Internațional

FBI supraveghează populaţia cu avioane de la companii fantomă

Ziarul de Vrancea
2 iun 2015 512 vizualizări
Navele survolează teritoriul american la altitudine joasă şi sunt echipate cu camere de luat vederi şi tehnologie de supraveghere a telefoanelor u echipamentul este folosit în general fără aprobarea unui judecător

FBI operează o flotă aeriană cu numeroase avioane care survolează teritoriul american la altitudine joasă şi sunt echipate cu camere de luat vederi şi tehnologie de supraveghere a telefoanelor, toate ascunse în spatele unor companii fantomă, relatează AP, în pagina electronică. Echipamentul de supraveghere al avioanelor este folosit în general fără aprobarea unui judecător, iar FBI susţine că zborurile sunt folosite pentru investigaţii specifice în desfăşurare. Într-o perioadă recentă de 30 de zile, agenţia a acţionat în mai mult de 30 de oraşe din 11 state. Programul ridică semne de întrebare în legătură cu actualizarea politicilor care protejează libertăţile civile în timp ce noile tehnici reprezintă oportunităţi intruzive pentru spionajul guvernamental. Oficiali americani au confirmat pentru prima dată scara mare la care sunt folosite aceste aeronave, în timp ce AP a indetificat cel puţin 13 companii fantomă, precum FVX Research, KQM Aviation, NBR Aviation sau PXW Services. Chiar şi aspectele elementare ale programului sunt ascunse publicului în versiunile cenzurate ale rapoartelor oficiale ale inspectorului general al Departamentului Justiţiei. "Programul FBI de aviaţie nu este secret", a declarat purtătorul de cuvant Christopher Allen. "Aeronave specifice şi capacităţile lor sunt protejate din motive de securitate", a precizat Allen, adăugand că avioanele FBI "nu sunt echipate, concepute sau utilizate pentru activităţi de strangere de date în masă sau supraveghere în masă". Dar avioanele pot face înregistrări video ale unor activităţi care nu au legătură cu infracţionalitatea la sol. Unele avioane pot fi echipate cu tehnologie ce poate identifica mii de persoane prin intermediul telefoanelor pe care le au asupra lor, chiar dacă nu efectuează un apel. Oficialii susţin că practica, ce mimează turnurile de telefonie, este rară. Unul dintre avioane, fotografiat în zbor săptămana trecută de către AP în Virginia, avea antene neobişnuite sub fuzelaj şi o cameră pe partea stangă. Un document federal din 2010 menţionează cel puţin 115 avioane, inclusiv 90 Cessna, în flota de supraveghere a FBI. Agenţia oferă ocazional sprijin aerian şi poliţiei locale, aşa cum s-a întamplat în timpul revoltelor recente din Baltimore generate de moartea tanărului în varstă de 25 de ani Freddie Gray, rănit fatal în timp ce se afla în custodia poliţiei. Zborurile de supraveghere respectă normele agenţiei, a declarat un purtător de cuvant al FBI. Aceste reguli, care sunt puternic redactate în documentele disponibile publicului, limitează tipurile de echipament pe care le poate folosi agenţia, precum şi justificarea şi durata supravegherii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.