Internațional

Analiză Stratfor: România, un aliat strategic al Occidentului

Ziarul de Vrancea
11 iun 2015 598 vizualizări
Reducerea corupţiei îmbunătăţeşte şansele companiilor occidentale de a investi în România, creând un mediu politic stabil într-un aliat strategic al SUA, al Uniunii Europene şi NATO, într-o zonă geopolitică aflată în apropierea sferei de influenţă a Rusiei, comentează agenţia de analize Stratfor.

"Prin efectuarea de investiţii în ţări precum România, guvernele occidentale obţin o influenţă semnificativă în privinţa procesului decizional în materie de politică externă. În acelaşi timp, diminuarea corupţiei are ca efect scăderea probabilităţii mituirii şi exercitării de presiuni asupra politicienilor. Acest lucru reduce abilitatea unor guverne străine, precum cel din Rusia, de a ţine sub control anumiţi politicieni sau negociatori economici. Aceste imperative occidentale, combinate cu dorinţa anumitor instituţii interne (care au legături cu Occidentul) de a combate corupţia, contribuie la producerea schimbărilor instituţionale în România", argumentează agenţia americană de analize.
"Pentru Statele Unite, România este un aliat-cheie pe flancul estic al NATO. Situată pe malul Mării Negre şi având frontiere, printre altele, cu R.Moldova şi Ucraina, România este un partener strategic în competiţia dintre Occident şi Rusia pentru sfere de influenţă. (...) În ultimii ani, România a devenit unul dintre statele cele mai prooccidentale din estul Europei. (...) Mai recent, relaţia cu Statele Unite a început să se concentreze pe investiţiile americane, în special în domeniul resurselor energetice: România are zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Este de înţeles ca Statele Unite să aibă scopul promovării stabilităţii României şi reducerii influenţei Rusiei. Susţinerea activă oferită de Washington pentru eforturile anticorupţie este doar unul dintre instrumentele folosite de SUA pentru atingerea obiectivelor", notează Stratfor.
"Şi pentru Uniunea Europeană, o Românie stabilă imună la influenţa politică a Rusiei este o prioritate. La fel ca Statele Unite, UE consideră România un membru NATO cu o poziţie extrem de strategică. În acelaşi timp, multe guverne ale statelor UE vor ca România, una dintre cele mai sărace ţări europene, să facă eforturi mai mari pentru a-şi ţine cetăţenii în interiorul frontierelor. În 2007, anul aderării României la UE, aproape 500.000 de români au părăsit ţara pentru a căuta oportunităţi economice în străinătate. Începând de atunci, numărul emigranţilor români s-a redus, parţial pentru că UE a oferit finanţare pentru îmbunătăţirea climatului economic în România. (...) Eforturile anticorupţie nu sunt doar un instrument pentru a asigura respectarea angajamentelor României faţă de Occident, dar şi o modalitate de a stimula românii să rămână în propria ţară", subliniază Stratfor.

Imunitatea lui Ponta evidenţiază rezistenţa la schimbare

"Campania anticorupţie din România nu va reuşi de ficare dată să depăşească interesele politice caracteristice sistemului politic al ţării. Confirmarea imunităţii juridice a premierului Victor Ponta evidenţiază rezistenţa la schimbare. Dar recentele succese ale campaniei anticorupţie - care au condus la demisia sau la arestarea unor politicieni de prim-rang - indică direcţia spre schimbare. Indiferent dacă premierul Ponta va fi sau nu înlocuit, eforturile anticorupţie semnalează schimbări instituţionale în sistemul politic din România, în sens bun şi rău. Campania anticorupţie încetineşte ritmul reformelor, obstrucţionează tranzacţiile de afaceri şi generează incertitudine în birocraţia din România, dat fiind că politicienii îşi adaptează practicile la noile condiţii. Dar, pe termen lung, campania anticorupţie are puterea de a crea un climat de afaceri inovativ şi de a transforma România într-un aliat mai de încredere pentru statele occidentale", concluzionează Stratfor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.