Internațional

Acord istoric sau eroare istorică?

Ziarul de Vrancea
14 iul 2015 736 vizualizări
După luni de negocieri, marile puteri au ajuns la un acord cu Iranul privind programul nuclear n în schimbul îmblanzirii sancţiunilor economice, Teheranul s-a obligat să ofere mai multă transparenţă programului său nuclear n Israelul a catalogat acordul drept o "eroare istorică", în timp ce Moscova pune presiune pe SUA să renunţe la programul antirachetă din Europa

Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns ieri la un acord privind programul nuclear iranian. Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear. "Toată munca grea a dat rezultate şi am încheiat un acord. Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru", a adăugat acesta.
Miniştrii de Externe ai celor şase puteri (Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite) şi omologul lor iranian s-au întâlnit la Viena la ora locală 10.30 (11.30, ora României) pentru a ratifica acordul, a cărui finalizare a durat luni de zile.
Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

O dispută veche de 12 ani

Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi i-ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.
În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restaurarea sancţiunilor în termen de 65 de zile, potrivit Reuters.
Teheranul şi marile puteri au participat la negocieri maraton în ultimele două săptămâni, la nivel ministerial, pentru a rezolva o dispută veche de 12 ani privind ambiţiile nucleare ale Iranului.
Occidentul suspectează de mult timp Iranul că vrea să construiască o bombă nucleară, în timp ce Teheranul susţine că programul său nuclear are scopuri pur civile. Sancţiunile impuse Iranului de Occident, inclusiv restricţiile privind vânzările de petrol, au afectat economia ţării.

Israelul fierbe

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat ieri drept o "eroare istorică" acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri. "Conform primelor elemente care ne parvin, este deja posibil să spunem că acest acord este o eroare istorică pentru omenire", a declarat Netanyahu, înaintea unei întâlniri la Ierusalim cu ministrul olandez al Afacerilor Externe, Bert Koenders. "În fiecare domeniu în care Iranul trebuia împiedicat să obţină capacităţi nucleare, au existat compromisuri uriaşe", a precizat el. Israelul se opune semnării acordului internaţional cu Iranul, avertizând că regimul islamist de la Teheran dezvoltă armament atomic.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.