Internațional

SUA şi Cuba şi-au redeschis ambasadele după mai mult de cinci decenii

Ziarul de Vrancea
20 iul 2015 510 vizualizări
Statele Unite şi Cuba au reluat relaţiile diplomatice ieri, când şi-au redeschis ambasadele pentru prima dată după întreruperea relaţiilor în 1961.

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez Parrilla, a mers la ambasada Cubei din Washington pentru a ridica drapelul ţării sale, un eveniment transmis în direct la televiziunea oficială cubaneză. La rândul lor, diplomaţii americani din Havana au făcut toate pregătirile pentru redeschiderea ambasadei, dar festivităţile şi ceremonia oficială de ridicare a drapelului american vor avea loc în august, când secretarul de Stat John Kerry va efectua o vizită în Cuba.
Potrivit unor oficiali americani, începând de luni, Guvernul cubanez va retrage o parte din cordonul de securitate care a înconjurat misiunea diplomatică americană la Havana şi nu va mai înregistra numele cubanezilor care intră în clădire. Şefii Secţiilor de interese diplomatice cubaneză şi americană vor deveni din acest moment însărcinaţi cu afaceri, până la numirea unor ambasadori. "O nouă etapă va începe, lungă şi complexă, pe drumul spre normalizare", a declarat preşedintele cubanez Raul Castro săptămâna trecută, într-un discurs televizat. "Va fi nevoie de voinţă pentru a găsi soluţii la problemele care s-au acumulat în mai mult de cinci decenii şi care au afectat relaţiile dintre ţările şi popoarele noastre", a adăugat el.
Relaţiile deja tensionate între Washington şi Havana au fost întrerupte în 1961, când liderul cubanez Fidel Castro a ameninţat că va expulza diplomaţii americani pentru amestec în treburile interne ale Cubei.

Fiica unui fost premier rus, numită viceguvernator în Odesa

Numirea fiicei fostului premier rus Egor Gaidar în postul de viceguvernator al regiunii ucrainene Odesa a generat controverse, pe fondul atmosferei politice tensionate din Ucraina. Maria Gaidar, fiica fostului premier rus Egor Gaidar, a fost nominalizată vineri adjunct al fostului preşedinte georgian Mihai Saakaşvili, care este guvernatorul regiunii Odesa, din sud-vestul Ucrainei. Gaidar, care este un opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost criticată după nominalizare, în special pentru că a declarat în trecut că peninsula ucraineană Crimeea aparţine Rusiei. "Crimeea ne aparţine de facto nouă ... şi este imposibil să o returnăm" Ucrainei, a declarat Maria Gaidar într-un interviu descoperit de jurnaliştii ucraineni după anunţul nominalizării sale. Ea a evitat de asemenea să denunţe intervenţia Rusiei în estul Ucrainei, conform acuzaţiilor Kievului şi Occidentului, pe care Moscova le respinge. "Trebuie să aleagă. Dacă Maria Gaidar vrea să obţină cetăţenia ucraineană şi o poziţie importantă în stat, nu poate evita întrebările" privind conflictul din est, a afirmat Mikola Kniajitski, un jurnalist ucrainean.
Răspunzând la aceste critici, Gaidar a scris pe blogul său sâmbătă că ea a "susţinut întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei" şi s-a opus "anexării Crimeei şi războiului din estul Ucrainei". Nominalizarea lui Gaidar a fost criticată şi în Rusia. Nikita Belih, guvernatorul regiunii Kirov, situată la est de Moscova, unde Gaidar a fost cândva deputat, a afirmat că ea a "făcut o greşeală". "Cooperarea cu oameni despre care Rusia are o părere foarte proastă nu este considerată o sfidare doar a puterii, ci a tuturor ruşilor", a scris Belih pe blogul său.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a şocat pe mulţi numindu-l guvernator al Odesei, în mai, pe Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei care a fost implicat într-un război cu Rusia în 2008 şi este în continuare dispreţuit de Moscova. Totuşi, Saakaşvili se bucură de cote ridicate de popularitate în Ucraina, după ce a criticat public şi a demis oficiali din domeniul securităţii şi vameşi suspectaţi de mită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.