Internațional

Teroristul Mokhtar Belmokhtar ar fi fost ucis într-un raid american

Ziarul de Vrancea
15 iun 2015 537 vizualizări
Un avion american care efectua un raid în Libia, duminică, l-ar fi ucis pe liderul islamist Mokhtar Belmokhtar, afiliat grupării Al-Qaida în Africa de Nord, au declarat oficiali libieni.

Guvernul libian a declarat că Belmokhtar a fost ucis în timpul atacului, dar oficialii americani încă nu au confirmat.
"A fost un singur atac desfăşurat cu un avion", a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, care are informaţii directe în legătură cu operaţiunea. Nu a existat personal la sol, a adăugat oficialul citat.
Algerianul Mokhtar Belmokhtar este responsabil de numeroase atacuri, în special cel de la complexul din In Amenas, soldat cu moartea a 38 de ostatici, inclusiv doi români.
Supranumit Belawar ("Chiorul" în arabă), el a înfiinţat la sfârşitul lui 2012 propria unitate combatantă, "Semnatari cu sânge", pentru a ieşi de sub tutela Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), faţă de care intrase în disidenţă în octombrie 2012. La jumătatea lui mai anul trecut, Belmokhtar a reafirmat loialitatea grupării sale Al-Mourabitoune faţă de Al-Qaida şi a dezminţit că aceasta ar fi jurat credinţă Statului Islamic (SI), aşa cum proclamase un alt lider, sugerând o dispută în ierarhia mişcării. Născut în iunie 1972 la Ghardaia, în apropiere de Sahara, Mokhtar Belmokhtar a luptat de tânăr în Afganistan, în 1991, unde şi-a pierdut un ochi. La revenirea în Algeria, în 1993, la începutul războiului civil, el s-a alăturat Grupului armat islamic (GIA, desfiinţat în 2005), cel mai sângeros dintre grupările algeriene, şi a creat o unitate cu sediul în principal în Sahara.
În 1998, el a devenit membru al Grupului salafist de predică şi luptă (GSPL), disident al GIA, şi a dominat rutele clandestine din sudul saharian, desfăşurând acte de terorism, jafuri şi contrabandă.
În 2001, el îl întâlneşte în Sahara pe Amari Saifi, alias Abderrezak El Para, numărul doi al GSPL, care mergea să cumpere arme din Mali. O rivalitate se va declanşa între cei doi pentru controlul a ceea ce jihadiştii numesc zona 9 (Sahara).
Autorul răpirii a 32 de turişti europeni în 2003 în Sahara algeriană, El Para a fost livrat Algeriei de către Libia în 2004. În urma acestei arestări, Mokhtar se repliază în deşertul malian, unde încheie alianţe solide căsătorindu-se cu femei din mai multe triburi de tuaregi din nordul Mali, pe care îl transformă în sanctuar. În 2007, după disensiuni în cadrul GSPL, care devine AQMI, el este înlocuit la conducerea zonei 9. La începutul revoltei tuaregilor în nordul Mali, în martie 2012, Belmokhtar stă trei săptămâni în Libia pentru a cumpăra arme. În perioada aprilie-iunie 2012, el este văzut de mai multe ori la Gao şi Tombouctou, alături de Iyad Ag Ghaly, liderul tuareg al islamiştilor din Ansar Dine. El conduce katiba (unitea combatantă) "Moulathamoune" din nordul Mali, ocupat de mai multe grupări islamiste.

Doi romani ucişi, unul ţinut ostatic

În ianuarie 2013, el revendică atacul sângeros şi luarea de ostatici masivă de la complexul gazier din In Amenas, în Sahara algeriană, care s-a soldat cu moartea a 38 de ostatici, între care doi români, şi a 29 de răpitori.
Condamnat la moarte de două ori de către justiţia algeriană, el ar fi comandat asasinarea a trei francezi şi a unui mauritan în decembrie 2007 şi capturarea a doi canadieni în 2008, trei spanioli şi doi italieni în 2009.
Belmokhtar este căutat de mai multe ţări, iar pe capul lui a fost pusă o recompensă de cinci milioane de dolari de către Statele Unite, în iunie 2013.
În august 2013, gruparea Semnatari cu sânge a fuzionat cu o parte din Mişcarea pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest - una dintre grupările care au ocupat nordul Mali în 2012 - şi şi-a luat numele de Al-Mourabitoune. Gruparea salafistă Al-Mourabitoune a anunţat la jumătatea lui mai că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso, Iulian Gherguţ, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali. El a fost răpit pe 4 aprilie, de către persoane înarmate care purtau turbane.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.