Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai caldă lună iunie din ultimii 135 de ani

Ziarul de Vrancea
21 iul 2015 568 vizualizări
Oamenii de ştiinţă americani au anunţat că a fost înregistrat un nou record de temperatură, cea mai caldă lună iunie din ultimii 135 de ani fiind cea din 2015.

Primele şase luni ale anului 2015 au stabilit de asemenea un record de temperatură, potrivit raportului lunar al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA). "Temperatura medie globală la suprafaţa pământului şi oceanelor în iunie 2015 a fost cea mai ridicată pentru o lună iunie de la începutul monitorizărilor în 1880", a precizat Centrul Naţional pentru Informaţii de Mediu al NOAA. "Temperatura medie pentru luna iunie la suprafaţa pământului şi oceanelor a fost cu 1,58 grade Fahrenheit (0,88 grade Celsius) peste media din secolul al XX-lea", potrivit cercetătorilor. Recordul anterior pentru luna iunie a fost stabilit în 2014, a precizat NOAA.
Pentru primele şase luni ale anului, 2015 a depăşit recordul de căldură din 2010. Temperaturile înregistrate în această perioadă "la suprafaţa pământului şi oceanelor au fost cu 1,53 grade Fahrenheit (0,85 grade Celsius) peste media din secolul al XX-lea. Aceasta a fost cea mai caldă perioadă ianuarie-iunie din 1880 până în 2015", a menţionat NOAA.

Cafeaua ar putea să scadă cu 50% riscul de diabet

Persoanele care consumă cafea în mod regulat prezintă un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirmă cercetătorii greci, potrivit cărora explicaţia din spatele acestui beneficiu pentru sănătate ar avea la bază efectul antiinflamator al acestei băuturi. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezintă atât efecte benefice, cât şi efecte negative asupra stării de sănătate", a spus Demosthenes B. Panagiotakos, cercetător la Departamentul de nutriţie şi dietetică de la Universitatea Harokopio din Atena. "O relaţie invers proporţională între consumul de cafea şi diabet a fost raportată în mai multe cercetări prospective, chiar dacă unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente", a adăugat cercetătorul grec, coautor al acestui studiu.
Totuşi, întrucât Demosthenes B. Panagiotakos şi colegii lui doar au analizat răspunsurile oferite de participanţii la studiu, fără să le ceară să bea anumite cantităţi de cafea - sau să se abţină să o consume -, cercetătorii greci spun că nu pot să afirme cu certitudine faptul că această băutură contribuie la prevenirea diabetului, însă studiul lor ar putea sta la baza formulării unei noi ipoteze medicale de tip cauză-efect.

Separatiştii catalani, pregătiţi să îşi declare unilateral independenţa

Separatiştii catalani au anunţat că sunt pregătiţi să îşi declare unilateral independenţa dacă Madridul va încerca să blocheze un proces de separare, pe care ei speră să îl lanseze dacă vor avea succes la alegerile regionale din septembrie.  Guvernul naţional conservator al Spaniei se opune cu vehemenţă independenţei acestei regiuni bogate din nord-estul ţării, care doreşte să urmeze exemplul Scoţiei votând pentru viitorul său politic. O alianţă de partide pro-separatiste doresc ca votarea regională să ţină locul unui referendum de facto, ducând o campanie axată exclusiv pe independenţă. "Dacă în acest proces statul spaniol, prin deciziile sale politice sau juridice, blochează guvernul autonom al Cataloniei sau parlamentul catalan, vom merge mai departe cu o declaraţie de independenţă", a spus Raul Romeva, un fost parlamentar european şi personaj-cheie în coaliţie, care reuneşte partidul de centru-dreapta CDC şi pe cel de stânga ERC. Scopul urmărit este încheierea unui proces de negociere în 18 luni, cu înfiinţarea unor instituţii precum un birou de taxare. Procesul ar deschide, de asemenea, calea spre un referendum cu privire la independenţă, în 2016.
Ministrul de Justiţie spaniol, Rafael Catala, a declarat pentru cotidianul ABC că nu ar exclude suspendarea autonomiei regionale dacă un proces de separare ar fi demarat, adăugând că Spania a prevăzut dispoziţii referitoare la astfel de mişcări prin Constituţia sa. "Nu va exista nicio independenţă a Cataloniei", a spus joi primul-ministru Mariano Rajov.
Catalonia, care are aproximativ 7,5 milioane de locuitori, a înregistrat o creştere a sentimentului separatist într-un moment când datoriile au forţat reduceri de cheltuieli locale, generând noi dezbateri despre modul în care este finanţată în cadrul structurii regionale din Spania.

O tânără cu HIV, în remisiune, deşi a renunţat la tratament

O tânără franţuzoaică în vârstă de 18 ani, diagnosticată cu HIV în copilărie, a intrat în remisiune, în ciuda faptului că nu a mai luat în ultimii 12 ani medicamente împotriva acestui virus periculos care declanşează SIDA.
Medicii au prezentat detalii despre cazul spectaculos al acestei paciente la o conferinţă organizată recent de International AIDS Society (IAS), în oraşul canadian Vancouver. Acesta este primul caz înregistrat pe plan mondial ce vizează intrarea într-o remisiune îndelungată a unui copil infectat cu HIV.
Experţii în domeniu consideră că oamenii de ştiinţă trebuie să iniţieze o serie de studii suplimentare pentru a înţelege motivul pentru care anumiţi pacienţi pot să controleze virusul după oprirea tratamentului. Tânăra s-a născut în 1996 şi a primit virusul de la mama ei - fie în ultimul semestru al sarcinii, fie la naştere. La vârsta de trei luni, medicii i-au administrat patru medicamente antiretrovirale. Însă familia ei a decis să stopeze tratamentul, atunci când fetiţa avea vârsta de aproape şase ani. După 12 ani, concentraţiile virale din fluxul ei sangvin sunt în continuare prea mici pentru a putea fi măsurate, deşi medicii au avertizat-o că această situaţie ar putea să se schimbe.
În urmă cu doi ani, o fetiţă americană - cunoscută sub denumirea "bebeluşul din Mississippi" - a părut că s-a vindecat de HIV. Însă remisiunea ei a durat doar puţin peste doi ani, după stoparea tratamentului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.