrate care au acceptat austeritatea şi au aplicat-o sfârşesc prin a pierde numeroşi membri şi susţinere", a declarat el pentru The Daily Mirror.

Renaţionalizare şi taxe mari pentru bogaţi

Ceea ce vrea Corbyn este să pună capăt austerităţii, să introducă taxe şi impozite mai mari pentru întreprinderi şi pentru cei mai bogaţi, să renaţionalizeze căile ferate şi sistemul energetic, să reinstaureze gratuitatea în învăţământul universitar şi să dezmembreze submarinele nucleare Trident. "Stereotipul stângistului nord-londonez", potrivit săptămânalului de stânga New Statesman, el este vegetarian, nu bea alcool, îşi cultivă grădina şi se deplasează cu bicicleta. Potrivit unor zvonuri, ar fi divorţat de a doua dintre cele trei soţii deoarece femeia voia să trimită copiii la o şcoală privată şi nu la una publică.
Născut în 1949 la Chippenham, în Wiltshire, fiul unui inginer electrician şi al unei profesoare de matematică, ambii activişti pacifişti, Jeremy Corbyn a fost jurnalist şi reprezentant sindical înainte să fie ales pentru prima dată în Camera Comunelor, în 1983, unde s-a arătat deosebit de rebel faţă de consemnele de vot din partid. "Îmi reprezint circumscripţia de 32 de ani şi am fost ales de opt ori de către oameni foarte diferiţi", spune el pentru a-i reduce la tăcere pe sceptici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.