Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Sofia: Confruntări între suporteri şi ţigani din cauza muzicii

Ziarul de Vrancea
15 iun 2015 656 vizualizări
Cel puţin 30 de persoane au fost arestate în capitala bulgară Sofia, după două nopţi de proteste care au început sâmbătă seara şi care s-au soldat cu răniţi, din cauza volumului prea mare al muzicii puse de către etnici romi în cartierul Orlandovţi. Poliţia afirmă că principalul scop al forţelor de securitate este să prevină noi incidente şi să consolideze securitatea într-un cartier afectat recent de tensiuni în centrul cărora se află romi.

Etnici romi au fost răniţi în noaptea de duminică spre luni, în timp ce protestatari încercau să rupă un cordon de poliţie şi să atace locuinţe ale acestora din cartier. Aseară erau aşteptate noi confruntări, în contextul în care la proteste participă extremişti de dreapta, a declarat un comisar de poliţie pentru postul naţional de radio BNR. La proteste au participat, de asemenea, suporteri ai unor echipe de fotbal. Ministerul de Interne a avertizat că se aşteaptă ca persoane care se implică în ciocniri după meciuri de fotbal să sosească luni seara în zona cartierului.
Potrivit lui Mladen Marinov, directorul Poliţiei din Sofia, plângerile din cauza volumului prea mare al muzicii sunt obişnuite şi în alte părţi ale capitalei. Poliţia primeşte zeci de astfel de plângeri zilnic, a precizat el. Însă incidentele din weekend au avut loc în contextul unor confruntări, în satul Garmen (sud-vest), unde o încăierare din cauza volumului prea mare al muzicii a condus la un protest de o zi. Locuitori din Garmen au cerut demolarea unor clădiri "ilegale" aparţinând unor etnici romi, în cartierul Kremikovţi, de unde se aude muzica şi în care locuiesc câteva sute de romi, fără să fie proprietari de pământ sau clădiri.

Manuel Valls habar nu are pe unde se află insulele franceze

Premierul Franţei, Manuel Valls, a făcut o nouă gafă în timp ce încerca să justifice controversata deplasare la finala Ligii Campionilor, afirmând că insula franceză Reunion se află în Oceanul Pacific, deşi arhipelagul este în Oceanul Indian. După ce a recunoscut că şi-a dus cei doi fii la finala Ligii Campionilor, desfăşurată la Berlin, cu un avion oficial, Manuel Valls a făcut o nouă gafă. Deplasarea la finala Ligii Campionilor "este o lecţie. A fost o greşeală, o gafă. Am dat poporului francez impresia că nu le sunt foarte devotat. Îmi pare rău", a declarat Valls pentru publicaţia Journal du Dimanche. Trecând la alt subiect, Valls a adăugat: "Reunion este principalul departament francez, principala regiune franceză de peste mări, are 800.000 de locuitori, este o locaţie importantă în Pacific".
Insula Reunion are 840.000 de locuitori şi se află în Oceanul Indian.

Rusia a dezvoltat un "tun cu microunde" împotriva avioanelor fără pilot

Rusia a dezvoltat un "tun cu microunde" capabil să dezactiveze aeronave - inclusiv avioane fără pilot - inamice pe o rază de zece kilometri, a declarat ieri un reprezentant al Corporaţiei ruseşti pentru producerea de instrumente (UIMC). Sistemul constă într-un oscilator puternic şi o antenă parabolică, un sistem de control şi monitorizare şi unul de transmisie, montate pe şasiul sistemului antiaerian de rachete de tip Buk. "Complexul mobil cu microunde dezvoltat de compania noastră - Institutul de Inginerie Radio Moscova din cadru Academiei Ruse de Ştiinţe - este conceput pentru suprimarea echipamentului electronic al obiectelor care zboară la altitudini mici şi atacarea armelor de precizie ghidate", a declarat reprezentantul coropraţiei, adăugând că dispozitivul urmează să fie prezentat la Forumul armatei din acest an. Potrivit aceleiaşi surse, sistemul asigură "un nou nivel de apărare". "Prin caracteristicile sale tehnice, sistemul nu are pereche în lume", a declarat reprezentantul UIMC, precizând că acest complex a fost montat pe şasiul unui sistem antiaerian de rachete de tip Buk.

Rusia va suplimenta capacităţile militare în Europa de Est

Rusia va fi nevoită să suplimenteze capacităţile militare în Europa de Est, ca reacţie la decizia Statelor Unite de a trimite armament greu în ţările baltice şi în România, avertizează un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării.
Oficiali americani au declarat că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, în efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa. În replică, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, a declarat că aceste măsuri reprezintă "cele mai agresive acţiuni ale Pentagonului şi ale NATO" de după sfârşitul Războiului Rece. "Rusia nu va avea altă opţiune, decât cea a suplimentării trupelor şi capacităţilor militare pe flancul vestic", a atras atenţia Iakubov. Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma să trimită tancuri, sisteme de artilerie şi unităţi aeriene în apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalării rachetelor Iskander în enclava rusă Kaliningrad şi vor fi trimise trupe suplimentare în Belarus.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.