Internațional

O nouă coaliţie pentru partidele proeuropene din Moldova

Ziarul de Vrancea
22 iul 2015 632 vizualizări
Liderii PLDM, PD şi PL au bătut palma pentru o nouă majoritate parlamentară n ministrul Educaţiei, Maia Sandu, părea ieri favorită să preia şefia Guvernului

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat) au anunţat marţi seara că au parafat acordul de formare a unei noi coaliţii de guvernare, urmând ca PLDM să desemneze premierul, iar PD preşedintele Parlamentului. "Acordul de constituire a majorităţii parlamentare a fost parafat. Am convenit asupra tuturor punctelor discutate pe durata negocierilor. Este un acord politic bun, echilibrat, care urmează să asigure o majoritate parlamentară stabilă pentru Republica Moldova şi să învestească în timpul cel mai apropiat Guvernul", a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după aproape patru ore de discuţii.
"Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care parcă e moartă, a început să se mişte şi a devenit AIE3, ceea ce înseamnă, cred eu, un semnal bun pentru cetăţeni, parteneri, dar şi pentru noi, care trebuie să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009", a afirmat la rândul său liderul PL, Mihai Ghimpu.
Marian Lupu, liderul PD, a anunţat că va avea loc o nouă întâlnire pentru a se stabili componenţa nominală a Guvernului. "Va fi coordonată colegial. După aceea vor fi purtate consultări cu preşedintele ţării şi toate procedurile în continuare ca într-un termen scurt să intrăm în Parlament pentru a aproba premierul, Guvernul şi programul de activitate al acestuia", a menţionat Lupu. "Ceea ce ţine de primele funcţii în stat, candidatul pentru funcţia de premier va fi înaintat de către PLDM, pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului de către PD, iar preşedintele ţării va fi ales într-o manieră consensuală", a mai declarat Vlad Filat.
De asemenea, Filat a spus că acordul privind crearea unei noi alianţe politice va fi semnat atât de liderii celor trei formaţiuni, dar şi de toţi deputaţii parte din majoritatea parlamentară. "Odată semnat acordul, el va fi obligatoriu făcut public. Nu vom avea anexe secrete", a precizat Filat.

Scoasă din Guvern sau pusă la conducerea executivului?

Ieri, liderii celor trei partide s-au întâlnit pentru a discuta despre componenţa nominală a noului cabinet de ministri. Potrivit unor informaţii apărute în presa de la Chişinău, ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, care a reclamat în repetate rânduri starea de captivitate a statului şi a blamat corupţia la nivel înalt, nu va mai face parte din guvern. Alte surse de informare susţin, însă, că Maia Sandu nu apare în lista prealabilă a viitorului cabinet de miniştri deoarece i-ar fi fost rezervată funcţia de prim-ministru, informaţie neconfirmată oficial de liderii politici. La sediul PLDM s-a convocat activul partidului, care discută aprins mai multe candidaturi la funcţia de prim-ministru, iar conform unor surse din interiorul formaţiunii „cea mai agreată” pare a fi cea a Maiei Sandu. Totuşi decizia finală nu fusese luată pană la închiderea ediţiei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.