Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: La Mecca se construieşte cel mai mare hotel din lume

Ziarul de Vrancea
21 mai 2015 538 vizualizări
În oraşul sfant al Islamului - Mecca din Arabia Saudită, se construieşte cel mai mare hotel din lume, un gigant care va avea 10.000 de camere cand va fi gata, în 201

7. Hotelul va avea 12 turnuri şi un aspect general de fortareaţă, însă suprafaţa totală de 1,4 milioane mp va cuprinde şi restaurante, săli de conferinţe şi mall-uri. Valoarea proiectului Abraj Kudai este de 3,5 miliarde dolari. Hotelul se află la 2 km de sfanta moschee a Islamului şi va fi deschis doar musulmanilor, din moment ce doar islamicii au acces în Mecca. Hotelul va avea 70 de restaurante, va fi decorat într-un stil opulent şi va găzdui şi heliporturi.
În prezent, cele mai mari hoteluri din lume sunt în Las Vegas, Malaezia, Orlando şi Moscova.

Medicamentele anticolesterol ar putea să reducă riscul de accident vascular cerebral

Medicamentele administrate pentru reducerea colesterolului, precum statinele, ar putea contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral (AVC) în rândul pacienţilor de vârsta a treia, potrivit unui studiu realizat recent în Franţa. Persoanele care iau statine sau fibraţi - un alt tip de medicamente anticolesterol - prezintă un risc de AVC cu 34% mai mic în comparaţie cu persoanele cărora nu le sunt administrate aceste medicamente. "Dacă vor fi confirmate, aceste rezultate vor fi compatibile cu tactica de administrare pe perioade mai îndelungate în cazul persoanelor de vârsta a treia a unor medicamente cu rol de scădere a nivelului de colesterol", a declarat coordonatorul studiului, Christophe Tzourio, profesor de epidemiologie la Universitatea Bordeaux din Franţa.
Milioane de persoane din lumea întreagă iau statine pentru a reduce concentraţiile de lipoproteine cu densitate scăzută din sânge, supranumite "colesterol rău", întrucât se acumulează pe pereţii vaselor de sânge şi pot duce la ateroscleroză, formarea de cheaguri şi declanşarea infarctelor.

Merkel: Rusia nu poate reveni în formatul G8

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, apreciază că Rusia nu poate reveni în Grupul statelor puternic industralizate G8 atât timp cât "nu respectă integritatea teritorială" a ţărilor. "Atât timp cât Rusia nu promovează valorile fundamentale ale drepturilor omului şi nu adoptă un comportament adecvat, o revenire la formatul G8 este de neconceput pentru noi", a declarat Angela Merkel în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german. Cancelarul Germaniei a îndemnat Administraţia Vladimir Putin să respecte "integritatea teritorială a ţărilor".
Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014 şi este acuzată de susţinerea insurgenţilor separatişti ucraineni.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei, care a fost exclusă din Grupul statelor puternic industrializate (G8)

Un prototip de avion orbital, lansat pentru teste

O rachetă portantă Atlas V, aparţinând United Launch Alliance a fost lansată cu succes miercuri din Florida, transportând pe orbită două prototipuri care ar putea reprezenta viitorul zborurilor spaţiale: un avion spaţial şi un sistem de propulsie cu velă solară.
Avionul orbital autonom X-37B a fost conceput de NASA şi construit de compania Boeing pentru Forţele Aeriene americane. Conform aviaţiei militare americane, acest avion face parte dintr-un "program experimental pentru testarea tehnologiilor necesare unei platforme spaţiale sigure şi care poate fi refolosită".
Acest avion are înălţimea de 2,90 metri şi lungimea de aproape 9 metri. Anvergura aripilor este de 4,5 metri. Aceasta este cea de-a patra misiune de testare a unui prototip X-37B. În cele trei misiuni anterioare prototipul a adunat nu mai puţin de 1.368 de zile în spaţiu.
Lansarea de miercuri a implicat şi trimiterea în spaţiu a unui prototip de satelit cu velă solară. Denumit "LightSail", acest proiect este derulat de organizaţia non-profit Planetary Society. Satelitul LightSail foloseşte o velă solară pentru propulsie — în acelaşi mod în care un vas cu vele este împins pe apă de puterea vântului, acest satelit va fi propulsat de vântul solar. LightSail are dimensiunile unei felii de pâine şi este propulsat de patru vele triunghiulare Mylar, cu o suprafaţă totală de 32 metri pătraţi.

Nebraska a abolit pedeapsa cu moartea

Senatul statului american Nebraska a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, înlocuind pedeapsa capitală cu închisoarea pe viaţă. Deşi guvernatorul republican Peter Ricketts a făcut un ultim apel pentru menţinerea pedepsei cu moartea, camera unică a acestui stat din centrul SUA a adoptat legea care aboleşte pedeapsa cu moartea, cu efect retroactiv, conform unui comunicat al Senatului. După două ore de dezbateri, senatorii au votat cu 32 de voturi pentru şi 15 împotrivă abolirea pedepsei capitale. Prin urmare, Nebraska va deveni cel de-al 19-lea stat american, plus capitala federală Washington, care aboleşte oficial pedeapsa cu moartea.
Nebraska nu a mai executat niciun condamnat din 1997 şi are 11 de deţinuţi pe "culoarul morţii", a căror sentinţe de pedeapsă capitală vor fi transformate în închisoare pe viaţă.

Persoanele cu amputaţii îşi vor mişca braţele bionice cu puterea gândului

Persoanele cu membre amputate pot să controleze de acum înainte mişcarea protezelor lor bionice prin puterea gândului, graţie unor senzori minusculi mioelectrici (IMES), creaţi de o companie islandeză specializată în ortopedie.
Specialiştii companiei islandeze Ossur au implantat o serie de senzori minusculi în ţesuturile musculare reziduale ale doi pacienţi amputaţi, pentru a stimula mişcarea protezelor acestora prin intermediul unui microreceptor. CEO-ul companiei islandeze, Jon Sigurdsson, a anunţat, miercuri, la Copenhaga, că acei doi pacienţi au devenit primele persoane din lume care sunt capabile să îşi controleze mişcările protezelor în mod subconştient. Unul dintre pacienţii care au participat la testarea acestor implanturi noi, Gummi Olafsson, şi-a pierdut partea inferioară a piciorului drept în urma unui accident de automobil suferit în copilărie. El spune că noile implanturi îi permit să îşi controleze piciorul bionic aproape instantaneu. Semnalele trimise de la creierul său către terminaţiile nervoase de la nivelul muşchilor care determină mişcarea au continuat chiar şi atunci când Gummi Olafsson a folosit proteze diferite, care nu erau înzestrate cu microreceptoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.