Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Juncker consideră "cauză de divorţ" introducerea pedepsei cu moartea în Ungaria

Ziarul de Vrancea
1 iun 2015 651 vizualizări
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că va considera "cauză de divorţ" introducerea pedepsei cu moartea în Ungaria, relatează MTI.

"Nimeni care introduce pedeapsa capitală nu îşi are locul în Uniunea Europeană", a declarat el într-un interviu acordat luni Suddeutsche Zeitung. Juncker a afirmat că face parte din crezul politic elementar absenţa pedepsei cu moartea, aşa că va apărea un conflict în cazul în care premierul ungar Viktor Orban va contesta acest principiu. Comentand afirmaţiile lui Orban potrivit cărora planul de redistribuire a imigranţilor în cadrul UE este o "nebunie", Juncker a declarat că premierul ungar "nu este în mod evident familiar cu termenii psihologiei şi neuroştiinţei dar acest lucru nu trebuie să îi fie imputat". Orban a generat un val de nemulţumire în Europa la sfarşitul lui aprilie, cand a afirmat că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost "repus pe ordinea de zi". Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este "o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE" şi pentru a rămane în cadrul blocului comunitar.

Erdogan promite să pedepsească dur un jurnalist

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis să îl pedepsească pe redactorul-şef al unui cotidian care a publicat o înregistrare video despre care a afirmat că arată cum agenţia turcă de informaţii (MIT) ajută la trimiterea de arme către Siria, relatează Reuters, în pagina electronică. Cotidianul Cumhuriyet a publicat o înregistrare video pe site-ul său de Internet, vineri, despre care susţine că arată cum ofiţeri din cadrul jandarmeriei şi poliţiei deschid lăzi amplasate în spatele a trei camioane aparţinand MIT, care conţin arme şi muniţii.  "Individul care a anunţat acest lucru ca un reportaj exclusiv va plăti un preţ mare", a declarat Erdogan într-un interviu acordat duminică televiziunii publice TRT. "Nu voi trece cu vederea acest lucru", a adăugat el. Reuters a anunţat la 21 mai că martorii oculari şi procurorii ar fi mărturisit că MIT a ajutat la furnizarea de arme către părţi din Siria aflate sub controlul rebelilor islamişti la sfarşitul lui 2013 şi începtul lui 2014, citand un procuror şi mărturii în faţa tribunalului ale ofiţerilor de jandarmerie. Cumhuriyet a afirmat că înregistrarea video datează din 19 ianuarie 2014 dar nu a precizat cum a obţinut-o. Erdogan a declarat că acele camioane aparţineau MIT şi transportau ajutor către turcmenii din Siria. El a precizat că procurorii nu au autoritatea de a percheziţiona vehiculele MIT şi fac parte din ceea ce el numeşte "statul paralel", condus de fostul său aliat devenit inamic Fethullah Gulen. "Aceste acuzaţii împotriva agenţiei naţionale de informaţii şi această operaţiune ilegală reprezintă un fel de activitate de spionaj. Acest ziar este implicat acum în acest spionaj", a declarat Erdogan, adăugand că i-a cerut avocatului său să intenteze un proces. Agenţia de stat Anadolu a declarat vineri că procurorul din Istanbul a lansat o anchetă împotriva redactorului-şef al Cumhuriyet în baza legii antiterorism. Reuters nu l-a putut contacta pe Dundar pentru comentarii.

Partidul premierului Matteo Renzi caştigă alegerile locale din Italia

Partidul Democrat al premierului italian Matteo Renzi va rămane principala forţă politică din ţară în urma alegerilor locale care au avut loc duminică, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne, relatează Euronews, în pagina electronică. Partidul premierului conduce în patru regiuni, iar votul rămane strans în alte două, Liguria şi Campania. Partidul antiimigraţie Liga Nordului pare să controleze regiunea Veneto. Rata de participare a scăzut cu zece puncte faţă de alegerile din 2010, fiind de 52 la sută. Analiştii susţin că premierul în varstă de 40 de ani are nevoie de rezultate convingătoare pentru susţinerea reformelor privind munca, educaţia şi cele constituţionale care au întampinat rezistenţă din partea sindicatelor. Cu toate acestea, Renzi a insistat că votul regional nu are impact direct asupra Guvernului său. Peste 20 de milioane de italieni au fost chemaţi la urne, duminică, pentru a alege guvernatorii a şapte dintre cele 20 de regiuni şi primarii a peste 1.000 de localităţi, în cadrul unor alegeri locale considerate un test important atat pentru premierul Matteo Renzi, cat şi pentru partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. Acesta este primul scrutin - într-o Italie care revine încet din recesiune - după ce Partidul Democrat (centru-stanga) al lui Renzi a obţinut victoria în alegerile europene de anul trecut.

Canicula a răpus 2.200 de persoane în India

Bilanţul victimelor valului de caniculă care afectează India se apropie de 2.200 de morţi, în timp ce oficialii au declarat că temperaturile ridicate vor continua cel mai probabil în statele cele mai afectate, Andhra Pradesh şi Telangana, relatează The Guardian, în ediţia electronică.  Temperaturile din timpul zilei au ajuns la 45-47 de grade Celsius în unele zone din cele două state la sfarşitul săptămanii trecute, situandu-se cu 3-7 grade Celsius peste limitele normale, a declarat YK Reddy, directorul Centrului de Meteorologie din capitala statului Telangana. Statul Andhra Pradesh a fost cel mai grav afectat, cu 1.636 de morţi din cauza căldurii în ultima lună şi jumătate, a precizat Guvernul. Alte 561 de persoane au murit în statul vecin Telangana, a declarat Sada Bhargavi, comisar al departamentului local pentru situaţii de urgenţă.  Între timp, 22 de decese legate de căldură au fost raportate în statul nordic Uttar Pradesh în ultimele două săptămani, a declarat Raj Shekhar, un oficial guvernamental. Agenţia Press Trust of India a anunţat că 21 de persoane au murit din cauza căldurii în statul estic Orissa, şapte în Gujarat (vest) şi două în captiala New Delhi.

Franţa şi Germania, nemulţumite redistribuirea imigranţilor

Franţa şi Germania s-au declarat nemulţumite, luni, de planul Comisiei Europene de redistribuire a imigranţilor care ajung în Italia şi Grecia, afirmand că trebuie să fie luate în considerare eforturile depuse de ele pentru primirea solicitanţilor de azil, relatează Reuters, în pagina electronică. Comisia Europeană a propus săptămana trecută redistribuirea a 40.000 de imigranţi din Siria şi Eritreea care ajung în Italia şi Grecia altor ţări membre UE, Germania şi Franţa fiind desemnate să preia aproape 40 la sută dintre aceştia. Miniştrii de Interne din Franţa şi Germania au afirmat într-o declaraţie comună că sunt pregătiţi să analizeze propunerea CE, bazată pe o distribuire corectă a imigranţilor."Acest mecanism de relocare temporară trebuie fundamentat pe două principii de importanţă egală: responsabilitate şi solidaritate. Noi credem că balanţa dintre aceste două principii nu a fost atinsă încă în propunerea prezentată de Comisie", au declarat ei.

Peste 30 de morţi după un atac al Statului Islamic în Irak

Cel puţin 34 de ofiţeri de poliţie irakieni au fost ucişi şi alţi 48 au fost răniţi, luni, cand combatanţii Statului Islamic au intrat cu un tanc plin cu explozibili într-o bază a forţelor de securitate irakiene situată la 28 de kilometri sud-vest de Samarra, relatează CNN. Atacul a avut loc la ora locală 03.00, iar o sursă medicală de la spitalul Balad a confirmat bilanţul victimelor. Oficiali din cadrul serviciilor de securitate citaţi de CNN au declarat că gardienii staţionaţi la intrarea în bază au deschis focul împotriva tancului dar nu l-au putut opri. Tancul a îndepărtat cele două vehicule Humvee care au blocat intrarea chiar înainte de şoferul să detoneze explozibilul. Deflagraţia s-a produs în apropierea unor muniţii, generand o altă explozie. Comandantul unei brigăzi irakiene se numără printre răniţi, au declarat oficialii citaţi. Poliţia irakiană a trimis întăriri în zonă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.