Internațional

Rusia cere o anchetă cu privire la aselenizarea americană din 1969

Ziarul de Vrancea
19 iun 2015 827 vizualizări
Moscova e supărată după ce riscă să piardă organizarea Cupei Mondiale din 2018 din cauza unei anchete a FBI

Rusia cere o anchetă internaţională privind aselenizarea americană din 1969, anunţă un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă, după ce o anchetă condusă de către americani vizând FIFA a pus la îndoială corectitudinea alegerii Rusiei să găzduiască viitoarea Cupă Mondială. Nouă oficiali FIFA au fost vizaţi de o anchetă americană şi elveţiană cu privire la presupuse fapte de corupţie, declanşând scandalul care a condus la demisia preşedintelui organizaţiei Sepp Blatter.
Rusia şi Qatarul au negat amândouă că drepturile lor de a găzdui Cupa ar avea legătură cu vreo faptă reprobabilă. Însă Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală americană) a confirmat pentru The Telegraf, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că lansează o anchetă cu privire la oferte de sponsorizare a acestor două turnee.
Un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Federaţiei ruse, Vladimir Markin, a răspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat în ediţia de vineri a ziarului Izvestia. Statele Unite au încălcat o linie atunci când "procurorii (americani) au decis să se declare arbitri supremi ai fotbalului internaţional" anchetând FIFA, scrie Markin. "Există un lucru şi mai rău (decât corupţia) - atunci când oficiali corupţi decid să «lupte împotriva corupţiei» cu mijloacele lor corupte", continuă oficialul rus, acuzând Statele Unite că-şi neglijează propriile probleme în acest domeniu.
Într-o serie de acuzaţii abia voalate, Markin pune sub semnul întrebării aselenizările americane, subliniind că este necesară atât anchetarea dispariţiei unor secvenţe filmate la contactul Apollo cu Luna în 1969, cât şi testarea "validităţii" celor 400 de kilograme de rocă lunară colectată de misiuni americane ulterioare.
"Nu, noi nu susţinem că ei nu au zburat (până la Lună) şi că doar au înregistrat un film. Însă toate aceste artefacte ştiinţifice - sau poate culturale - fac parte din moştenirea umanităţii, iar dispariţia lor fără urmă este pierderea noastră comună. O investigaţie va arăta (ce s-a întâmplat)", scrie Markin.
NASA a admis în 2009 că a şters înregistrarea aselenizării din motive bugetare, dar că aceasta a fost refăcută, ulterior, cu ajutorul înregistrărilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitată la Centrul Spaţial Lyndon B. Johnson, în Texas, iar unele fragmente sunt expuse în muzee internaţionale.
Markin acuză Washingtonul că este vinovat de instalarea unor oficiali corupţi în Ucraina, la 25 de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la războiul din estul ţării, şi le sugerează procurorilor americani să investigheze potenţiale fapte de corupţie la Cupa Mondială din 1994, în Statele Unite. El nu precizează care sunt motivele pentru care crede că este necesară o asemenea anchetă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.