Internațional

Romania continuă să fie condusă de un premier penal

Ziarul de Vrancea
12 iun 2015 633 vizualizări
Liberalii n-au reuşit să strangă numărul necesar de voturi pentru demiterea lui Victor Ponta, în condiţiile în care parlamentarii coaliţiei au refuzat să voteze

Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate. Parlamentarii coaliţiei de guvernare prezenţi în sală nu au votat, cu excepţia câtorva, printre care premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea sau senatorul Şerban Nicolae. În timpul procedurii de vot, Victor Ponta a stat în plen în banca destinată Guvernului, alături de vicepremierul Gabriel Oprea. Ponta s-a întreţinut cu mai mulţi parlamentari care au venit să discute cu el.
Pentru a fi adoptată, moţiunea ar fi trebuit să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor.
Moţiunea de cenzură inititulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!" a fost semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.

"Dar eu ce-am făcut, doamnă?"

Premierul Ponta a arătat, după respingerea moţiunii de cenzură, că opoziţia a dovedit că nu are majoritate parlamentară şi, astfel, a fost închisă discuţia pe acest subiect iar Guvernul trebuie să îşi continue activitatea. Liderul PSD le-a transmis parlamentarilor social-democraţi că, după ce nu va mai fi preşedintele partidului, nu va vota pentru a schimba un Guvern PSD, pentru că nu este un "prostănac". "Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri cu care vă puteţi mândri. Vreau să vă asigur că atunci când nu voi mai fi preşedintele PSD – că nu voi mai fi la un moment dat, toate funcţiile sunt trecătoare - în niciun caz nu o să votez cu PNL să dau jos Guvernul PSD, că doar nu sunt prostănac", a spus Ponta. Declaraţia a fost făcută după ce Mircea Geoană, fostul lider PSD, s-a adresat Parlamentului şi a criticat actualul Guvern.
Pe de altă parte, Ponta a fost întrebat de o jurnalistă dacă va face şi el un gest de onoare ca ministrul demisionar al Transporturilor Ioan Rus şi dacă îşi va demisia. "Dar eu ce-am făcut, doamnă?", a răspuns prim-ministrul. "Sunteţi urmărit penal, în rest nimic", i s-a răspuns. "A, nu înţelegeam legătura", a replicat, la rândul său, şeful Guvernului.

PNL îşi cere scuze că l-a susţinut pe Ponta

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, vineri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că actualul premier nu mai are nicio legitimitate pentru a rămâne în funcţie, arătând că a fost o mare greşeală a PNL să aibă încredere în Ponta şi a cerut scuze pentru acest lucru. "Nu mai are legitimitate naţională pentru că îi asmute pe români, unii împotriva celorlalţi şi nu mai are nici legitimitate morală, pentru că a fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent. Pentru acest din urmă aspect simt nevoia să cer scuze, astăzi, în Parlamentul României, locul faptei. A fost o nesăbuinţă să avem încredere în acest premier şi o mare greşeală a PNL", a spus Gorghiu.
"Eu le cer scuze, domnule prim-ministru, pentru că v-am ajutat să deveniţi ceea ce sunteţi astăzi, poate e timpul să le cereţi şi dumneavoastră scuze românilor din diaspora şi din ţară, cărora le-aţi refuzat şi le refuzaţi, în continuare, dreptul de a vota. Sunt convinsă că nu o veţi face!", a adăugat Gorghiu. "Vă este teamă de alegeri libere, de proteste, de justiţie, de proprii cetăţeni, de opoziţie, de presă, de critică", a mai spus Gorghiu.
O apariţie inedită în Parlament a avut senatoarea PC Cristiana Anghel, care a venit la vot îmbrăcată cu un sacou negru, cu imprimeuri cu mai multe personaje din desene animate, între care Mickey Mouse (n.r.- una dintre poreclele lui Victor Ponta).

Constantinescu: Toate organizaţiile PSD au cerut schimbarea lui Cazanciuc

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că toate organizaţiile PSD din ţară au cerut schimbarea lui Robert Cazanciuc de la Ministerul Justiţiei şi este convins că acest lucru se va întâmpla în următoarele zile. "Mi-am exprimat nemulţumirea împotriva domnului Cazanciuc, ministrul Justiţiei, pentru simplul fapt că am făcut şi eu «n» memorii ca cetăţean al României către dânsul şi când eram în America şi când eram în România şi în care am spus că am fost cercetat abuziv de către procurori - cercetarea abuzivă reprezintă o infracţiune - şi nu am primit nici măcar răspuns deşi domnul ministru al Justiţiei, indiferent cum îl cheamă este cel mandatat de lege şi de Constituţie să apere drepturile de cercetare în justiţie ale cetăţenilor români", a afirmat Constantinescu. El a precizat că toate organizaţiile PSD au cerut la ultimul Comitet Executiv al partidului shimbarea din funcţie a lui Robert Cazanciuc. "Dacă nu am primit niciun răspuns înseamnă că este complice şi dânsul la tot acest sistem. De aceea, la ultimul Comitet Executiv toate organizaţiile PSD, inclusiv organizaţia PSD Constanţa, au cerut schimbarea ministrului Justiţiei, Cazanciuc, care a tolerat aceste abuzuri grave. Şi o să vedeţi că va fi schimbat. Nu am fost acolo, am vorbit cu colegi care au fost acolo. (...) Domnul Cazanciuc va pleca din funcţia de ministru al Justiţiei în două - trei zile, dacă eu vă spun că aşa o să fie, o să vedeţi”, a mai declarat baronul PSD. .
Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din PSD, printr-un ordin semnat de liderul partidului, Victor Ponta, după ce a trimis adrese în calitate de preşedinte executiv al PSD Constanţa, deşi fusese suspendat din aprilie din această funcţie.
Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în mai multe dosare penale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.