Internațional

Opozanţii UE exultă: "Europa este pe moarte"

Ziarul de Vrancea
6 iul 2015 695 vizualizări
Euroscepticii de pe bătranul continent văd în rezultatul referendumului de la Atena eşecul definitiv al proiectului european

Rezultatul referendumului din Grecia, care i-a şocat pe liderii zonei euro, i-a încântat pe opozanţii Uniunii Europene, care au apreciat că întregul proiect european, inclusiv moneda euro, este pe moarte, relatează Reuters.  Respingând cerinţele creditorilor internaţionali la referendumul de duminică, grecii au dat una dintre cele mai mari lovituri eforturilor Europei de a crea o uniune monetară solidă, de la lansarea euro în 1999.
"Proiectul UE este acum pe moarte", a afirmat Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), o formaţiune antieuropeană care a obţinut 12,6% din voturi, dar un singur loc în Parlament, la alegerile generale de la 7 mai. "Este fantastic să vezi curajul poporului grec în faţa intimidării politice şi economice a Bruxellesului", a adăugat Farage. El şi-a exprimat speranţa că britanicii vor urma exemplul grecilor la referendumul pe care premierul David Cameron s-a angajat să îl organizeze până la sfârşitul lui 2017 pe tema menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.
Din Franţa până în Finlanda, în sudul şi nordul Europei, euroscepticii au lăudat democraţia greacă, pentru că a respins ceea ce unii numesc "oligarhia" care conduce blocul comunitar. Pentru opozanţii integrării europene, criza greacă oferă mai multe lecţii: de la slăbiciunea zonei euro formată din 19 membri, la eşecul elitelor de a ţine cont de opiniile propriilor cetăţeni sau de pieţe.

"Este începutul dezmembrării zonei euro"

Partidele antieuropene de extremă-stânga şi extremă-dreapta au obţinut mai mult de un sfert dintre mandatele din Parlamentul European la alegerile de anul trecut. Acestea afirmă că euro şi UE sunt construcţia unei elite care a condus 500 de milioane de europeni spre stagnare economică şi nu a reuşit să apere muncitorii de globalizare, imigraţie şi declin.
"NU. NU. NU. Nu Uniunii Sovietice a şomajului şi imigraţiei. Da pentru o Europă fondată pe muncă şi respect pentru popor", a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului antieuropean italian Liga Nordului.
Rezultatul referendumului "trebuie să ducă la o plecare rapidă a Greciei din zona euro, cu cât mai repede cu atât mai bine", a apreciat politicianul populist olandez Geert Wilders. "Astăzi este începutul dezmembrării zonei euro", a adăugat el. Liderul de extremă-dreapta francez Marine Le Pen a declarat la rândul său că rezultatul este o victorie împotriva "oligarhiei Uniunii Europene". "Statele europene ar trebui să profite de acest eveniment să se strângă la masa negocierilor, să ia act de eşecul euro şi al austerităţii şi să organizeze dizolvarea sistemului monedei unice, care este necesară pentru a reveni la creştere economică, locuri de muncă şi reducerea datoriilor", a adăugat Le Pen, preşedinta Frontului Naţional. Dacă Grecia va ieşi din zona euro, opozanţii britanici ai UE vor vedea fundalul ideal pentru referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar. "Haosul general din jurul crizei greceşti este o tragedie care subliniază slăbiciunea şi inflexibilitatea instituţiilor europene", a declarat pentru Reuters Richard Tice, un om de afaceri britanic care finanţează campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.