Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un "Disneyland militar" pentru copiii ruşi

Ziarul de Vrancea
18 iun 2015 634 vizualizări
Un parc pentru copii cu tematică militară, estimat la 330 de milioane de euro va răsări langă Moscova

Preşedintele Vladimir Putin a deschis la începutul acestei săptămâni porţile Parcului Patriot, un "Disneyland militar" pentru tinerii ruşi, în localitatea Kubinka, situată la o oră de mers cu maşina de la Moscova.
Cu ocazia Salonului militar al armatei 2015, şeful statului rus a declarat mulţimii adunate că parcul tematic va fi "un element important al sistemului de muncă militaro-patriotic cu tinerii".
Parcul patriotic rusesc a fost conceput pentru a primi până la 10.000 de vizitatori zilnic. Aceştia vor avea la dispoziţie centre de petrecere a timpului liber şi hoteluri, putând să asiste la reconstituiri ale unor bătălii celebre ale armatelor sovietice şi ruseşti, ba chiar să testeze instalaţiile şi echipamente militare de primă importanţă.
Preşedintele rus a profitat de acest eveniment pentru a anunţa o dezvoltare semnificativă a arsenalului nuclear al ţării, prin adăugarea a 40 de rachete intercontinentale până la sfârşitul anului. Acestea ar urma să fie "capabile să dejoace sistemele de apărare antirachetă cele mai sofisticate", a precizat el.
Şiruri de tancuri, vehicule blindate şi sisteme de lansare ale rachetelor au fost expuse în grădinile parcului. Guvernul estimează că parcul tematic ar trebui să ajute la insuflarea unui nou sentiment de patriotism tinerilor din Rusia. Fiecare tânăr, potrivit lui Vladimir Putin, trebuie să fie pregătit să răspundă la primul apel, în caz de război.
De la anexarea Crimeii şi intervenţia rusească în Ucraina, Putin caută să-şi pună în valoare în continuu puterea militară a ţării sale. "El a ordonat mai multe manevre militare în ultimele luni", aminteşte Bloomberg.
În parcul său, Putin îşi face marele joc: tancuri, lansatoare de rachete, echipamente de securitate, maşini blindate. Iar ministrul apărării, Serghei Şoigu, detaliază o parte din atracţii: "Tinerii vor putea nu doar să viziteze expoziţiile, ci şi să conducă şi să zboare în echipamente militare, să utilizeze armele pentru a se antrena la tir şi să facă salturi cu paraşuta">
Vizitatorii vor putea chiar să mănânce raţii soldăţeşti. Şi cum nu se pleacă dintr-un parc tematic fără un suvenir, ei vor putea să-şi ofere un tricou sau o husă de iPhone cu efigia lui Vladimir Putin sau cu un slogan despre victoria naţiunii lor în Cel de-al Doilea Război Mondial.
Patriot Park ar urma să fie finalizat complet în 2017. El a costat Ministerul Apărării 330.000 milioane de euro, potrivit cotidianului Kommersant. Şi ar putea avea în curând un frăţior la periferia Sevastopolului, în Crimeea.

ISIS testează "piaţa teroristă" din Afganistan

Gruparea Statul Islamic (ISIS) se află într-o "fază iniţială de explorare" în Afganistan, apreciază Pentagonul într-un raport prezentat Congresului american, notând că acest fenomen îi îngrijorează şi pe talibani.
Până în prezent, forţele americane din Afganistan au identificat "câteva dovezi ale unor eforturi limitate de recrutare", potrivit raportului. "Câţiva indivizi" care anterior erau afiliaţi altor grupuri s-au intitulat "Provincia Khorasan" din gruparea Statul Islamic, dar această "schimbare de nume" este "foarte probabil un efort" pentru a atrage atenţia mediatică, finanţare şi recrutări, conform Pentagonului.
Această apariţie îngrijorează însă coaliţia internaţională, guvernele afgan şi pakistanez, dar şi pe talibani, notează raportul trimis marţi. Gruparea Statul Islamic "va continua probabil să încerce să îşi intensifice prezenţa în Afganistan în anul ce va urma şi va încerca să rivalizeze" cu talibanii şi alte grupuri insurgente din ţară.
Analiza americană subliniază, de asemenea, că, la rândul său, mişcarea talibanilor rămâne "rezistentă", "căutând să îi convingă şi pe viitor pe afgani că victoriile sale temporare sunt victorii strategice".
Din toate grupările talibane, reţeaua Haqqani "rămâne cea mai mare ameninţare" pentru forţele americane şi afgane şi un "vector crucial" pentru Al-Qaida. Această ramură puternică a talibanilor "rămâne capabilă să planifice şi să conducă atacuri", în pofida loviturilor primite recent din partea armatei pakistaneze, a scris Pentagonul.
Aproximativ 9.800 de soldaţi americani sunt în continuare prezenţi în Afganistan în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice care numără 12.500 de soldaţi. Statele Unite urmau să îşi retragă din acest an jumătate din soldaţi, dar preşedintele Barack Obama a optat pentru menţinerea lor.
Talibanii l-au avertizat marţi pe liderul SI contra oricărei tentative de implantare în ţara lor, după ciocniri în estul Afganistanului între trupele lor şi luptători care susţineau că aparţin Statului Islamic.

Papa cere iertare pentru cei care resping refugiaţii, Salvini spune că nu are nevoie

Papa Francisc le-a cerut credincioşilor să ierte persoanele şi instituţiile "care închid uşa" refugiaţilor şi a făcut apel la comunitatea internaţională să le ofere "o casă unde pot trăi fără teamă", dar liderul partidului antiimigraţie Liga Nordului Matteo Salvini spune că nu are nevoie de iertare. "Vă invit pe toţi să cereţi iertare pentru persoanele şi instituţiile care închid uşa acestor oameni ce doresc o viaţă, o familie şi să fie protejaţi", a afirmat Suveranul Pontif miercuri, în cadrul audienţei sale săptămânale din Piaţa Sfântul Petru. Papa a menţionat că numeroase persoane caută "un refugiu departe de ţara lor" şi "o casă unde pot trăi fără teamă, astfel încât demnitatea lor să poată fi respectată întotdeauna".
Papa Francisc a încurajat "munca celor care oferă ajutor" refugiaţilor şi şi-a exprimat speranţa că "comunitatea internaţională va acţiona în mod unit şi eficient pentru a preveni cauzele migraţiei forţate".
Însă liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, care a promovat o poziţie dură referitor la criza imigranţilor din Mediterana, a declarat că nu are nevoie de iertarea Papei. "Câţi refugiaţi sunt la Vatican?", a întrebat retoric Salvini. "Problema este că refugiaţii reprezintă un sfert dintre cei care sosesc, în timp ce restul sunt imigranţi economici. Nu avem nevoie să fim iertaţi", a adăugat el. Guvernatorul regiunii Lombardia, Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, conduce o iniţiativă de respingere a transferării în alte zone ale ţării a solicitanţilor de azil care sosesc în sudul Italiei.

Costul violenţelor atinge 14,3 trilioane de dolari

Costul violenţelor din lume a ajuns la un record de 14,3 trilioane de dolari în 2014, echivalentul economiilor cumulate ale Braziliei, Canadei, Franţei, Germaniei, Spaniei şi Marii Britanii, arată un raport privind securitatea globală publicat miercuri.
Diviziunea între regiunile paşnice şi regiunile mai puţin paşnice s-a accentuat, multe ţări africane şi din Orientul Mijlociu plonjând în violenţă, potrivit cercetării efectuate de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP), cu sediul în Australia.
Siria este ţara cel mai puţin paşnică în Indexul Global al Păcii din 2015, în timp ce Libia s-a confruntat cu cea mai gravă deteriorare. Islanda a rămas cea mai paşnică. "Costul (violenţei) a fost în mare parte asociat cu creşterea numărului de victime în conflicte, cu consecinţele economice în desfăşurare ale conflictelor în ţările în care s-au produs şi creşterea costurilor asociate cu persoanele strămutate", a declarat fondatorul IEP Steve Killelea pentru Thomson Reuters Foundation.
Costul susţinerii refugiaţilor şi persoanelor deplasate la nivel intern a crescut cu 267 la sută faţă de 2008 la 128 de miliarde de dolari, în timp ce numărul persoanelor strămutate a ajuns la 50 de milioane, cel mai ridicat nivel de la Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, cheltuielile legate de armată, forţele de poliţie şi combaterea criminalităţii au cel mai mare impact asupra costurilor, reprezentând peste 68 la sută din total, susţine studiul.
În pofida conflictului din Ucraina, Europa continuă să fie o zonă paşnică, unde rata criminalităţii descreşte.

Americanii pun o femeie pe noua bancnotă de 10 dolari

Statele Unite intenţionează să emită bancnote de zece dolari cu portretul unei femei. Ar fi o premieră în ultimul secol pentru că pană acum bancnotele verzi înfăţişau numai eroi politici albi.
Trezoreria a anunţat că femeia – deocamdată nu a fost aleasă persoana în cauză - va apărea pe bancnotă de 10 dolari din 2020 încolo, înlocuindu-l pe Alexander Hamilton, primul şef al Trezoreriei.
O femeie a apărut pe bancnotele dolarilor americani numai de două ori în trecut: în 1860 a fost înfăţişată Pocahontas, o amerindiană, aflată într-un grup de persoane din colonia Jamestown, şi la sfarşitul anilor 1800, Martha Washington, soţia primului preşedinte american.
Secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, a arătat ca femeia de pe noua bancnotă va fi aleasă în urma unei dezbateri publice pe tema "calităţilor care reprezintă cel mai bine democraţia".

Muzica îmbunătăţeşte gustul preparatelor culinare

Sunetele înalte ajută oamenii să perceapă mai puternic gustul preparatelor dulci, iar basul oferă senzaţia că mâncarea este mai amară, se arată într-un studiu realizat în cadrul Sony Multi-Room Sonic Wonderland.
Participanţii au confirmat faptul că mâncarea franţuzească are un gust mai bun atunci când pe fundalul sonor se aude un cântec francez la acordeon, în timp ce muzica lui Giacomo Puccini a îmbunătăţit gustul pastelor italieneşti. Experimentele au evidenţiat rezultate similare în cazul preparatelor nemţeşti, spaniole şi greceşti.
Cercetările au mai evidenţiat că muzica clasică poate da senzaţia că vinul băut este mai scump, muzica lentă poate duce la un gust mai persistent, în timp ce muzica alertă duce la o scurtare a experienţei gustative. De asemenea, cu cât oamenilor le place mai mult muzica, cu atât mai mult vor aprecia gustul preparatelor pe care le încearcă - acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul percepţiei despre muzică asupra percepţiei despre mâncare şi băutură. De asemenea, s-a mai discutat, în acest studiu, despre asocierea adecvată a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate - cercetarea sugerează faptul că sunetul pianului se potriveşte cu fructe dulci, precum mure, caise şi zmeură.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.