Internațional

Lider de la Bruxelles: Toate statele UE să recunoască uniunile gay

Ziarul de Vrancea
30 iun 2015 427 vizualizări
Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans îndeamnă la recunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), relatează site-ul EUObserver.

"Comisia ar trebui să avanseze şi să încerce să obţină ca toate statele UE să accepte fără rezerve căsătoria între persoane de acelaşi sex ca pe celelalte căsătorii", a declarat Timmermans la o gală organizată săptămâna trecută de către ILGA-Europe, o organizaţie nonguvernamentală care apără drepturile LGBT. Însă CE nu poate propune proiecte cu privire la căsătorie şi familie, politici rezervate guvernelor naţionale. Astfel, susţinerea deschisă a lui Timmermans este percepută de către capitale ca o presiune politică.
Căsătoriile între persoane de acelaşi sex în UE sunt recunoscute în Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia şi Marea Britanie, cu excepţia Irlandei de Nord. Finlanda a adoptat un pachet de legi cu privire la egalitatea căsătoriei, dar care urmează să intre în vigoare în 2017. Slovenia este, de asemenea, pe cale să accepte căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar ar putea să recurgă la un referendum. În schimb, ILGA-Europe şi-a exprimat speranţa ca Bruxelles-ul să exercite presiuni în vederea recunoaşterii reciproce, în cadrul principiului mai larg al libertăţii de mişcare, care este de competenţa UE. Acest lucru presupune o recunoaştere a cuplurilor de acelaşi sex căsătorite ca atare, indiferent de locul în care trăiesc în UE. Timmermans este de acord cu acest lucru. El a declarat, la gala respectivă, că este necesar ca statele UE în care căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă "să aibă decenţa să respecte decizia altor ţări care au recunoscut căsătoria între persoane de acelaşi sex".
ILGA consideră că lipsa unei asemenea recunoaşteri ridică o problemă majoră cuplurilor transferate, de exemplu, de către o companie din Franţa către o subsidiară din Austria.
Recunoaşterea reciprocă se aplică, de asemenea, copiilor cuplurilor de acelaşi sex. Dacă un cuplu de lesbiene căsătorite din Danemarca îşi ia copilul în vacanţă în Italia, atunci mama non-biologică nu mai are niciun drept ca părinte sau ca partener. Dacă o mamă biologică şi un copil ajung într-un spital, în Italia, atunci mama non-biologică nu va avea niciun drept în legătură cu ei, conform legii italiene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.