Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Adăpost subteran de cinci stele pentru "sfârşitul lumii"

Ziarul de Vrancea
16 iun 2015 698 vizualizări
Un oraş subteran, cu apartamente de lux, spital şi chiar tramvaie, a luat locul unui fost buncăr din Germania de Est

Un buncăr subteran din perioada Războiului Rece a fost transformat într-un oraş de cinci stele, în care milionarii planetei nu numai că vor putea supravieţui unui cataclism de genul exploziilor nucleare sau cutremurelor devastatoare, ci o vor face fără a renunţa la opulenţa devenită a doua lor natură, scrie luni ziarul spaniol ABC. 
Definit ca un "vas de croazieră extrem de scump", buncărul oferă rezidenţilor săi nu numai apartamente ample, pe care să le poată amenaja după propriul gust, ci şi şcoli, teatre, brutării, baruri şi restaurante, piscine, săli de sport şi fitness, precum şi lăcaşuri de rugăciune. Prevăzători, constructorii au avut în vedere chiar şi o închisoare. "Suntem mândri să ducem mai departe acest proiect epic în aceste vremuri tot mai periculoase", a declarat Robert Vicino, fondatorul şi directorul general al firmei Vivos, care a achiziţionat şi remodelat un buncăr construit de sovietici în fosta Republică Democrată Germană folosit iniţial ca depozit de armament. După reunificarea germană, autorităţile şi-au dat seama că nu puteau păstra vechea destinaţie a complexului din cauza legilor care interzic stocarea de muniţie în apropierea unei mari autostrăzi, aşa încât l-au vândut unui investitor privat.
Buncărul — capabil să rezite şi la agenţi chimici şi biologici sau la un tsunami — este doar o parte a unui complex care are 21.108 de metri pătraţi de zone securizate subterane şi încă 4.079 de metri pătraţi de birouri şi depozite la suprafaţa pământului. Totodată, include peste cinci kilometri de tuneluri subterane de mari dimensiuni, către care există doar trei puncte de acces, închise ermetic prin porţi speciale. Uriaşa construcţie este dotată cu instalaţii de purificare a apei şi a a aerului, generatoare autonome de energie, ateliere pentru tot felul de reparaţii mecanice, un spital şi va avea până şi o bancă de păstrare a ADN-ului pentru a garanta supravieţuirea speciei.
Compania Vivos susţine că va pune la dispoziţia clienţilor săi şi tramvaie, vehicule blindate şi elicoptere cu care să se poată deplasa atât în interiorul, cât şi în afara acestei fortăreţe subterane, al cărei cost este estimat la un miliard de euro şi care este deja în stare de funcţionare.

Numărul doi în ierarhia Al-Qaida, ucis într-un atac american în Yemen

Liderul grupării Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) Nasir al-Wuhayshi, numărul doi în cadrul reţelei Al-Qaida, a fost ucis într-un atac efectuat de către un avion american fără pilot în Yemen. Doi oficiali yemeniţi din domeniul securităţii au declarat pentru CNN că al-Wuhayshi a fost ucis vineri într-un atac cu un avion fără pilot, în regiunea Hadramout, în Yemen.
Câteva ore mai târziu, gruparea a confirmat moartea liderului AQPA.
Într-un mesaj video publicat ieri, AQPA afirmă că al-Wuhayshi a fost ucis împreună cu doi adjuncţi. Liderul militar Qasm al-Rimi - alias Abu Hureira al-Sanaani - va fi succesorul său, anunţă gruparea.
Autorităţile americane depun eforturi să confirme moartea lui al-Wuhayshi, a declarat un oficial american din cadrul serviciilor de informaţii.
Al-Wuhayshi a fost al doilea în ierarhia reţelei Al-Qaida şi liderul AQPA. Cunoscut şi ca "prinţul moştenitor" al Al-Qaida, el apărea într-o înregistrare video, postată pe Internet în aprilie anul trecut, în aer liber, în mijlocul unor susţinători. În discursul pe care-l susţinea în faţa acestora, el afirma că vizează Statele Unite. "Trebuie să eliminăm crucea. Purtătoarea crucii este America", spunea el.
Înregistrarea părea să aibă loc la una dintre cele mai mari reuniuni Al-Qaida din ultimii ani. Al-Wuhayshi, originar din Yemen, a preluat conducerea AQPA în 2009. El a evadat dintr-o închisoare yemenită în 2006 şi a fost, anterior, secretarul personal al lui Osama ben Laden.
"Dacă este adevărat, este o lovitură semnificativă. Conducerea contează", a declarat luni senatorul independent din Maine Angus King pentru CNN. În opinia sa, eliminarea lui al-Wuhayshi va afecta Al-Qaida. Însă reţeaua reprezintă în continuare o ameninţare, a apreciat el. "Este un efort de lungă durată, dificil, în care ne-am angajat şi va necesita tot felul de instrumente", a spus King.
Informaţii despre eliminarea lui al-Wuhayshi au apărut după ce avioane americane au efectuat un atac în Libia în care ar fi fost ucis un lider terorist din Africa de Nord. Ţinta atacului a fost Mokhtar Belmokhtar, un veteran islamist afiliat reţelei Al-Qaida, a declarat un oficial american pentru CNN.
Guvernul libian a anunţat că Belmokhtar a fost ucis într-un atac comis în weekend, însă americanii nu au confirmat.

Alegeri locale în Republica Moldova: PLDM şi PDM, cele mai multe voturi la capitolul consilieri

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au obţinut cele mai multe voturi la capitolul consilieri locali, raionali şi municipali, conform repartizării politice la nivelul întregii ţări. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova, liberal-democraţii au acumulat 22,24% din voturile pentru consilieri în unităţile administrativ-teritoriale de nivelul întâi, cu trei procente mai puţin decât la scrutinul precedent.
Pe locul doi se află democraţii, cu 21,88%, în creştere cu 3% faţă de alegerile locale din 2011.
Democraţii sunt urmaţi de socialişti, care au întrunit 12,25% din voturi. Comuniştii au obţinut 11%, în scădere cu 18,5% faţă de scrutinul din 2011. PCRM este urmat de Partidul Politic "Partidul Nostru" (PPN), cu 8,22%, de Partidul Liberal (8,13%), de candidaţii independenţi (7,87%) şi de Blocul electoral "Platforma Populară Europeană din Moldova" (PPEM), cu 5,89%.
De asemenea, la alegerile de consilieri în unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, repartizarea pe ţară a voturilor după apartenenţa politică arată că PLDM a acumulat cele mai multe voturi (18,27%), fiind urmat de PDM (17,58%), PSRM (16,60%), PL, PPN, PCRM, PPEM şi de candidaţi independenţi.
Partidele pro-europene au obţinut majoritatea în Consiliul municipal Chişinău.

Kurzii au preluat de la Statul Islamic controlul unui important oraş

Forţele siriene kurde, susţinute de raidurile aeriene americane, au adus o lovitură strategică, luni, Statului Islamic, capturând un oraş de la graniţa cu Turcia, care a fost una dintre principalele rute de aprovizionare ale militanţilor. Capturarea oraşului Tel Abyad de către gruparea kurdă YPG şi grupări rebele siriene înseamnă că în prezent kurzii sirieni controlează efectiv circa 400 de kilometri de graniţă siriano-turcă. Tel Abyad este şi un punct cheie de tranzit pentru militanţii care fac contrabandă cu arme şi petrol. YPG a pretins pe site-ul său şi în interviuri cu reporterii la sfârşitul lui iunie că deţine controlul deplin al oraşului. "Scopul luptelor este să taie rutele de aprovizionare ale Statului Islamic, iar prin preluarea Tel Abyad vom putea să tăiem ruta de aprivizionare; am închis deja din ele", a declarat oficialul sirian kurd Idriss Nassan.
Înregistrarea video realizată de partea turcă la graniţă au arătat combatanţi care purtau steagul YPG în apropiere de locul unde, cu 24 de ore înainte, Statul Islamic a îndepărtat de graniţă mai mulţi civili. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o grupare cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul, a declarat că luptătorii Statului Islamic încă rezistă în unele zone, deşi gruparea YPG controlează aproape tot oraşul.
YPG s-a dovedit cea mai eficientă forţă de luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi de aceea a primit sprijin aerian masiv din partea Statelor Unite şi aliaţilor lor de la bătălia de la Kobane. Gruparea controlează acum mai mult de jumătate din graniţa de 899 de kilometri dintre Siria şi Turcia.

Facebook lansează o nouă aplicaţie de vizualizare a fotografiilor între prieteni

Reţeaua de socializare Facebook a prezentat luni o aplicaţie care va permite să fie vizualizate în mod privat fotografiile, folosind tehnologia de recunoaştere facială. Aplicaţia gratuită, denumită "Moments", îi oferă utilizatorului opţiunea de a pune la dispoziţia prietenilor săi fotografiile în care apar şi aceştia, şi în acelaşi mod şi el va avea acces la fotografiile prietenilor în care apare şi el. Aplicaţia este disponibilă de luni pe Apple şi Android în SUA, urmând să intre progresiv şi în celelalte ţări.
"Când participaţi la o nuntă de exemplu, multe persoane fac poze frumoase pe tot parcursul zilei. Utilizatorii vor un mijloc pentru a împărtăşi rapid aceste poze cu prietenii care figurează în ele şi să le primească pe cele în care apar ei", a explicat pe blog Will Ruben, oficial al companiei.
Această aplicaţie permite utilizatorilor să-şi creeze grupuri pentru a sincroniza trimiterea, în mod privat, a anumitor fotografii unor prieteni. Aplicaţia foloseşte aceeaşi tehnologie de recunoaştere facială ca şi Facebook.

Omenirea va primi o secundă în plus, pe 30 iunie

Omenirea va primi o secundă în plus, pe 30 iunie, care va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.
Întrucât Terra are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă, acea secundă suplimentară va trebui să fie adăugată în dispozitivele de măsurare a timpului. Astfel, pe 30 iunie, la ora 23 59 de minute şi 59 de secunde, omenirea va primi o secundă suplimentară. Nu va fi însă pentru prima dată când acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005 şi în 2008.
Aceasta este o consecinţă a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, începând din 1967, timpul universal, cel afişat de ceasuri şi computere, nu mai este conectat la rotaţia terestră şi la astre, ci este calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133. A apărut astfel o diferenţă între timpul universal şi rotaţia terestră. Întrucât încetinirea rotaţiei Terrei în jurul propriei axe este de o secundă, faţă de anul 2008, acea secundă va trebui adăugată dispozitivelor care afişează ora exactă. Dacă această corecţie nu ar fi realizată din când în când, atunci ziua şi noaptea vor ajunge să fie "inversate" (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.
Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă - IERS -, amenajat la Observatorul din Paris, în cadrul SYRTE (Sisteme de Referinţă Timp Spaţiu), reprezintă organismul responsabil cu previzionarea şi anunţarea acestor secunde intercalate. Totuşi, luarea în calcul a secundelor suplimentare nu a fost pe deplin rezolvată şi standardizată de sistemele informatice, din cauza imposibilităţii de a prevedea apariţia lor.

Europencele fac de aproape trei ori mai multă muncă domestică decât bărbaţii

Munca domestică depusă de bărbaţi diferă de la o ţară la alta şi de la o familie la alta, dar nicăieri în lume aceştia nu contribuie în mod egal cu femeile, în Europa femeile muncind neremunerat de aproape trei ori mai mult, potrivit raportului State of the World’s Fathers (SOWF).
Raportul arată că, deşi în creştere, munca de îngrijire neremunerată din partea bărbaţilor nu ţine pasul cu participarea femeilor la forţa de muncă.
"Munca de îngrijire depusă de bărbaţi diferă de la o ţară la alta şi de la o familie la alta, dar niciunde bărbaţii şi băieţii nu contribuie în mod egal. Timpul petrecut de femei şi responsabilitatea pentru îngrijirea neremunerată rămân disproporţionate faţă de bărbaţi: femeile petrec de 2 - 10 ori mai mult, în medie, având grijă de un copil sau o persoană mai în vârstă decât bărbaţii", se arată în raportul citat.
De asemenea, femeile petrec mai mult timp pentru munca plătită şi neremunerată la un loc, inclusiv în economiile dezvoltate. Cele mai mari diferenţe se regăsesc în America Latină, unde femeile petrec între şase şi 23 de ore pe săptămână mai mult decât bărbaţii. "Femeile, spre deosebire de bărbaţi, petrec de peste trei ori mai mult timp pentru munca de îngrijire neremunerată în Mexic, Noua Zeelandă şi Japonia; aproape de cinci ori mai mult în Coreea; de opt ori mai mult în Africa de Sud; şi aproape de 10 ori mai mult în India. Chiar şi în Europa, care, ca regiune, a obţinut cel mai mare grad de egalitate, femeile înregistrează în medie 26 de ore de muncă domestică şi de îngrijire pe săptămână, spre deosebire de nouă ore pe săptămână în cazul bărbaţilor", se mai arată în documentul citat.
Specialiştii semnalează faptul că povara dublă purtată de multe femei le reduce abilitatea de a contribui la economia gospodărească, precum şi de a-şi dezvolta propriile competenţe şi talente în afara casei.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.