Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NATO va dubla efectivele Forţei de reacţie rapidă

Ziarul de Vrancea
22 iun 2015 705 vizualizări
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va decide, săptămâna aceasta, consolidarea Forţei sale de reacţie rapidă, majorând capacitatea acesteia "până la 30.000-40.000 de oameni", adică "mai mult de jumătate" din mărimea sa actuală. Anunţul a fost făcut, ieri, de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor lua "decizia de a întări puterea şi capacităţile Forţei de reacţie rapidă a NATO până la 30.000-40.000 de oameni, mai mult de jumătate din capacitatea sa actuală", a declarat pentru presă Jens Stoltenberg. Miniştrii apărării din ţările aliate urmează să se reunească miercuri şi joi la sediul Alianţei de la Bruxelles.
La începutul lunii februarie, NATO a aprobat întărirea capacităţilor sale în estul Europei, creând o nouă forţă de reacţie rapidă de 5.000 de militari şi şase centre de comandă în regiune. În prezent, Alianţa dispune de circa 13.000 de militari pregătiţi pentru o eventuală reacţie, dar timpul care le este necesar pentru a acţiona este considerat prea lung în actualul context de securitate.
Cele şase centre multinaţionale de comandă şi control vor fi în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. Ele vor servi la desfăşurarea forţei "vârf de lance" dacă NATO decide să lanseze operaţiuni în aceste ţări apropiate geografic de Rusia şi îngrijorate de politica Moscovei.

 

O nouă asemănare a satelitului Titan cu Terra, descoperită de cercetători

Cu toate acestea, pe luna planetei Saturn, viaţa s-ar putea dezvolta doar peste cateva miliarde de ani

Titan, cel mai mare dintre sateliţii planetei Saturn, seamănă cu Terra mult mai mult decât se credea în trecut, afirmă oamenii de ştiinţă britanici, care au evidenţiat pe acest corp ceresc existenţa unor vânturi polare.
Cercetătorii au descoperit în trecut că Titan este singurul corp ceresc din Sistemul Solar, în afară de Terra, pe care se produc ploi şi există râuri şi mări. Ca şi Pământul, Titan este mai mare decât planeta Mercur şi are o suprafaţă telurică. Oamenii de ştiinţă au descoperit recent încă un fenomen pe care Titan şi Terra îl au în comun: vânturile polare. În plus, vânturile polare de pe Titan extrag cu regularitate din atmosfera acestui corp ceresc anumite cantităţi de gaze pe care le elimină în spaţiu.
"Trebuie să înţelegem mecanismele prin care Titan îşi pierde atmosfera. Ne-ar plăcea să înţelegem mai bine acest fenomen de pe Titan şi de pe alte corpuri cereşti", a declarat Andrew Coates, profesor de fizică la Univerity College din Londra, coordonatorul studiului. "Atmosfera lui Titan este alcătuită în principal din azot şi metan, cu o presiune cu 50% mai ridicată decât presiunea de la suprafaţa Terrei", a explicat profesorul Coates. "Datele transmise de CAPS au arătat în urmă cu câţiva ani că stratul superior al atmosferei de pe Titan pierde aproximativ şapte tone de hidrocarburi şi nitrili în fiecare zi, însă ele nu au explicat motivul din spatele acestui fenomen. Studiul nostru oferă dovezi care atestă existenţa vânturilor polare".
În ciuda asemănărilor dintre Titan şi Terra, satelitul planetei Saturn nu poate însă să întreţină formele de viaţă terestre, afirmă profesorul Coates.
"Ca ţintă a studiilor din domeniul astrobiologiei, Titan este potenţial interesant prin prisma tipurilor de hidrocarburi şi nitrili pe care îi are în atmosferă şi prin prezenţa unui ocean de apă sub scoarţă, aşa cum au arătat studii precedente. Însă Titan este acum mult prea rece pentru a întreţine viaţa - acest lucru se va întâmpla poate peste câteva miliarde de ani, atunci când Soarele va deveni o gigantă roşie şi va încălzi extremităţile Sistemului Solar. Cele mai probabile corpuri cereşti pe care pot fi căutate urme ale unor forme de viaţă trecute sau actuale sunt Marte, Europa (satelit al planetei Jupiter, n.r.) şi Enceladus (satelit al planetei Saturn, n.r.)", a adăugat coordonatorul studiului.

Natalia Gherman, numită premier interimar al R. Moldova

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a semnat, ieri, decretul de numire a ministrului de Externe, Natalia Gherman, în calitate de premier interimar. Natalia Gherman va exercita interimatul până la depunerea jurământului de către membrii unui nou Guvern. Ea a declarat că, "pe durata interimatului său, care speră că va fi unul foarte scurt, va continua politicile promovate de guvernele precedente, prioritar fiind parcursul european al Republicii Moldova şi siguranţa cetăţenilor", relatează Radio Chişinău.
Totodată, preşedintele Nicolae Timofti a convocat, ieri, o şedinţă cu membrii Guvernului interimar în care i-a îndemnat să administreze eficient treburile statului şi să asigure implementarea tuturor proiectelor sociale.
Şeful statului a precizat că după turul doi al alegrilor locale, din 28 iunie, va convoca grupurile parlamentare pentru a discuta despre o potenţială candidatură a unui nou premier.
Natalia Gherman este diplomat de carieră. A preluat funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în anul 2013. Anterior, ea a deţinut funcţia de viceministru de Externe, iar în perioada 2006 - 2009, a fost ambasador al Republicii Moldova în Suedia.
Termenul limită de învestire a unui nou Cabinet de Miniştri, conform Constituţiei, expiră pe 12 septembrie, adică în termen de cel mult 3 luni de la data anunţării demisiei premierului. Dacă până pe 12 septembrie, nu va fi învestit un nou Guvern, Nicolae Timofti, va fi obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.