Internațional

Misterul găurilor din caşcavalul elveţian a fost elucidat

Ziarul de Vrancea
29 mai 2015 464 vizualizări
Pană acum oamenii credeau că găurile din caşcaval sunt formate de dioxidul de carbon u noua teorie arată că ele sunt create de particulele de fan prezente în lapte

Misterul găurilor care se formează în interiorul rolelor de caşcaval elveţian a fost elucidat de oamenii de ştiinţă, potrivit cărora bulele de aer care duc la apariţia acelor spaţii goale sunt cauzate de particule de fan prezente în lapte, nu de dioxidul de carbon (CO2) sintetizat de bacterii. După aproape un secol de cercetări, oamenii de ştiinţă din Elveţia au elucidat în sfarşit misterul găurilor din caşcaval, se afirmă într-un articol publicat pe site-ul cotidianului britanic The Guardian. "În ciuda poveştilor care v-au fost spuse atunci cand eraţi copii, găurile nu sunt făcute de şoricei care se hrănesc cu caşcaval şi îşi croiesc astfel drum, creand tuneluri în interiorul roţilor de caşcaval", spun autorii aceluiaşi articol. Experţii de la Agroscope, un institut de cercetări agricole din Elveţia, spun că fenomenul - caracteristic unor branduri celebre de caşcaval elveţian, precum Emmentaler şi Appenzeller - este cauzat de particule minuscule de fan prezente în lapte, nu de bacterii, aşa cum s-a crezut pană în prezent. Ei au descoperit că acele găuri misterioase au devenit tot mai mici şi chiar au dispărut complet atunci cand laptele folosit la fabricarea branzeturilor elveţiene a fost obţinut prin metode moderne de recoltare. "Dispariţia găleţii tradiţionale, folosită în timpul mulsului, este factorul care a cauzat această diferenţă", a declarat Regis Nyffeler, purtător de cuvant al institutului Agroscope, adăugand că mici particule de fan cad în lapte şi apoi cauzează acele găuri din caşcaval. Specialiştii de la Agroscope spun că misterul găurilor din caşcaval a fost studiat încă din 1917, după ce americanul William Clark a publicat un studiu detaliat şi a ajuns la concluzia că fenomenul este provocat de dioxidul de carbon eliberat de bacteriile din lapte. Savanţii elveţieni mai spun că rolele de caşcaval din ţara lor au prezentat tot mai puţine găuri în ultimii 10-15 ani, pe măsură ce găleţile în care era strans laptele au fost înlocuite cu maşini de muls automatizate şi ermetice, care "au anulat complet prezenţa particulelor de fan în lapte".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.