Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Justiţia anchetează "coincidenţa" de la loteria sarbă

Ziarul de Vrancea
2 aug 2015 663 vizualizări
Unsprezece persoane au fost interogate de poliţia sârbă, după ce o reprezentare grafică de televiziune a părut să prezică un număr câştigător la loterie înainte ca acesta să fie extras.

Incidentul s-a petrecut în direct, la televiziune, provocând acuzaţii de fraudă şi obligându-l pe directorul loteriei să demisioneze. În timpul emisiei, numărul 21 a fost afişat pe ecran înainte ca bila să fie extrasă. Loteria sârbă de stat (DSL) a afirmat că este vorba despre o "pură coincidenţă", însă procurprii au lansat o investigaţie. Aleksandra Gudelj, gazda extragerii, se află printre persoanele reţinute de către poliţie. DSL a dat vina pe o "eroare tehnică" pentru apariţia numărului 21 pe ecarn, în timp ce din maşină era extras numărul 27. Următoarea bilă extrasă a fost 21, însă a fost vorba despre o pură coincidenţă, a subliniat compania. Premiul cel mare, în valoare de un milion de euro, nu a fost câştigat de nimeni.
Poliţia a confiscat maşina loteriei, bilele şi programul informatic în cadrul anchetei. Premierul Aleksandar Vucici a declarat că orice persoană implicată în vrreo activitate infracţională va fi "adusă în faţa justiţiei". "Calea către închisoare este foarte scurtă", a spus el.

Sectoare din Alpi, radioactive la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Mai multe sectoare ale Alpilor rămân la fel de radioactive ca deşeurile nucleare, la aproape trei decenii de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, avertizează experţi de la Comisia franceză de Cercetare şi Informare Independente cu privire la radioactivitate (CRIIRAD).
Parcul Naţional Mercantour şi Col de la Bonette-Restefond, două bijuterii din Alpii francezi, sunt foarte periculoase, avertizează experţii. Potrivit CRIIRAD, cele două locuri prezintă un nivel mediu de radiaţie cu cesiu 137 - un metal radioactiv produs de către centralele nucleare - "de două ori mai mare decât cel normal". În anumite zone, cesiul s-a acumulat în aşa măsură, încât prezintă "valori de câteva zeci de ori sau chiar de câteva sute de ori mai mari decât nivelul natural", potrivit aceleiaşi surse.
Asociaţia afirmă că a măsurat, în anumite eşantiaone de sol prelevate de pe munte, o radioactivitate mai mare de 100 de mii de becquereli pe kilogram. "Adică valori specifice deşeurilor nucleare", precizează Bruno Chareyron, directorul Laboratorului CRIIRAD. Directivele europene consideră că la un nivel de peste 10 mii de becquereli pe kilogram (adică o valoare de zece ori mai mică decât în Alpi) este necesară tratarea solului contaminat ca şi cum ar fi un deşeu.
Centrala de la Cernobîl explodat şi a răspândit în toată Europa un nor radioactiv. Estul Franţei - din Alsacia şi până în Corsica - a fost deosebit de radiat, în pofida faptului că autorităţile franceze afirmau atunci, pe 6 mai 1986, că "teritoriul francez, din cauza distanţei mari, a fost total cruţat de poluare".
Relieful muntos contribuie la această situaţie. Cu ajutorul gravitaţiei, relieful permite acumularea particulelor periculoase într-un spaţiu restrâns, la baza pantelor, în loc să permită dispersarea lor peste tot, aşa cum este cazul unei suprafeţe plane. Or tocmai această concentraţie este nocivă pentru miile de vizitatori care bat anual masivii Mercantour. Doar trecerea prin aceste zone nu ridică o problemă, însă "nu trebuie să se rămână mult timp în zone contaminate, deoarece această expunere lungă poate avea consecinţe grave: probleme cu tiroida, cancere", avertizează Bruno Chareyron.

Un medicament anticancer poate identifica "rezervoarele" secrete de HIV

Un medicament anticancer s-a dovedit a fi eficient în identificarea în organism a "rezervoarelor" secrete de HIV, virusul care provoacă SIDA. Potrivit unui studiu publicat în PLoS Pathogens, medicamentul este "foarte puternic" în ceea ce priveşte reactivarea virusului ascuns. Cercetătorii spun că descoperirile din cadrul acestui studiu sunt importante, dar trebuie să se evalueze eventualele efecte adverse asupra pacienţilor. Puterea "rezervoarelor" ascunse de HIV a fost demonstrată în celebru caz al bebeluşului din Mississippi. În urmă cu doi ani, o fetiţă americană - cunoscută sub denumirea "bebeluşul din Mississippi" - a părut că s-a vindecat de HIV. Însă remisiunea ei a durat doar puţin peste doi ani, după stoparea tratamentului.

Un vaccin contra Ebola s-a dovedit eficient 100% în timpul testelor

Un vaccin contra virusului febrei hemoragice Ebola, care a provocat peste 11.000 de decese în Africa de vest din decembrie 2013, s-a dovedit a fi eficient 100% în timpul testelor realizate în Guineea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Vaccinul VSV-ZEBOV, produs de Merck şi NewLink Genetics, a fost testat pe aproximativ 4.000 de oameni care s-au aflat în contact strâns cu cazuri de Ebola confirmate şi a dovedit că poate oferi protecţie după zece zile de la administrare. Rezultatele testului a fost descrise drept "remarcabile" de specialiştii OMS. "Credem că lumea este pe punctul de a avea un vaccin contra Ebola eficace", a spus Marie Paule Kieny, expert în vaccinuri în cadrul OMS.
Vaccinul ar putea fi utilizat pentru a pune capăt celei mai grave epidemii de Ebola.
În prezent, testele sunt în desfăşurare, toţi participanţii primind vaccinul imediat după contactul cu bolnavul, şi vor fi extinse şi în sânul grupurilor cu vârste cuprinse între 13 - 17 ani, posibil şi 6 - 12 ani, spune OMS. Vaccinul VSV-ZEBOV a fost iniţial dezvoltat de agenţia de sănătate publică din Canada, după care a fost preluat de NewLink Genetics, care s-a asociat cu Merck pentru a-l îmbunătăţi, produce şi distribui.
În prezent, nu există încă nici un medicament specific disponibil împotriva Ebola, dar sunt disponibile tratamente potenţiale, inclusiv produse din sânge, terapii imunitare şi medicamentoase în curs de evaluare.

Presa moscovită: Moldova ar încerca resetarea relaţiilor cu Rusia

Noul premier moldovean Valeriu Streleţ (PLDM) s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale, scrie portalul rus Sputnik. Moscova rămâne pentru Chişinău un partener important, în pofida faptului că cele două ţări resimt o lipsă de "înţelegere reciprocă" în relaţiile lor, a declarat Sreleţ pentru postul Publika. "Este necesară o restabilire a dialogului, este necesară o expunere a intereslor naţionale. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, suntem egali la masa negocierilor, chiar dacă suntem diferiţi în ceea ce priveşte domeniile economic şi militar", a spus Streleţ.
Moscova a renunţat în iulie 2014 la regimul de liber-schimb cu Chişinăul, după ce autorităţile moldovene au semnat un acord de creare a unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE). Astfel, Guvernul rus a introdus taxe produselor importate din Republica Moldova, la nivelul tarifelor unice din Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan. Anterior Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. În opinia Moscovei, acest demers ar putea antrena un aflux necontrolat de mărfuri pe piaţa rusă.

"Al doilea fragment de avion", găsit pe Insula Reunion

Un al doilea fragment de epavă de avion a fost adus la ţărm, pe Insula Reunion, în Oceanul Indian, după ce o un prim fragment, o bucată de aripă, despre care se crede că ar proveni de la zborul MH370, a fost găsită miercuri. Obiectul, care pare să fie uşa unuei aeronave, a fost găsit imediat la sud de oraşul Saint-Denis. Fragmentul ar avea o inscripţie străină şi, posibil, o ilustraţie.
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines care asigura zborul 370 (MH370) de la Kuala Lumpur la Beijing a dispărut de pe radare pe 8 martie 2014 cu 239 de persoane la bord. Prima bucată de epavă a fost adusă în Franţa sâmbătă, unde anchetatorii vor încerca, la Toulouse, să stabilească dacă provine de la zborul MH370. Este vorba despre un flaps de Boeing 777 - acelaşi tip de avion ca cel dispărut. Anchetatorii urmează să-şi înceapă activitatea miercuri.

Merkel ar vrea să candideze pentru a patra oară

Cancelarul german Angela Merkel, aflată la putere din 2005 şi prezentată adesea drept cea mai puternică femeie din lume, ar plănui să candideze în următoarele alegeri federale din 2017, relatează Der Spiegel. Potrivit revistei, Merkel a organizat deja o reuniune cu oficiali de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatori, centru-dreapta) în care au discutat despre strategia de campanie din 2017. În cursul discuţiilor cu secretarul general al CDU Peter Tauber şi cu managerul politic Klaus Schüler, s-ar fi convenit ca viitoarea campanie să fie gestionată intern şi nu de către cineva din afară - o metodă folosită de către Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) pentru alegerea fostului cancelar Gerhard Schröder.
Der Spiegel mai scrie că Merkel a discutat recent o strategie electorală cu Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), formaţiunea-soră din Bavaria a CDU. În această reuniune, Seehofer a îndemnat ca uniunea să-şi stabilească ca scop obţinerea unei majorităţi absolute în 2017.
Merkel a obţinut al treilea mandat în 2013, iar după mai multe săptămâni de negocieri a format un guvern de coaliţie împreună cu social-democraţii. În mandatul anterior, Merkel a guvernat printr-o coaliţie între CDU, CSU şi FDP. Merkel plănuia să anunţe această decizie la începutul lui 2016, mai dezvăluie Der Spiegel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.