Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Spania se confruntă cu cel mai ridicat nivel al alertei teroriste după 2004

Ziarul de Vrancea
6 iul 2015 558 vizualizări
Spania se confruntă în prezent cu cel mai ridicat nivel al alertei teroriste după 2004, din cauza pericolului reprezentat de jihadişti, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz

"Suntem la nivelul maxim al alertei teroriste după atentatele din 11 martie 2004, din Madrid", a afirmat Fernandez Diaz într-un interviu, referindu-se la atacurile care s-au soldat cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi. Ministrul a precizat că nu vrea să genereze panică, dar "alerta de nivel 4 (dintr-un maxim de 5) corespunde realităţii".

Riscul este ridicat în special din cauză că liderul grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, le-a cerut recent combatanţilor să comită atacuri în ţările lor pentru a marca un an de la înfiinţarea organizaţiei, a mai spus ministrul. De atunci s-a înregistrat o activitate intensă pe reţelele de socializare, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.
Aproximativ 116 persoane au părăsit Spania pentru a lupta alături de jihadiştii din gruparea Stat Islamic, iar între timp cel puţin 16 persoane s-au întors în ţară.
Deşi acesta este un număr relativ redus în comparaţie cu alte ţări, precum Franţa, de unde sute de cetăţeni au plecat la jihad în Irak şi Siria, ministrul a subliniat ameninţarea reprezentată de "teroristul frustrat care a finalizat procesul de radicalizare, dar nu a putut pleca la luptă într-o zonă de război"

Germania a înregistrat în weekend cea mai ridicată temperatură din 1881

Germania a înregistrat în weekendul recent încheiat temperatura record de 40,3 grade Celsius, cel mai ridicat nivel din 1881, când au început să fie arhivate valorile de temperatură înregistrate pe teritoriul statului german.
Duminică, în localitatea Kitzingen, din landul Bavaria, termometrele arătau 40,3 grade Celsius, cu 0,1 grade Celsius mai mult decât s-a înregistrat în 2003, când a fost stabilit precedentul record, potrivit Serviciului german de meteorologie. Canicula i-a determinat pe mulţi cetăţeni germani să se răcorească în apele lacurilor, râurilor sau piscinelor, înregistrându-se din păcate şi 12 decese prin înec.
În timpul nopţii de duminică spre luni valul de căldură a fost însoţit de furtuni violente, cu scăderi bruşte de temperatură, ploi torenţiale şi rafale puternice de vânt care în anumite zone au atins şi valori de 90-100 de km pe oră. Două peroane au fost rănite de fulgere, potrivit DPA.
Furtunile au determinat întârzieri ale trenurilor din cauza copacilor căzuţi pe terasamentul căilor ferate, compania Deutsche Bahn anunţând ieri dimineaţă că anumite linii de cale ferată din zona Hanovra se confruntă cu întârzieri şi anulări ale unor curse de cale ferată ce vor dura până în cursul după-amiezii. A avut de suferit şi traficul aerian, 17 curse fiind deviate dinspre aeroportul Tegel spre alte aeroporturi, iar unele zboruri de pe acest aeroport au fost anulate..

Statul Islamic a recucerit un oraş strategic

Luptători jihadişti ai Statului Islamic au recucerit de la forţele kurde oraşul Ain Issa, situat la 50 km nord de Raqqa, bastion al grupării jihadiste, supus în ultimele zile unor intense lovituri aeriene ale armatei americane, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Statul Islamic pare să fi declanşat o ofensivă majoră în regiune, preluând controlul total asupra oraşului Ain Issa şi zonei înconjurătoare, a declarat Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului. În urmă cu două săptămâni, la 23 iunie, zona fusese cucerită de miliţiile kurde YPG (Unităţile de protecţie a poporului), în cadrul ofensivei în care a mai fost capturat Tel Abyad, la graniţa cu Turcia. Potrivit unor oficiali americani, loviturile aeriene de la sfârşitul săptămânii trecute asupra oraşului Raqqa au fost printre cele mai intense de până acum împotriva Statului Islamic în Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a semnalat că au fost distruse şapte poduri peste Eufrat, în încercarea de a reduce capacitatea jihadiştilor de a-şi deplasa luptătorii şi echipamentul.
Ain Issa se află pe şoseaua importantă care leagă oraşul sirian Alep de Mosul, în Irak.

Cel puţin 12 morţi, după ce o bombă a căzut accidental dintr-un avion în Irak

Un avion militar din Irak a lansat accidental o bombă asupra unui cartier din Bagdad, omorând cel puţin 12 persoane, potrivit autorităţilor irakiene, relatează The New York Times. Avionul, unul dintre cele câteva aeronave ruseşti Suhoi folosite în Irak în luptele duse împotriva grupării teroriste Stat Islamic, se întorcea la bază când s-a produs accidentul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei irakiene, generalul Saad Maan Ibrahim, a avut loc o defecţiune tehnică, ceea ce a cauzat lansarea accidentală a bombei asupra unui cartier din estul capitalei Bagdadului.
Printre cele 12 victime se află trei copii şi două femei, conform declaraţiilor furnizate de un oficial al poliţiei aflat la faţa locului şi un reprezentant al unui spital din apropierea cartierului. În plus, cel puţin 25 de persoane au fost rănite. Irakul trece prin cea mai severă criză după retragerea trupelor americane în anul 2011, ducând o luptă aprigă împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care deţine regiuni întinse din nordul şi vestul ţării. În plus, anul trecut, gruparea sunnită a ocupat oraşul Mosul, al doilea cel mai mare oraş din Irak, şi mare parte din provincia Anbar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.