Internațional

Cenuşa savantului care a descoperit Pluto, la bordul sondei New Horizons

Ziarul de Vrancea
15 iul 2015 680 vizualizări
Rămăşiţele pămanteşti ale lui Clyde Tombaugh vor fi primele care vor părăsi sistemul solar, undeva la orizontul anilor 2030

Sonda New Horizons, care a survolat marţi planeta pitică Pluto, adunând date şi realizând fotografii ale acestei lumi ce nu a mai fost niciodată vizitată, l-a dus la întâlnirea cu "cea de-a 9-a planetă din sistemul solar" pe astronomul american Clyde Tombaugh, cel care a descoperit-o în 1930, conform unor materiale publicate de The Telegraph şi CNN.
O parte din rămăşiţele pământeşti ale lui Clyde Tombaugh se află la bordul sondei New Horizons şi, după întâlnirea cu planeta pe care a descoperit-o în urmă cu 85 de ani, vor fi purtate prin Centura Kuiper urmând să devină primele rămăşiţe umane care vor părăsi sistemul solar. Sonda New Horizons este alimentată cu energia nucleară provenită din descompunerea plutoniului şi dispune de suficient combustibil nuclear pentru a-şi continua drumul până la jumătatea anilor 2030, când va fi părăsit de mult sistemul solar. Clyde Tombaugh a încetat din viaţă la 17 ianuarie 1997, cu nouă ani şi două zile înaintea de lansarea sondei New Horizons, iar una dintre ultimele lui dorinţe a fost să fie incinerat iar cenuşa să fie trimisă în spaţiu.
Un mic recipient în care se află rămăşiţele sale a fost fixat în interiorul sondei cu inscripţia: "Aici se află rămăşiţele americanului Clyde W. Tombaugh, cel care a descoperit planeta Pluto şi cea de-a treia zonă a sistemului solar (Centura Kuiper), fiul lui Adelle şi Muron, soţul Patriciei, tatăl lui Annette şi Alden, astronom, profesor, om de viaţă şi prieten: Clyde W. Tombaugh (1906-1997)".
Clyde Tombaugh, care a crescut la o fermă din Kansas, lucra la Observatorul Lowell din Arizona la 18 februarie 1930, când a descoperit planeta Pluto. Iniţial un simplu astronom amator, Tombaugh a fost angajat pentru a ajuta la căutarea unei eventuale planete dincolo de orbita lui Neptun. Numele său este legat şi de descoperirea a 14 asteroizi.
"În următorii 20 de ani (New Horizons) va transmite date despre Centura Kuiper şi apoi vom avea şansa de a ieşi din heliosferă şi de a pătrunde în spaţiul interstelar şi de a prelua date şi de acolo", conform lui Alan Stern, coordonatorul ştiinţific al misiunii sondei New Horizons.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.