MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Zeci de morţi în Indonezia, în urma prăbuşirii unui avion militar într-un cartier
Televiziunea indoneziană transmitea imagini cu avionul prăbuşit, în flăcări, vehicule avariate şi clădiri parţial distruse.
O purtătoare de cuvânt al Spitalului Adam Malik, Sairi M. Saragih, a declarat că instituţia a primit cel puţin 20 de cadavre. Ea a precizat că doi locuitori din cartier au fost răniţi şi se aflau în stare critică.
Avionul s-a prăbuşit cu puţin înainte de prânz, la doar câteva minute după ce a decolat de la baza aeriană Soewondo.
Comandantul Forţelor aeriene, mareşalul Agus Priatna, a declarat că pilotul a transmis turnului de control că era necesar ca avionul să revină la bază din cauza unei probleme la un motor. "Avionul s-a prăbuşit în timp ce vira la dreapta să se întoarcă pe aeroport", a declarat Supriatna. La bordul avionului se aflau 17 militari, a precizat el.
Este a prima oară în ultimii zece ani când un avion de prăbuşeşte în cartierul din Medan. În septembrie 2005, un avion de tip Boeing 737 aparţinând companiei Mandala Airlines s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Medan's Polonia, într-o zonă rezidenţială aglomerată, omorând 143 de persoane, dintre care 30 de la sol.
Sucul de citrice, asociat cu melanomul
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o anumită asociere între consumul de citrice şi melanomul malign, într-un studiu preliminar, realizat pe baza datelor oferite de două cercetări anterioare care s-au desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp. Noul studiu nu a cercetat însă dacă fructele şi sucul de citrice reprezentau cauza de apariţie a acestui cancer de piele, iar oamenii de ştiinţă vor avea nevoie de mai multe cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere, au precizat autorii analizei ştiinţifice, într-un articol publicat în Journal of Clinical Oncology.
După o monitorizare de peste 20 de ani, cercetătorii au observat 1.840 de cazuri de melanom. În comparaţie cu persoanele care consumau citrice mai puţin de două ori pe săptămână, participanţii care au consumat citrice de 2-4 ori săptămânal prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat.
Riscul de melanon a crescut odată cu consumul de citrice, ajungând până la 36% în cazul persoanelor care consumau astfel de fructe, în medie, de 1,5 ori pe zi. Dintre citrice, grepfrutul pare să prezinte cea mai puternică asociere cu melanomul.
Citricele proaspete conţin furocumarină, o familie de compuşi fotoactivi, care pot să le facă pe anumite persoane să devină mai sensibile la soare şi să crească riscul de vătămare a celulelor de la nivelul pielii.
Băuturile carbogazoase provoacă anual 184.000 de decese
Băuturile carbogazoase şi altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană Circulation. Aceasta este prima cercetare globală detaliată asupra impactului consumului acestor băuturi având ca rezultat decesul şi invaliditatea determinate de diabet, boli cardiovasculare şi cancer. În acest studiu, cercetătorii au stabilit că 133.000 de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare şi 6.450 al cancerului.
"Multe ţări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, şi anume sucurile şi alte băuturi din fructe sau dulci cum ar fi ice tea, reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global", a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Nutriţiei de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) şi principalul autor al studiului. Din cercetare nu au făcut parte sucurile de fructe naturale stoarse în întregime, menţionează AFP.
Impactul consumului de sucuri şi alte băuturi dulci asupra mortalităţii variază semnificativ între diferitele populaţii, de la o rată de mai puţin de un procent în Japonia, la vârsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.
Printre cele 20 de ţări cele mai populate, Mexicul a avut în perioada studiului cea mai mare rată a mortalităţii atribuite consumului de băuturi carbogazoase şi alte băuturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulţi sau 24.000 de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulţi sau 25.000 de decese pe an.
Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri şi de alte băuturi dulci au fost înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii.