Internațional

Trupele ruseşti sunt "prizoniere în Transnistria"

Ziarul de Vrancea
30 iun 2015 476 vizualizări
Cel puţin aşa se plange presa de propagandă de la Moscova

Sute de mii de persoane, inclusiv trupe ruseşti de menţinerea păcii, au fost blocate în regiunea separatistă Transnistria, după ce Ucraina a adoptat o lege care impune o "blocadă totală" acestei regiuni separatiste din Republica Molsova, relatează postul militar rus Zvezda (Stea).
Kievul îşi coordonează acţiunile cu Chişinăul, iar trupele ruseşti de menţinerea păcii nu mai pot intra sau ieşi cu mijloace de transport terestre sau aeriene în sau din regiunea separatistă moldoveană, subliniază postul militar, citat de portalul rus de propagandă Sputnik.
Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova şi nici de către comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992. Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinerea păcii 1.200 de militari, meţinut pe teritoriul moldovean până în prezent. Contingetul rusesc, "deşi mic, reprezintă un factor de descurajare puternic în garantarea securităţii republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei", subliniază postul armatei ruse.
Ucraina a decis luna trecută să blocheze intrarea "pacificatorilor" ruşi în Transnistria, încălcând astfel armistiţiul din 1992 şi subminând totodată statutul Kievului, unul dintre garanţii procesului de pace cu privire la acest conflict îngheţat, comentează aceeaşi sursă. De asemenea, Ucraina a început să mobilizeze trupe şi armament greu la frontiera cu Transnistria, sub pretextul că regiunea separatistă moldoveană ar putea lansa o campanie militară împotriva Ucrainei, adaugă postul.
"Situaţia aici este foarte proastă... Producţia economică scade, comerţul extern se reduce, situaţia securităţii este la fel de alarmantă, având vedere că partenerii noştri moldoveni efectuează exerciţii militare împreună cu NATO, iar presiunea ucraineană creşte zilnic", este citat Vitali Ignatiev, adjunctul şefei diplomaţiei transnistrene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.