Internațional

Soros avertizează asupra riscului unui nou război mondial

Ziarul de Vrancea
22 mai 2015 597 vizualizări
Totul depinde de strategia economică a Chinei, explică miliardarul american

Miliardarul american George Soros (foto) a avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou război mondial, afirmând că multe depind aici de sănătatea economiei chineze, într-un discurs susţinut recent la o conferinţă Bretton Woods a Băncii Mondiale. Un astfel de scenariu este posibil, în opinia lui Soros, dacă Beijingul îşi va orienta economia spre cererea internă şi nu pe export. "Atunci există probabilitatea ca liderii chinezi să favorizeze un conflict extern pentru a ţine ţara unită şi pentru a-şi păstra puterea", a spus el. "În cazul unui conflict între China şi un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare să spunem că suntem în pragul unui al treilea război mondial", a spus Soros. Cheltuielile militare sunt în creştere în Rusia şi China, a adăugat el.
Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA să facă o "concesie majoră" şi să permită monedei chineze, yuanul, să se alăture coşului de valute al Fondului Monetar Internaţional (FMI). În acest caz, yuanul chinez ar deveni un potenţial rival al dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial. În schimb, China ar trebui să facă concesii majore similare pentru a-şi reforma economia şi să accepte statul de drept, a spus Soros. Acceptarea yuanului ca monedă de piaţă va crea o conexiune între cele două sisteme, a mai opinat miliardarul american, potrivit căruia un acord în acest sens va fi greu de obţinut, dar alternativa este şi mai ingrată. "Există un pericol real al unei alinieri a Chinei cu Rusia din punct de vedere politic şi militar, iar ameninţarea unui al treilea război mondial devine reală, aşa că merită încercat", a concluzionat finanţistul american de originea maghiară.
Declaraţiile lui Soros intervin pe fondul tensiunilor în zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Est, o zonă maritimă strategică, unde China construieşte insule artificiale, justificându-şi demersurile prin raţiuni de apărare militară şi de securitate. Însă ţările din regiune văd în aceasta un nou efort în a-şi extinde influenţa în Marea Chinei de Sud.
Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe ţări din Asia de Sud-Est, incluzând Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan şi Malaezia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.