Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Cele două Americi au fost populate într-un singur mare val

Ziarul de Vrancea
23 iul 2015 628 vizualizări
Acest val a avut loc acum mai mult de 23.000 de ani n unii amerindieni amazonieni ar avea strămoşi genetici comuni cu aborigenii australieni, arată două studii publicate la începutul acestei săptămâni

Antropologi şi arheologi au dezbătut mult timp cu privire la originile primilor locuitori ai Americilor, teza cea mai frecvent acceptată fiind aceea a populaţiilor migratoare venite din Asia care au traversat fâşia de pământ care lega Siberia şi Alaska, acum scufundată sub Strâmtoarea Bering. Dar câte valuri migratoare succesive au existat şi în ce moment al istoriei s-au produs aceste migraţii rămâne o întrebare deschisă.
Pe baza datelor genetice ale oamenilor antici şi moderni din cele două Americi, din Siberia, Oceania, Europa şi Africa, Maanasa Raghavan de la Universitatea din Copenhaga şi colegii săi susţin că primii amerindieni au sosit din Siberia într-un singur val de migraţie acum mai mult de 23.000 de ani. Migranţii au rămas între Alaska şi estul Siberiei timp de 8000 ani, înainte de a-şi continua drumul şi a se împărţi spre cele două Americi.
Potrivit studiului publicat în revista Science, diferenţele genetice dintre populaţiile amerindiene actuale provin nu de la mai multe valuri de migraţie, ci de la relaţionările care au avut loc după iniţiala mare migraţie.
De asemenea, echipa a identificat o legătură genetică care a apărut după valul iniţial de migraţie, în rândul unor nativi amerindieni, cu o populaţie din Asia de Est şi din zona australo-melaneziană (Papua, Insulele Solomon şi Asia de Sud ). Această concluzie surprinzătoare indică faptul că populaţia Lumii Noi nu a rămas izolată de Lumea Veche, după migraţia iniţială, susţin aceste studii. Într-un alt studiu, David Reich şi Pontus Skoglund de la Harvard Medical School din Boston au comparat genomul unui număr de 30 de populaţii amerindiene din America Centrală şi de Sud cu cel al 197 de oameni din întreaga lume. Conform acestor teste genetice, publicate în revista britanică Nature, unele populaţii amerindiene din Amazonia (America de Sud) ar fi legate genetic mai mult de primii indigeni din Australia, din Noua Guinee şi Insulele Andaman (India) decât de eurasiaticii sau amerindienii de astăzi. Pentru oamenii de ştiinţă, aceste "amestecuri" de gene au avut loc după marele val iniţial al migraţiei, dar înainte de sosirea amerindienilor în Amazonia. "Studiul nostru sugerează că au existat şi alte contribuţii care s-au adăugat genomului iniţial din Siberia. Această observaţie nu vine în contradicţie cu rezultatele lui Maanasa Raghavan", a declarat Pontus Skoglund.

Transnistrenii nu vor mai putea obţine gratis paşapoarte biometrice

Guvernul interimar de la Chişinău a decis să nu mai elibereze gratis paşapoarte biometrice locuitorilor regiunii transnistrene, care le permit să călătorească fără vize în Uniunea Europeană, relatează Europa Liberă.
Posibilitatea de a obţine gratis paşapoarte biometrice a fost introdusă pentru a-i încuraja pe locuitorii din regiunea transnistreană să-şi perfecteze acte de cetăţeni moldoveni. Paşapoartele moldovene au devenit foarte populare în stânga Nistrului după liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, pe 28 aprilie 2014. Autorităţile moldovene spun că au eliberat peste 27.000 de paşapoarte gratuite locuitorilor din regiunea transnistreană în primul an de la liberalizarea vizelor europene. Potrivit viceministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor Valeriu Tarlev, citat de site-ul Unimedia.info, în bugetul de stat pentru anul 2015 a fost preconizată suma de 1,8 milioane de lei moldoveneşti (86.000 de euro) pentru eliberarea actelor de identitate, dar suma deja a fost epuizată în primele şase luni. "Cetăţenii din stânga Nistrului beneficiază gratuit de perfectarea primului paşaport şi buletin, aceste cheltuieli fiind acoperite din bugetul de stat. Alocaţia din acest an a fost consumată în primele şase luni ale anului datorită interesului cetăţenilor din regiune pentru paşapoartele biometrice care le permit să călătorească fără vize în spaţiul european", a precizat Tarlev. Prin urmare, locuitorii din stânga Nistrului vor continua să beneficieze doar de buletine de identitate gratis.

FBI: Statul Islamic, o ameninţare mai mare decât al-Qaida

Eforturile grupării Stat Islamic de a inspira "sufletele tulburate" la violenţă au devenit o ameninţare teroristă mai mare decât un atac extern al reţelei al-Qaida, a declarat directorul poliţiei federale americane (FBI), James Comey. El a spus că ameninţarea venită din partea al-Qaida şi în mod special cea din partea Grupului Khorasan, o organizaţie afiliată din Siria, a fost "în mod semnificativ diminuată" de raidurile aeriene americane, în urma cărora a fost ucis, luna aceasta, liderul jihadist Muhsin al Fadhli.
În schimb, gruparea Stat Islamic a devenit extrem de eficace în recrutarea "sufletelor tulburate" prin intermediul reţelelor sociale, îndemnându-i pe musulmanii care nu pot călători spre Orientul Mijlociu "să ucidă acolo unde sunt". Directorul FBI a adăugat că SI are 21.000 de abonaţi pe Twitter, din întreaga lume. El a subliniat că "oamenii la care gruparea Stat Islamic încearcă să ajungă sunt oameni pe care al-Qaida nu i-ar folosi niciodată, întrucât sunt deseori instabili, consumatori de droguri". Conform lui James Comey, FBI a arestat recent un număr semnificativ de persoane care au fost radicalizate, prevenind astfel atacuri, însă sute de suspecţi rămân în libertate. Cu doar un an în urmă, FBI subestima ameninţarea venită din partea SI, fiind mai îngrijorată cu privire la un atentat de amploare al Grupului Khorasan sau al filialei al-Qaida în Yemen, împotriva unui avion cu pasageri. Liderul Grupului Khorasan, Muhsin al Fadhli, ucis într-un raid aerian american luna aceasta, a luptat alături de al-Qaida şi talibani în Afganistan, şi a fost printre "puţinii lideri al-Qaida de încredere ce au fost anunţaţi dinainte despre atentatele de la 11 septembrie 2001", după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, într-un comunicat.

Aproximativ 87% dintre ruşi, mulţumiţi de activitatea lui Putin

Circa 87% dintre cetăţenii ruşi s-au declarat mulţumiţi de activitatea preşedintelui Vladimir Putin în funcţia supremă în stat, conform unui sondaj realizat în luna iulie de Centrul independent de sondare a opiniei publice, potrivit mass-media ruse. Numai 12% dintre cei chestionaţi au avut curajul să îşi exprime nemulţumirea faţă de politica promovată de şeful statului rus, conform acestei cercetări sociologice, ale cărei rezultate au fost făcute publice ieri la Moscova. Potrivit aceluiaşi sondaj, activitatea premierului Dmitri Medvedev în fruntea guvernului este aprobată de 65% dintre ruşi, în timp ce 33% nu sunt mulţumiţi de primul ministru. Referitor la activitatea Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) părerile s-au împărţit aproape în mod egal: 50% sunt mulţumiţi, iar 48% — nu. Participanţii au fost, de asemenea, invitaţi să numească 5-6 politicieni, persoane publice, în care ei au cea mai mare încredere. Pe primul loc s-a clasat (cu 64%), fără nicio surpriză, preşedintele rus Vladimir Putin, la fel ca o lună în urmă. Pe locul doi se situează ministrul apărării Serghei Şoigu, cu 29% din voturi, iar pe locul trei — premierul Dmitri Medvedev, cu 21%.
Opinia că lucrurile în ţară merg în general într-o direcţie bună este împărtăşită de 59% (în ianuarie acest indice era de 55%). Un punct de vedere contrar a fost exprimat de un procent 23% dintre cei chestionaţi, care consideră că Rusia se îndreaptă către o direcţie greşită.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat un muzeu antiamerican

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat un muzeu în care sunt prezentate presupusele atrocităţi comise de forţele americane în timpul războiului coreean din 1950-1953. Kim Jong-un s-a deplasat la Muzeul Sinchon, recent construit, înainte de cea de-a 62-a aniversare a semnării armistiţiului care a pus capăt războiului coreean, menţionează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, care citează presa oficială nord-coreeană.
Data efectuării acestei vizite nu a fost menţionată. Presupusele crime comise de forţele americane în timpul războiului coreean din 1950-1953, între care uciderea a aproximativ 35.000 de nord-coreeni, sunt ilustrate de relicve şi alte exponate din muzeu. În cursul vizitei, Kim Jong-un a ordonat muzeului să-şi intensifice sentimentele antiamericane, afirmând că SUA ar trebui să "plătească pentru vărsarea de sânge a coreenilor". El şi-a exprimat dorinţa ca ţara sa "să se răzbune pe inamic" pentru "atrocităţile monstruoase", adaugă sursa citată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.