Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Raport SUA: România nu depune eforturi suficiente pentru combaterea traficului de persoane

Ziarul de Vrancea
27 iul 2015 455 vizualizări
România rămâne o sursă semnificativă şi o destinaţie pentru traficul de persoane, acţiunile instituţiilor române pentru contracararea acestui fenomen fiind insuficiente, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american prezentat ieri.

"România este o sursă, o zonă de tranzit şi o destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii care sunt victime ale traficului în vederea muncii forţate, precum şi pentru femei şi copii victime ale traficului pentru exploatarea sexuală", se arată în raportul Departamentului de Stat pe tema traficului de persoane. România este încadrată în "categoria a II-a" în raport, a ţărilor care nu depun suficiente eforturi pentru contracararea traficului de persoane. "Românii reprezintă o sursă semnificativă de victime ale exploatării sexuale şi prin muncă pentru Europa Occidentală (în principal pentru Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa), dar şi pentru centrul şi sudul Europei (în special pentru Cehia, Ungaria şi Grecia). Bărbaţi, femei şi copii din România sunt supuşi muncilor forţate în agricultură, în construcţii, în servicii casnice şi manufacturiere, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt, atât în România, cât şi în alte ţări", subliniază raportul. România este o destinaţie pentru un număr limitat de victime străine, în principal din Republica Moldova, Polonia, Bangladesh şi Serbia. "Instituţiile din România nu s-a conformat în totalitate standardelor minime pentru eliminarea traficului de persoane, însă depun eforturi semnificative în acest sens. Instituţiile au demonstrat eforturi puternice la nivelul acţiunilor autorităţilor, dar au fost date sentinţe slabe sau cu suspendare, care nu au oprit traficanţii de persoane şi nu au oferit protecţie suficientă victimelor", notează Departamentul de Stat.
Raportul recomandă alocarea de fonduri publice ONG-urilor care oferă servicii victimelor traficului de persoane şi îmbunătăţirea accesului victimelor la asistenţă medicală şi la consiliere psihologică.
Potrivit documentului, autorităţile române au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane în anul 2014, faţă de 714, în 2013. Procurorii au pus sub acuzare 534 de persoane în 2014, un nivel aproape similar cu cel din 2013, când au fost inculpate 552 de persoane. Instanţele judiciare au condamnat 269 de traficanţi de persoane în 2014, faţă de 252 în 2013.

Un ocean sub Pluto?

O serie de imagini şi numeroasele date transmise recent de sonda spaţială New Horizons dovedesc existenţa vaporilor în atmosfera lui Pluto şi a gheţurilor care se deplasează la suprafaţa acestei planete pitice, a anunţat NASA. În urma acestor descoperiri, savanţii americani cred tot mai mult în existenţa unui ocean sub suprafaţa îngheţată a planetei pitice Pluto.
"Aşteptările noastre au fost mai mult decât depăşite", a spus John Grunsfeld, coordonatorul acestei misiuni spaţiale.  "Cu gheţurile sale mişcătoare, o compoziţie chimică originală la suprafaţă, lanţuri muntoase şi ceţurile sale, Pluto dezvăluie o diversitate geologică cu adevărat interesantă", a adăugat John Grunsfeld.
Imaginile arată că vaporii se ridică până la 130 de kilometri deasupra scoarţei. O analiză preliminară indică două straturi distincte, unul care ajunge până la o altitudine de 80 de kilometri şi un altul, care urcă încă 50 de kilometri. "Aceşti vapori sunt un element-cheie pentru crearea compuşilor complecşi de hidrocarburi care conferă suprafeţei lui Pluto o culoare roşiatică", a explicat Michael Summers, un astronom participat la această misiune.
Cele mai recente imagini transmise de sonda New Horizons au dezvăluit, de asemenea, semne ale unor mişcări ale gheţurilor de la suprafaţa lui Pluto, semn al unei activităţi geologice recente - câteva zeci de milioane de ani - pe această planetă pitică, fapt care i-a suprins pe oamenii de ştiinţă. În nordul unei câmpii vaste, ce a fost denumită "Sputnik Planum", de mărimea statului american Texas, savanţii au găsit indicii nete ale mişcării realizate de o placă de gheaţă, compusă din metan, azot sau monoxid de carbon, elemente care există din abundenţă în acea zonă. Acele mişcări ar putea să se producă şi în prezent, potrivit savanţilor americani. "Astfel de fenomene sunt similare cu cele observate pe Terra în cazul gheţarilor", a precizat Bill McKinnon, un alt om de ştiinţă care participă la programul New Horizons. "Toate activităţile observate pe Pluto tind să indice faptul că această planetă are un nucleu dens, înconjurat de un strat gros de gheaţă, fapt care creşte posibilitatea existenţei unui ocean lichid sub acea gheaţă", consideră Bill McKinnon.
Sonda New Horizons va continua să transmită date şi imagini pe Terra până la sfârşitul anului 2016.

Copil, omorât într-un sacrificiu ritualic religios

Un nepalez a mărturisit că a ucis un băiat, după ce a afirmat că un şaman i-a spus că un sacrificiu uman îl va vindeca pe fiul său bolnav, a anunţat ieri poliţia. Cadavrul băiatului, Jivan Kohar, în vârstă de zece ani, a fost găsit pe 24 iulie la periferia satului Kudiya, în sud-vestul Nepalului. Copilul fusese dat dispărut cu trei zile mai înainte. Comisarul de poliţie Nal Prasad Upadhyaya, care a condus ancheta, a declarat ieri că bărbatul, Kodai Harijan, a recunoscut că a comis crima înfiorătoare împreună cu mai multe rude, după ce a consultat un şaman. În unele culturi, şamanii sunt consideraţi ca având puteri magice sau spirituale prin care pot vindeca persoane bolnave. Potrivit depoziţiei date poliţiei, Harijan şi rudele sale au găsit copilul în timp ce acesta se juca cu prieteni în sat şi l-au ademenit dându-i un pachet de biscuiţi şi promiţându-i suma de 50 de rupii (aproximatic 49 de cenţi). Ei l-au condus pe băiat la un templu de la periferia satului, unde au executat ritualul religios. Băiatul a fost condus după aceea pe un câmp din apropiere, unde trei persoane l-au ţintuit la pământ, iar a patra l-a tăiat la gât. Când cadavrul a fost găsit de poliţie, capul era despărţit aproape complet de corp. În total 11 persoane, inclusiv şamanul, au fost arestate pentru implicare, iar autorii crimei riscă închisoarea pe viaţă. Cel puţin cinci dintre ei şi-au mărturisit rolul pe care l-au jucat în această crimă oribilă.

Efectul placebo funcţionează şi dacă pacienţii ştiu că tratamentul e fals

Efectul placebo este cât se poate de real, chiar şi în situaţiile în care pacienţii ştiu dinainte că "tratamentul" pe care îl primesc este unul lipsit de orice valoare medicală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Colorado Boulder din Statele Unite. Savanţii americani au descoperit că pacienţii care au primit analgezice false au continuat să beneficieze de efectul placebo şi după ce medicii le-au spus că pastilele respective nu erau autentice, potrivit dailymail.co.uk. Există însă un truc. Pentru a resimţi acele efecte pozitive, pacienţii trebuie să fi fost condiţionaţi mai întâi să creadă că tratamentul era real - şi să treacă suficient timp pentru ca această credinţă să dea roade. Voluntarii care au aflat că pastilele erau false după o singură şedinţă de terapie nu au resimţit efectul de calmare a durerilor. În schimb, pacienţii care au aflat acest lucru după patru şedinţe au continuat să resimtă efectele benefice.
Potrivit autorilor studiului, a fost nevoie de doar patru şedinţe de "terapie" pentru a antrena creierele pacienţilor să creadă că primesc semnale de atenuare a durerilor prin folosirea medicamentului fals.

Marea Britanie ar putea ataca poziţii din Siria şi Libia ale Statului Islamic

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a avertizat că ar putea ordona raiduri aeriene împotriva poziţiilor teroriste din Libia şi Siria pentru a evita comploturi împotriva cetăţenilor britanici. Cameron a făcut aceste declaraţii în Indonezia, referindu-se la riscurile reprezentate de reţeaua teroristă Stat Islamic, pe care a descris-o drept "un cult al morţii". "Dacă vor exista ameninţări la adresa Marii Britanii sau împotriva cetăţenilor britanici, vom putea să le oprim prin acţiuni imediate", a spus Cameron. "În calitatea de prim-ministru, mă voi strădui întotdeauna să iau măsuri, indiferent dacă problema este în Libia, Siria sau în alte zone", a atras atenţia Cameron.
Premierul britanic se va întâlni cu preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, cu care va discuta inclusiv despre cooperarea în combaterea terorismului islamist. Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic este activă în Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.