Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: SUA deţin mii de fotografii de la închisorile secrete ale CIA

Ziarul de Vrancea
28 iun 2015 688 vizualizări
Imaginile prezintă cadre inclusiv din Romania u un oficial american, care a văzut imaginile, a afirmat că acestea par să fi fost realizate din motive bugetare

Administraţia SUA deţine aproximativ 14.000 de fotografii de la închisorile secrete operate de CIA în alte ţări, inclusiv în Romania, în care apar suspecţi de terorism, dar şi membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, afirmă oficiali americani citaţi de Washington Post. Majoritatea fotografiilor prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan şi Polonia. De la centrele din Romania şi Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006, există mai puţine imagini. Pozele, în format electronic, prezintă cadre din interiorul şi exteriorul închisorilor secrete în care CIA a deţinut suspecţi al-Qaeda după atentatele de la 11 septembrie, dar nu arată interogatoriile deţinuţilor sau practicile brutale, precum simularea înecului, la care au fost supuşi unii suspecţi. Fotografiile prezintă însă deţinuţi dezbrăcaţi în timpul transportului, potrivit oficialilor citaţi, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru că materialele sunt clasificate. În imagini apar de asemenea membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, precum şi psihologii Bruce Jessen şi James Mitchell, doi dintre arhitecţii programului de interogare. În fotografii pot fi văzute celule şi băi de la centrele de detenţie, inclusiv unul din Afganistan cunoscut drept "Salt Pit" (Mina de sare). Un oficial american, care a văzut imaginile, a afirmat că acestea par să fi fost realizate din motive bugetare, pentru a documenta modul în care sunt cheltuiţi banii. Procurorii militari americani au aflat anul acesta despre fotografiile de la închisorile secrete ale CIA, în timp ce revizuiau materialele colectate pentru investigaţia Senatului privind programul de interogare al Agenţiei Centrale de Informaţii, potrivit unor oficiali americani. Existenţa celor aproximativ 14.000 de fotografii va provoca probabil o nouă întarziere în activitatea comisiilor militare de la Guantanamo Bay, Cuba, în condiţiile în care avocaţii apărării cer ca imaginile să fie predate. Avocaţii au spus că nu au fost informaţi despre fotografii şi au apreciat că este inacceptabil ca acestea să apară la mai mult de trei ani de la punerea sub acuzare a lui Khalid Sheik Mohammed şi a altor patru suspecţi acuzaţi de plănuirea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Administraţia americană se va opune probabil oricărei cereri de a preda fotografii cu ofiţeri CIA sau alţi membri ai personalului, argumentand că securitatea lor ar putea fi pusă în pericol, în timp ce avocaţii apărării vor spune că trebuie să identifice potenţiali martori

Descoperire fabuloasă: Un muncitor a găsit aur de un milion de euro

Un muncitor în construcţii a găsit aur cu inscripţia "Swiss Bank", în valoare de aproximativ un milion de euro, în timpul unei lucrări de demolare din oraşul Passau, situat în landul german Bavaria, relatează Deutsche Welle în pagina electronică. Autorităţile germane au demarat o anchetă pentru a încerca să afle cui îi aparţine aurul. Inscripţionat cu însemnele "Swiss Bank", aurul ar valora aproape un milion de euro, a declarat purtătoarea de cuvant a municipalităţii Passau pentru Passauer Neue Presse, transmite DPA. În timpul unei lucrări de demolare, un muncitor a descoperit miercuri o parte din aur, iar vineri a mai fost descoperit un nou lot din metalul preţios. Poliţia din Passau a confirmat sambătă că muncitorul este un operator de excavator şi ar putea revendica aurul pe care l-a găsit. Pentru moment, aurul a fost plasat în custodia poliţiei pană cand autorităţile vor stabili cui îi aparţine. Deocamdată nu se ştie dacă pe şantierul respectiv se mai află îngropată o altă cantitate de aur, dar poliţia continuă investigaţia.

Preşedintele Armeniei pocneşte din degete şi suspendă creşterea preţului la electricitate

Preşedintele Armeniei, Serge Sarkisian, a decis suspendarea creşterii preţului la electricitate, care a determinat proteste de amploare ce durează de mai mult de o săptămană, relatează BBC News Online. Şeful statului a precizat că Guvernul va acoperi temporar costul scumpirii electricităţii, pană la revizuirea planurilor. Protestatarii, care blochează principalul bulevard din capiata Erevan, au rămas în stradă sambătă, afirmand că decizia preşedintelui nu îndeplineşte cerinţa lor de a se renunţa la scumpire. Zona de protest este înconjurată de poliţie, care a adus autobuze şi tunuri de apă în apropiere. Protestele au început la cateva zile după o decizie luată la 17 iunie de comisia de reglementare a statului de a creşte tarifele la electricitate cu 17-22% începand de la 1 august. Această scumpire a fost decisă la cererea companiei de distribuţie a electricităţii pentru reţeaua electrică din Armenia, o subsidiară a firmei ruse Inter RAO, care a argumentat prin devalorizarea monedei armene, dramul. Armenia, o fostă republică sovietică cu 3,2 milioane de locuitori, a fost afectată grav de criza economică din Rusia, care a redus exporturile şi remitenţele muncitorilor armeni din această ţară.

Paranoia parlamentarilor ruşi a atins paroxismul

Singurul motiv pentru care NATO nu atacă Rusia este că această ţară dispune de arma nucleară, apreciază Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei de relaţii internaţionale din Duma de stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), relatează Sputnik în pagina electronică. "Singurul motiv pentru care NATO nu va ataca Rusia este că noi dispunem de arma nucleară. Iugoslavia, Irakul şi Libia nu o aveau la dispoziţie", a scris parlamentarul pe contul său de Twitter. Puşkov a făcut acest comentariu după ce fostul ambasador american în Rusia, Michael McFaul, a scris pe contul său de Twitter că "nu merită să se facă zgomot pe tema desfăşurării de (sisteme antiaeriene) S-400 la frontierele ruse. NATO nu va ataca niciodată Rusia". "Rusia nu trebuie să se îngrijoreze pe tema armamentului defensiv mobilizat de NATO în apropiere de frontierele ruse, din moment ce Rusia ne spune că nu are planuri de a invada state NATO", a mai scris McFaul pe Twitter. Anterior, autorităţile ruse au anunţat că sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf şi sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Panţir-S vor fi desfăşurate în regiunea de nord-vest a Rusiei pană la sfarşitul anului.

Terorismul, combătut prin controlul femeilor

Suedia trebuie să se concentreze asupra femeilor pentru a combate terorismul la nivel global, a declarat Hans Brun, un expert suedez pe probleme de terorism, relatează site-ul TheLocal.se. Brun a declarat sambătă pentru agenţia de ştiri suedeză TT că războiul împotriva terorismului nu se desfăşoară pe un teren geografic, ca în cazul războaielor convenţionale, ci în minţile oamenilor. "Trebuie luptat împotriva ideologiei, iar în acest război trebuie să ne concentrăm în primul rand pe femei", a afirmat expertul. Oferindu-le femeilor vulnerabile din Orientul Mijlociu şi Africa educaţie şi asistenţă medicală, ele pot fi ajutate să preia controlul asupra propriilor vieţi. "Cei care îşi controlează vieţile nu devin atacatori sinucigaşi", a apreciat Brun. "Statele Unite şi Europa trebuie să abordeze acest aspect, iar Suedia ar putea conduce eforturile. Dar nu se fac destule eforturi", a adăugat el. Fostul lider al partidului Social-Democrat Mona Sahlin, în prezent coordonator naţional împotriva extremismului violent, este de acord cu această opinie. "Femeile sunt esenţiale în prevenirea radicalizării. Mamele îşi pot împiedica copiii să plece la luptă alături de organizaţii teroriste", a afirmat ea.

Autorităţile ungare deschid un nou centru de detenţie pentru imigranţi 

Serviciile de imigraţie din Ungaria au deschis un nou centru de detenţie pentru imigranţi în apropiere de Kiskunhalas, în sudul ţării, relatează MTI. Corturile au fost ridicate sambătă dimineaţă într-o fostă cazarmă şi vor putea găzdui aproximativ 1.000 de imigranţi, care sunt arestaţi pentru 24 de ore pentru intrare ilegală în ţară. În acest centru, imigranţii vor fi înregistraţi şi autorităţile vor decide dacă pot depune cerere de azil sau dacă vor lansa proceduri în justiţie împotriva lor. Poliţia a anunţat că 1.087 de imigranţi ilegali, inclusiv 159 de copii, au fost opriţi la graniţa Ungariei cu Serbia vineri. Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a declarat în cadrul unui eveniment organizat de Fundaţia Szazadveg, că ar trebui să fie primiţi imigranţii care fug de războaie şi persecuţii, dar nu şi imigranţii economici clandestini. Potrivit lui Pinter, rămane la latitudinea statelor membre UE dacă acceptă sau nu să primească imigranţi economici clandestini.

Două romance au murit în urma unui accident rutier în Bulgaria

Două romance, care au fost rănite alături de alţi trei cetăţeni romani într-un accident rutier produs în Bulgaria, au murit sambătă la spitalul din Varna, a anunţat centrul de presă al spitalului, citat de agenţia Focus în pagina electronică. Cinci cetăţeni romani, cu varste cuprinse între 23 şi 29 de ani, au fost răniţi într-un accident rutier produs sambătă dimineaţă, în jurul orei 10.20, pe autostrada Hemus din Bulgaria, fiind transportaţi de urgenţă la spitalul Sf. Anna din Varna. Anterior, centrul de presă al spitalului anunţase că cele două femei, dintre care una însărcinată, erau în stare critică. Cele două femei au murit din cauza rănilor grave suferite în timpul accidentului, în pofida eforturilor medicilor de a le salva, care au durat şase ore. Ceilalţi trei romani răniţi în accident sunt în stare stabilă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.