Internațional

Studiu: De ce nu funcţionează dietele

Ziarul de Vrancea
6 iul 2015 711 vizualizări
Dieta Dukan, dieta Atkins ori altele de acest tip nu funcţionează. A constatat-o cercetătoarea americană Tracy Mann, profesor de psihologie la University of Minnesota (SUA), care timp de peste 20 de ani a efectuat studii asupra comportamentelor alimentare.

S-au îngurgitat tone de proteine cu regimul Dukan, s-au eliminat glucidele cu regimul Atkins şi chiar s-a pus toată încrederea în regimul "paleolitic", al vânătorilor-culegători. Adoptarea unui regim este sortită eşecului, potrivit acestei cercetătoare.
Majoritatea persoanelor estimează că totul este o chestiune de voinţă şi de self control, când, în realitate, schimbările biologice le împing spre o farfurie de "Spaghetti alla Carbonara" după trei săptămâni în care au trăit numai cu salată verde şi apă, a explicat Tracy Mann pentru The Washington Post. Mai întâi, este o chestiune neurologică. Când se urmează un regim, creierul devine obsedat de mâncare, mai ales dacă pare apetisantă. Alimentele tentante "capătă valoare". Cu cât încercăm să rezistăm mai mult, cu atât ne este mai greu să o facem.
Apoi, metabolismul încetineşte. Corpul începe să utilizeze caloriile în cel mai eficient mod posibil. Acesta poate fi un lucru bun pentru cine este pe cale de a muri de foame, dar este rău pentru cei care doresc doar să piardă din greutate, pentru că vor stoca respectivele calorii sub formă de grăsime.
Tracy Mann avertizează că schimbările biologice pe care le înregistrează corpul nu sunt singurele probleme. Oamenii îşi închipuie deseori că un regim se opreşte la sfârşitul perioadei de restricţie. Cercetătoarea vorbeşte însă despre o "lună de miere" nutriţională, în cursul căreia ne simţim bine pentru că dieta noastră a fost încununată de succes. Din nefericire, acest moment este de fapt doar prima etapă a unui proces mai lung. "Când pierd în greutate datorită unui regim, oamenii vorbesc despre succes. Dacă kilogramele revin, ei nu spun că este vina regimului, ci spun că ei sunt în cauză. Dar este fals", consideră cercetătoarea americană.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.