Internațional

Primul client pentru transplantul de cap

Ziarul de Vrancea
14 iun 2015 689 vizualizări
Un rus s-a oferit "cobai" medicului italian pentru controversata intervenţie chirurgicală n comunitatea ştiinţifică a primit cu rezerve prezentarea făcută de medic la un congres desfăşurat la sfarşitul săptămanii

Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant de cap al unui om din lume, a declarat, vineri, că "miliardarii precum Bill Gates" ar putea să finanţeze aceasă intervenţie chirurgicală, pe care plănuieşte să o facă în următorii ani, în SUA sau în China.

Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anunţat pentru prima dată acest proiect ambiţios în 2013, precizând la momentul respectiv că intervenţia chirurgicală nu va putea fi realizată mai devreme de anul 2016.

Vineri, în cadrul unei conferinţe anuale organizate de American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons în Annapolis, Maryland, SUA, Sergio Canavero a prezentat pe larg această intervenţie chirurgicală.

La acest eveniment, Sergio Canavero l-a întâlnit şi pe primul voluntar care s-a oferit să suporte această operaţie, un bărbat rus, în vârstă de 30 de ani, Valery Spiridonov (foto), care suferă de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescenţa neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severă formă de amiotrofie spinală.

 

Miliardarii, chemaţi în ajutor

 

Pe de altă parte, în timpul acestei conferinţe, la care au participat aproximativ 150 de persoane, Sergio Canavero le-a cerut ajutorul colegilor săi chirurgi să îl ajute să realizeze această operaţie. Întrebat dacă este sau nu posibilă o astfel de procedură, Sergio Canavero a spus că în China au fost realizate deja cu succes transplanturi de cap la şoareci.

Totodată, în timpul conferinţei, Sergio Canavero a cerut sprijinul "miliardarilor ca Bill Gates", precizând că aceştia ar putea să finanţeze intervenţia chirurgicală. Anterior, Canavero declarase că are nevoie de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

Sergio Canavero vrea să separe de trup capul unui pacient care suferă de o maladie incurabilă şi să îl grefeze apoi pe un corp sănătos. Operaţia va fi efectuată iniţial pentru a oferi o nouă şansă la viaţă persoanelor paralizate - inclusiv pacienţilor care au suferit vătămări grave la nivelul coloanei vertebrale. Persoanele cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operaţie. Oamenii cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterală amiotrofică de care suferă astrofizicianul Stephen Hawking, ar putea fi incluşi la rândul lor pe lista viitorilor pacienţi.

O cascadorie mediatică?

Prezentarea chirurgului italian nu i-a convins pe colegii săi. În opinia dr. Marc Stevens, chirurg ortoped la Smithfield, Carolina de Nord, prezent la conferinţă, "există încă multe obstacole înainte de a putea face această operaţie". "În toată prezentarea (dr. Canavero) cu privire la măduva spinării, cred că există anumite concluzii care arată speranţă ... dar când vine vorba de a grefa un cap, mi se pare că se încearcă să se ardă o mulţime de etape", a apreciat el.

Jerry Silver, profesor de neurologie la Universitatea Case Western (SUA), a remarcat faptul că tehnica pentru rezolvarea problemei măduvei descrisă de dr. Canavero nu a fost niciodată testată cu adevărat. Şi nici nu suntem aproape de a o face, a adăugat el.

Un alt specialist american, Art Caplan, se întreba într-un editorial recent de ce acest neurolog italian care pretinde că stăpâneşte repararea măduvei nu tratează mai întâi miile de pacienţi paralizaţi din întreaga lume pentru care medicina este încă neputincioasă. Şi chiar dacă un astfel de transplant ar fi posibil, ar trebui să fie folosite foarte multe medicamente pentru evita o respingere a organului fără de care pacientul nu ar putea supravieţui pentru mult timp. Iar aceste tratamente sunt toxice în doze mari, spune dr Kaplan. "Am tendinţa să cred că toate acestea sunt un un lucru absurd, total neştiinţific, nerealizabil şi ridicol", scrie el, suspectând o cascadorie mediatică pentru strângere de fonduri.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.