Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ungaria va construi un gard la frontiera cu Serbia împotriva imigraţiei

Ziarul de Vrancea
17 iun 2015 999 vizualizări
Ungaria va construi un gard înalt de 4 metri de-a lungul graniţei cu Serbia pentru a opri afluxul de imigranţi ilegali, a declarat ieri ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, după şedinţa de guvern.

 "Imigraţia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană astăzi. Statele UE sunt în căutarea unei soluţii (...), însă Ungaria nu îşi poate permite să mai aştepte", a afirmat Szijjarto. "Vorbim despre o întindere de frontieră cu o lungime de 175 km, a cărei închidere fizică se poate produce cu un gard de patru metri", a indicat şeful diplomaţiei ungare. Pregătirile ar urma să fie finalizate până miercurea viitoarea. Potrivit ministrului ungar, măsura nu contravine obligaţiilor internaţionale asumate de Budapesta şi nu încalcă niciunul din tratatele internaţionale.

Tehnicile CIA ar fi încălcat normele agenţiei privind experimentele pe oameni

CIA a avut reglementări explicite privind "experimentele pe oameni" - înainte, în timpul şi după torturarea suspecţilor de terorism capturaţi după atentatele din 2001 - ceea ce ridică noi semne de întrebare în legătură cu limitele cercetărilor medicale ale agenţiei sau contractate de aceasta.
Un document secretizat al CIA, publicat de cotidianul The Guardian, prevede că directorul agenţiei poate să "aprobe, să modifice sau să dezaprobe toate propunerile referitoare la cercetările cu subiecţi umani". Acestea îi oferă directorului, care niciodată în istoria agenţiei nu a fost vreun medic, o influenţă semnificativă asupra limitărilor administraţiei americane de a menţine proceduri sigure, umane şi etice în privinţa populaţiei. Directorul CIA George Tenet a aprobat tehnici de interogare abuzive, inclusiv simularea înecului, concepute de un psiholog cu care colabora CIA. El a instruit apoi personalul medical al agenţiei să supravegheze interogările brutale.
Dezvăluirea acestui document a determinat criticii programului de tortură al CIA să pună sub semnul întrebării modul în care agenţia a implementat "tehnicile dure de interogare" în pofida faptului că avea reguli împotriva "cercetărilor pe subiecţi umani" fără consimţământul lor informat.
După examinarea documentului, o organizaţie a declarat că cronologia sugerează că CIA a manipulat definiţiile elementare ale experimentului pe oameni pentru a se asigura că programul continuă.
Documentul ce conţine regulile, datat 1987 dar actualizat în ultimii ani şi încă în vigoare la CIA, a fost obţinut în baza legii privind libertatea de informare de către ACLU şi partajat cu The Guardian, care îl publică pentru prima dată.
Secţiunea relevantă din document, "Legea şi politica ce guvernează conduita agenţiilor de informaţii", stipulează că agenţia "nu trebuie să susţină, să contracteze pentru sau să desfăşoare cercetări pe subiecţi umani" în afara instrucţiunilor privind practicile medicale responsabile stabilite pentru întreaga administraţie SUA de Departamentul Sănătăţii.
Experţii care au evaluat documentul pentru The Guardian au declarat că regulile privind experimentele pe oameni sunt critice pentru a înţelege viziunile de bază ale CIA privind limitele cercetării sale medicale - limite pe care ei spun că agenţia şi personalul său medical le-au încălcat în timpul interogatoriilor, detenţiilor şi programului de extrădări după 11 septembrie 2001.
CIA, care nu recunoaşte oficial că a torturat persoane, insistă că prezenţa personalului medical a garantat că tehnicile sale s-au desfăşurat în conformitate cu normele medicale.

Fumatul, asociat cu aproximativ jumătate din decesele cauzate de 12 tipuri de cancer

Aproximativ jumătate din totalul deceselor cauzate de 12 tipuri obişnuite de cancer prezintă o asociere directă cu fumatul, afirmă autorii unui studiu realizat recent în Statele Unite ale Americii. În timp ce majoritatea deceselor asociate cu fumatul sunt provocate de cancere la nivelul plămânilor, bronhiilor, traheei şi laringelui, autorii studiului au descoperit că jumătate dintre decesele provocate de tumori la nivelul cavităţii bucale, esofagului şi vezicii urinare sunt la rândul lor asociate cu fumatul.
"Deşi am făcut multe progrese împotriva epidemiei de fumat din Statele Unite, mai avem încă multe lucruri de făcut", a declarat coordonatoarea studiului, Rebecca Siegel, cercetătoare la American Cancer Society din Atlanta. Autorii studiului estimează că, din cele 345.962 de decese cauzate de cancer, în anul 2011, în rândul adulţilor americani în vârstă de peste 35 de ani, 167.805 de cazuri au fost asociate cu fumatul.
Bazându-se pe frecvenţa fumatului în rândul populaţiei şi pe procentul de cancere atribuite fumatului, autorii studiului estimează că 125.799 de decese cauzate de cancere la nivelul plămânilor, bronhiilor şi traheei - reprezentând 80% din total - au fost asociate cu fumatul. De asemenea, 50% din totalul deceselor provocate de tumorile esofagiene şi 45% din totalul deselor cauzate de tumorile de la nivelul vezicii biliare au fost la rândul lor asociate cu fumatul. Fumatul a fost asociat, totodată, cu 17% din totalul deceselor provocate de cancerul renal, cu 20% din decesele cauzate de cancerul la stomac, cu 22% din totalul deceselor atribuite cancerului cervical şi cu 24% din totalul deceselor asociate cu cancerul hepatic şi de tract biliar în anul 2011.

Talibanii îndeamnă reţeaua Stat Islamic să înceteze recrutările în Afganistan

Insurgenţii talibani afgani i-au trimis o scrisoare liderului reţelei teroriste Stat Islamic prin care îi cer să ordone încetarea acţiunilor de recrutare în Afganistan. Scrisoarea a fost trimisă în contextul confruntărilor din ultimele zile în Afganistan între militanţi talibani şi facţiuni disidente care s-au afiliat reţelei teroriste Stat Islamic. "Talibanii, bazându-se pe bunăvoinţa dumneavoastră religioasă fraternă, vă cer să nu vă amestecaţi în afacerile lor", se arată în scrisoarea trimisă lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul reţelei teroriste Stat Islamic.
Insurgenţii talibani luptă pentru înlăturarea administraţiei prooccidentale de la Kabul începând de la intervenţia americană din anul 2001.
În ultimul an, grupuri mici s-au desprins din mişcarea talibanilor, alăturându-se organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, care speră să proclame un "califat" în Orientul Mijlociu. Unii dezertori au exprimat frustrare că talibanii nu au avut câştiguri teritoriale semnificative, întrebându-se dacă mollahul Mohammad Omar este încă în viaţă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.