Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Complotul terorist din Franţa, comandat de Statul Islamic

Ziarul de Vrancea
17 iul 2015 637 vizualizări
Un jihadist din cadrul grupării Stat Islamic, care s-ar afla în prezent în Siria, i-a cerut unuia dintre cei trei suspecţi arestaţi pentru un complot vizând obiective militare franceze să atace Franţa, a anunţat vineri procurorul din Paris

Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi reţinuţi în Franţa, în vârstă de 17 ani, a primit acest ordin când s-a regăsit în imposibilitatea de a pleca în Siria pentru a participa la jihad, după ce a fost reperat de serviciile de informaţii, a precizat procurorul Francois Molins. Potrivit cotidianului Le Monde, jihadistul care a comandat atentatul vizând obiective militare franceze ar fi un britanic. Autorităţile franceze au deschis un dosar pentru asociere de infractori în vederea pregătirii de acte teroriste, a mai afirmat procurorul. Parchetul a cerut plasarea celor trei tineri în arest preventiv.
"În urma investigaţiilor efectuate de Direcţia generală de informaţii interne (...), se pare că cei trei indivizi plănuiau să comită un atentat la sfârşitul lui decembrie 2015 sau începutul lui ianuarie 2016", a confirmat procurorul.
Forţele de securitate franceze au dejucat săptămâna aceasta un atentat care viza obiective militare din Franţa, arestând patru persoane al căror lider are legături cu jihadişti aflaţi în detenţie, a anunţat miercuri ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Cei patru suspecţi au vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, fiind reţinuţi în diferite zone ale Franţei, iar unul dintre ei este un fost militar, a precizat ministrul. Între timp, suspectul în vârstă de 16 ani a fost eliberat. Potrivit unei surse apropiate anchetei, suspecţii intenţionau să filmeze decapitarea unui militar francez de rang înalt şi să posteze înregistrarea pe Internet.

Deşeurile spaţiale pun în pericol viaţa astronauţilor de pe ISS

Cei trei astronauţi aflaţi în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se refugieze într-o capsulă Soyuz, joi, din cauza riscului sporit de impact cu o serie de deşeuri spaţiale care provin de la un fost satelit meteorologic rusesc. Incidentul a semănat destul de mult cu scenele spectaculoase din filmul SF "Gravity", lansat pe marile ecrane în 2013, în care Sandra Bullock şi George Clooney au interpretat doi astronauţi ce ajung în derivă pe orbita terestră, după ce staţia spaţială în care se aflau a fost distrusă de impactul cu mai multe deşeuri spaţiale.
Astronauţii evacuaţi de pe ISS s-au mutat într-o capsulă Soyuz, ataşată de staţie, în timp ce o bucată desprinsă dintr-un vechi satelit rusesc a trecut la mică distanţă de avanpostul spaţial. "Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională şi-a reluat activităţile obişnuite după ce a primit aprobarea Centrului de control pentru misiuni spaţiale, în urma unei treceri la mică distanţă pe lângă staţie a unor deşeuri spaţiale", se afirmă într-o declaraţie oficială dată publicităţii de NASA. "Toate sistemele de la bordul staţiei funcţionează normal şi astronauţii au părăsit apoi capsula Soyuz în care s-au refugiat în timpul trecerii deşeurilor spaţiale pe lângă ISS", precizează NASA.
Echipajul de pe ISS este alcătuit în prezent din cosmonauţii ruşi Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko şi astronautul american Scot Kelly.
Joi, agenţia de presă rusească Interfax a citat o sursă din industria spaţială, potrivit căreia "probabilitatea ca un obiect să se ciocnească cu staţia a depăşit nivelul acceptabil". Aproximativ 21.000 de deşeuri spaţiale cu diametre de peste 10 centimetri se află în prezent pe orbita planetei noastre. Printre aceste deşeuri se află fragmente din foşti sateliţi şi rachete, dar şi spatule, o mănuşă şi chiar o periuţă de dinţi.

Obezii au şanse minime să revină la o greutate normală

Persoanele diagnosticate cu obezitate au şanse mici de a reveni la o greutate considerată normală, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea King's College din Londra.
Şansele de a reveni la o greutate normală după ce aceste persoane au devenit obeze sunt de doar 1 la 210 pentru bărbaţi şi de 1 la 124 pentru femei, pe parcursul unui an, sugerează cercetătorii britanici. În cazul obezităţii severe, şansele de a scăpa de kilogramele în exces sunt şi mai mici, potrivit aceluiaşi studiu. Cercetătorii britanici spun că actualele strategii ce vizează ajutorarea pacienţilor obezi sunt sortite eşecului. Pentru persoanele obeze - cu un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 30 şi 35 - probabilitatea anuală de slăbire a fost de 1 la 210 pentru bărbaţi şi de 1 la 124 pentru femei. Această probabilitate a scăzut drastic în cazul persoanelor cu obezitate morbidă (IMC cuprins între 40 şi 45) - 1 la 1.290 pentru bărbaţi şi 1 la 667 pentru femei.

O stea îşi canibalizează sora

O echipă de astronomi de la Universitatea Cambridge a descoperit un sistem stelar binar în care una dintre stele o canibalizează pe cealaltă, descoperire care va permite o mai bună înţelegere a procesului de moarte stelară. "Am observat o pitică albă superdensă care fură gazele fierbinţi ale perechii sale, canibalizând-o", conform unui comunicat al Universităţii Cambridge.
Sistemul stelar binar denumit Gaia14aae este situat la aproximativ 730 de ani lumină distanţă în constelaţia Draco. Acest sistem stelar a fost observat prin intermediul satelitului Gaia aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în luna august 2014. Cele două stele le-au atras atenţia oamenilor de ştiinţă pentru că au devenit de cinci ori mai strălucitoare în interval de timp de 24 de ore. Pentru astronomi, această creştere bruscă a luminozităţii semnifică faptul că pitica albă — atât de densă încât o lingură din materia sa are aceeaşi greutate cu a unui elefant — îşi devorează steaua companion. Efectul gravitaţiei piticei albe este atât de puternic încât obligă steaua companion să se apropie. Dansul mortal dintre aceste două stele se va încheia atunci când pitica albă va exploda sub formă de supernovă, la un moment dat, când va acumula suficientă materie de la steaua parteneră pentru a depăşi un anumit punct critic.


Tusk: Europa poate trece din nou printr-un "1968"

Cele mai mari pericole cu care se confruntă Uniunea Europeană nu provin din partea unor forţe externe, ci din interiorul Uniunii, a avertizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vorbind despre o situaţie ce îi aduce aminte de anul de efervescenţă revoluţionară 1968 în Europa.
"Toate crizele şi conflictele recente (Ucraina, Siria, Libia, problema refugiaţilor) ne-au evidenţiat ce structură fragilă este Europa", a subliniat Tusk. El a arătat, în acelaşi timp, că are "impresia că politicienii şi intelectualii sunt plictisiţi cu Uniunea Europeană şi de aceea vor să pună sub semnul întrebării totul", situaţia actuală amintindu-i fostului premier polonez de cea din 1968. "În Europa avem de-a face cu o nemulţumire larg răspândită faţă de condiţiile actuale, care s-ar putea transforma rapid într-o dispoziţie revoluţionară", a atenţionat el.

Anul 2014, cel mai cald de când se fac înregistrări meteo

Gazele cu efect de seră, care se află la originea schimbărilor climatice, au atins un nivel record de concentraţie în atmosferă în 2014, care a fost cel mai călduros an de când se fac înregistrări meteorologice pe Pământ, potrivit unui raport internaţional difuzat de "American Meteorological Society" (AMS). "Bioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot, principalele gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă, au atins recorduri de concentraţie în 2014", se arată în document. "Europa a trecut prin cel mai călduros an de când se fac înregistrări, în circa 20 de ţări fiind doborâte recordurile precedente", precizează raportul. "Africa a cunoscut şi ea temperaturi superioare mediei pe cea mai mare parte a teritoriului său, iar Australia şi-a depăşit, pentru al treilea an consecutiv, recordul de temperatură", adaugă raportul. Mexicul a avut cel mai călduros an, în timp ce Argentina şi Uruguay au înregistrat al doilea an succesiv recorduri ale temperaturii medii anuale.
Singura regiune din lume unde s-au înregistrat anul trecut temperaturi mai mici decât media anuală a fost partea estică a Americii de Nord. În total, 413 oameni de ştiinţă din 58 de ţări au contribuit la elaborarea acestui raport, bazat pe date provenind din centre de monitorizare a mediului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.