Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Charlie Hebdo nu va mai publica caricaturi ale profetului Mahomed

Ziarul de Vrancea
19 iul 2015 532 vizualizări
Publicaţia de satiră Charlie Hebdo, a cărei redacţie a fost decimată într-un atac terorist, pe 7 ianuarie, nu va mai publica, de acum înainte, caricaturi ale profetului Mahomed, potrivit lui Laurent Sourisseau, redactor-şef şi publisher la săptămânalul francez.

"Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi", a declarat Laurent Sourisseau, într-un interviu acordat revistei germane Stern. Dar Sourisseau, care este cunoscut sub pseudonimul Riss, a mai spus că intenţia publicaţiei Charlie Hebdo nu a fost să fie "posedată" de critica islamului. "Greşelile pentru care ai putea blama islamul se pot găsi şi în alte religii", a mai spus desenatorul.
Declaraţiile recente făcute de Sourisseau vin la puţin timp după ce unul dintre desenatorii care a realizat copertele cel mai bine vândute ale săptămânalului francez a declarat că nu-l mai interesează să realizeze caricaturi cu profetul Mahomed.

Misterul bolii somnului subit a fost elucidat

Misterul unei afecţiuni stranii, care i-a făcut pe mulţi locuitori din două sate din Kazahstan să intre brusc într-o stare de somn profund, inclusiv atunci când mergeau pe stradă, a fost în sfârşit elucidat, au anunţat autorităţile din această ţară. Peste 140 de persoane din două mici localităţi rurale din Kazahstan au fost afectate de această boală, din cauza căreia unii dintre săteni au dormit fără întrerupere până la şase zile. Sătenii intrau brusc într-o stare de somn profund, uneori chiar în timp ce mergeau pe stradă, şi, după ce se trezeau, acuzau pierderi de memorie, ameţeală, epuizare fizică şi migrene. Unii dintre localnici au căzut pradă acestei afecţiuni chiar şi de şase ori, iar unii dintre ei au dormit fără întrerupere până la şase zile. Misterul a fost elucidat în cele din urmă, iar cauza fenomenului are legătură cu minele de uraniu, a dezvăluit Berdibek Saparbaev, vicepremierul din Kazahstan. După analizarea rezultatelor furnizate de analizele medicale ale tuturor localnicilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că afecţiunea misterioasă a fost cauzată de concentraţiile ridicate de monoxid de carbon şi de hidrocarburi din aer. "Minele de uraniu au fost închise şi, din când în când, concentraţii mari de monoxid de carbon apar în zonele limitrofe. Oxigenul din aer scade considerabil, iar acesta este motivul adevărat pentru apariţia bolii somnului în cele două sate", a declarat Berdibek Saparbaev.
Autorităţile au anunţat că au ordonat deja evacuarea celor două localităţi.

Rusia înfiinţează un contingent militar de reacţie rapidă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un ordin care prevede crearea unei noi forţe militare, formată din profesionişti, în scopul îmbunătăţirii capacităţilor de reacţie pe fondul tensiunilor cu Occidentul. Planul, prezentat în decretul prezidenţial ca fiind "experimental", prevede crearea unei forţe militare care pentru început va avea 5.000 de membri.
Contingentul de reacţie va fi format din militari care vor avea contracte pe trei ani pentru care vor fi remuneraţi. Serviciul militar este obligatoriu în Rusia, dar au existat critici privind trimiterea recruţilor în teatre de operaţiuni, inclusiv în estul Ucrainei. Armata rusă are 750.000 de membri activi şi milioane de rezervişti.
Potrivit presei ruse, membrii acestui contingent vor avea salarii lunare cuprinse între 90 şi 130 de euro. Membrii contingentului de reacţie se vor antrena cu regularitate şi vor putea fi mobilizaţi rapid pentru operaţiuni militare. Decizia lui Vladimir Putin pare a fi o măsură simetrică faţă de crearea forţei de reacţie rapidă a Alianţei Nord-Atlantice.

Cel puţin 115 morţi într-o serie de atentate comise la Bagdad

Cel puţin 115 persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite într-o serie de atentate la periferia nordică a Bagdadului, atacurile fiind revendicate de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic.
Atentatele au avut loc vineri seară, în localitatea Khan Bani Saad, cu ocazia ceremoniilor organizate de sărbătoarea Eid Al-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului. Cel puţin 115 persoane au fost ucise, iar aproximativ 200 au fost rănite într-o serie de explozii produse în zone aglomerate ale localităţii şiite situate la 20 de kilometri nord de Bagdad.
Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic a revendicat atentatele. "Fratele nostru Abu Ruqayya Al-Ansari a condus o maşină-capcană care conţinea trei tone de explozibil", a precizat grupul terorist sunnit. În afară de acest atentat, au avut loc alte două atacuri sinucigaşe. Guvernatorul provinciei irakiene Diyala, Muthanna Al-Tamimi, a anunţat trei zile de doliu în urma atacurilor teroriste.
Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-vestul Irakului, în sud-estul Siriei, în nordul Libiei şi în nord-estul Egiptului, unde a proclamat un "califat islamic".


O particulă ar putea face calculatoarele de 3.000 de ori mai puternice

Existenţa unei particule elementare era cunoscută încă de acum 85 de ani, însă nimeni nu a observat-o până acum. Este vorba despre fermionul lui Weyl, a cărui descoperire ar putea creşte mult puterea calculatoarelor. O echipă a Universităţii Princeton (SUA) a reuşit pentru prima oară să observe particula în laborator. Fizicianul Herman Weyl îi prezisese existenţa încă din 1929, cu ajutorul calculelor matematice. Oarecum ca în cazul bosonului lui Higgs. La fel ca bosonul, fermionul este o particulă elementară a materiei.
În articolul apărut în revista Science, cercetătorii arată că au putut observa particula datorită unui cristal deosebit, din tantal şi arsenic. Ceea ce o face unică este absenţa masei. Spre deosebire de electron, fermionul lui Weyl nu are greutate, ceea ce constituie un imens avantaj faţă de electron, utilizat ca "mijloc de transport" al datelor în electronica modernă. Acesta însă, din cauza greutăţii, se poate pierde dacă întâlneşte un obstacol pe drum. Însă în cristalul cu tantal şi arsenic fermionii lui Weyl nu se pierd niciodată. "Este ca şi cum ar avea sistem GPS şi ar putea călători fără să se disperseze niciodată", spune Zahid Hasan, şeful echipei de cercetători.
În plus, această particulă nu generează căldură, în timp de electronul da. Căldura este una din principalele limite ale calculatoarelor, amintesc cercetătorii. "Cele două caracteristici ar putea fi un noroc pentru viitorul electronicii, îndeosebi pentru dezvoltarea calculatoarelor cuantice", de 3.600 de ori mai puternice decât clasicele PC-uri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.