Internațional

Coreea de Nord anunţă că a miniaturizat arme nucleare

Ziarul de Vrancea
20 mai 2015 485 vizualizări
Anunţul este considerat veridic de experţii militari americani

Coreea de Nord a anunţat ieri că are capacitatea să miniaturizeze arme nucleare, un pas extrem de important către echiparea rachetelor, relatează CNN. "Avem de o vreme capacitatea să miniaturizăm focoase nucleare şi să producem diverse arme", a declarat Comisia Militară nord-coreeană într-un comunicat publicat de către agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA. "Putem, de asemenea, să garantăm precizia nu doar a lansatoarelor cu rază scurtă spre medie de acţiune, ci şi a celor cu rază lungă de acţiune, a căror tehnologie o deţinem de mult timp", adaugă Comisia.
Anunţul Phenianului pare să corespundă unor evaluări ale unor oficiali militari americani de rang înalt. Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor americane în Coreea, declara în octombrie că, în opinia sa, Coreea de Nord ar fi capabilă să miniaturizeze un dispozitiv nuclear. De asemenea, amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului pentru Apărarea Aerospaţială a Americii de Nord, declara pentru presă, luna trecută, că militarii americani cred că Phenianul ar putea să instaleze o armă nucleară într-un sistem mobil şi să o "lanseze către Statele Unite".
Însă Gortney adăuga că Statele Unite nu ştiu despre vreo testare a unui asemenea tip de rachetă - KN-08 - şi dădea asigurări că apărarea americană poate intercepta orice tip de atac nord-coreean.

Cel puţin zece arme nucleare în dotare

Unii analişti consideră că regimul lui Kim Jong-un ar putea să fie deja în măsură instaleze ogive nucleare în rachete cu lansare de la sol care pot atinge Coreea de Sud şi Japonia. David Albright, un fost inspector în domeniul armamentului, a declarat recent pentru CNN că Phenianul ar putea deţine 10-15 arme nucleare şi că poate produce câteva pe an.
Însă producerea unui dispozitiv nuclear suficient de mic cât să încapă în vârful unei rachete balistice este dificilă. Coreea de Nord şi-a semnalat intenţia de a atinge acest scop prin ultimul test nuclear pe care l-a efectuat în 2013. Regimul a prezentat dispozitivul testat drept o bombă "mai mică şi mai uşoară" decât cele pe care le-a detonat în 2006 şi 2009.
Miniaturizarea unei arme nucleare este un pas hotărâtor în construirea unei rachete balistice intercontinentale. În plus, dispozitivul nuclear este necesar să fie suficient de puternic să reziste zborului într-o rachetă balistică, potrivit experţilor, şi să fie aşezat într-un "vehicul de reintrare" care să reziste căldurii intense generate de frecarea cu aerul la revenirea în atmosfera terestră.
Într-un material postat în februarie pe blogul 38 North, care monitorizează Coreea de Nord, expertul în controlul armamentului Jeffrey Lewis afirma că el crede că Phenianul este probabil capabil să efectueze fiecare dintre aceşti trei paşi. Coreea de Nord a cerut ca Statele Unite să o recunoască drept putere nucleară. Însă Washingtonul a subliniat că angajamentul Phenianului în dezarmarea nucleară este punctul de pornire al oricăror negocieri între cele două părţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.