Internațional

Lecţie de bun simţ oferită de Chişinău:Anchetat de procurori, premierul Moldovei a demisionat

Ziarul de Vrancea
12 iun 2015 698 vizualizări
Cercetat pentru că şi-ar fi falsificat diploma de studii, Chiril Gaburici a ales să renunţe la şefia executivului moldovean n peste Prut se discută din nou de o alianţă pro-europeană la guvernare

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, care este suspectat de falsificarea actelor sale de studii, şi-a anunţat vineri demisia. "Ieri am spus că voi veni cu declaraţii şi iată-mă în faţa cetăţenilor. Consider că cetăţenii sunt egali în faţa legii, cred că un premier, ca fiecare cetăţean, trebuie să sprijine o anchetă transparentă. Îmi pare rău că am lăsat atât timp acest subiect cu referire la studiile mele şi l-am lăsat ca un instrument al jocurilor politice", a declarat Gaburici, în cadrul unui briefing de presă.
Şeful Executivului a precizat că este împăcat cu sine şi cu deciziile pe care le-a luat pe parcurs. "Gestul meu nu este unul politic. Am spus că sunt un manager şi am calculat acest gest", a declarat Gaburici. "Consider că odată cu anunţarea demisiei nu vor exista suspiciuni", a adăugat el.
În acelaşi timp, Chiril Gaburici i-a îndemnat pe liderii coaliţiei de guvernare să continue reformele iniţiate. "Fac un apel către liderii coaliţiei, vreau să vadă în demisia mea un pas înainte. Îmi doresc ca la baza noului sistem de guvernare să fie pusă lupta cu corupţia şi continuarea investigaţiilor din sistemul bancar. Sper că demisia mea va însemna apariţia unei noi majorităţi parlamentare", a adăugat Gaburici.
Deşi a precizat că renunţă la funcţie din cauza scandalului legat de diploma sa, Chiril Gaburici nu a spus dacă şi-a falsificat sau nu vreun act de studii.
El avertiza în urmă cu o săptămână că îşi va da demisia dacă într-o lună nu este demisă conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. "Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug ţara", spunea Chiril Gaburici într-o scrisoare adresată şefului statului şi preşedintelui Parlamentului.
Pregătirea profesională a lui Gaburici a fost pusă la îndoială în urmă cu trei luni. După o investigaţie jurnalistică Ministerul de Interne a iniţiat o cauză penală şi a constatat că Chiril Gaburici ar fi fost înmatriculat la universitate în baza unui atestat de şcoală medie. Documentul ar fi fost eliberat de Liceul "Ştefan cel Mare" din Chişinău, fostul Gimnaziu nr.8. Suspiciunea de falsificare a apărut însă după ce autorităţile au constatat că în anul în care a fost eliberată diploma, instituţia nu avea statut de liceu, ci doar de gimnaziu. Gaburici a fost audiat joi la Procuratura Generală în cadrul dosarului privind actele sale de studii, dar nu a oferit detalii după interogatoriu.
Chiril Gaburici este premier al Republicii Moldova din 18 februarie, când a fost votat în Parlamentul de la Chişinău de deputaţii PDM, PCRM şi PLDM.

Liberalii, invitaţi la discuţii

La scurt timp de la anunţul demisiei, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat vineri că îl va contacta pe liderul liberal Mihai Ghimpu în vederea negocierii unei noi majorităţi parlamentare proeuropene. Liderul PLDM, care face parte din coaliţia minoritară la putere la Chişinău, a anunţat că a discutat deja despre acest subiect cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu Marian Lupu, liderul PD. "Noi avem nevoie de o guvernare pentru oameni. Cât despre demisie... Nu noi l-am pus, nu noi l-am botezat, cine a facut-o să-şi asume. Omul a făcut un pas aşa încât să iasă mai curat. Poate fi şi a doua variantă, el a înţeles în ce mizerie a intrat", a declarat vineri şi preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, la aflarea veştii privind demisia premierului.
Joi, el infirmase zvonurile că în curând liberalii vor forma o coaliţie cu liberal democraţii şi democraţii. Mihai Ghimpu a subliniat că "liberalii nu vor face alianţă cu partidele care au compromis cursul european al Moldovei", adăugând că PL a dorit să formeze o alianţă proeuropeană după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, continuând cursul spre integrarea europeană, pentru care Chişinăul a optat în 2009.
Nu este clar deocamdată dacă liberalii vor da curs invitaţiei liderului PLDM de a negocia o nouă coaliţie de guvernare.
Nominalizat de PLDM, Gaburici a fost instalat în luna februarie cu sprijinul facţiunii comuniste.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.