Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Există riscul unei noi perioade glaciale între Romania şi Moldova

Lucian Balarie
15 mai 2015 641 vizualizări
Atenţionarea vine de la primarul Chişinăului, care spune că iniţial a crezut că expulzarea cetăţeanului roman din Moldova este o glumă

Expulzarea lui George Simion din Republica Moldova ar putea face ca relaţiile româno-moldovene să intre din nou într-o perioadă glacială, a declarat primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, care a catalogat acest fapt drept "un gest prostesc". Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova a spus, la RFI, că la început a crezut că decizia de expulzare a lui George Simion este o glumă. "Prima dată nu mi-a venit să cred. Nu credeam că este posibil în secolul 21, după toate care s-au întâmplat în Moldova, după 7 aprilie 2009, după libera circulaţie în spaţiul european, după Acordul de Asociere, după burse, cetăţenii, inclusiv finanţarea proiectelor de infrastructură care are loc între Bucureşti şi Chişinău, să ajungem în perioada guvernării democratice a partidelor numite proeuropene, bine, acum mai sunt şi nişte comunişti acolo, împreună cu ei să se ajungă la o asemenea chestiune, cum este expulzarea vreunuia dintre cetăţeni, fie un cetăţean al Republicii Moldova să fie expulzat din România şi invers, respectiv un cetăţean român să fie expulzat din Moldova (...). Dar o vorbă veche românească spune «De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere». Nu există o minimă evaluare a unui asemenea gest prostesc", a declarat el. Dorin Chirtoacă a comentat ironic expulzarea lui George Simion: "Domnul Simion dispune de o armată, dispune de un arsenal militar, dispune de artilerie, de tancuri, dispune de forţe impunătoare şi terestre şi aeriene şi este capabil să cucerească şi Moldova şi Ucraina şi o jumătate din Rusia, probabil!".
Întrebat dacă personal are vreo explicaţie pentru expulzarea lui George Simion, primarul Chişinăului a răspuns: "Frustrare, teamă, dorinţă de a se linguşi pe lângă electoratul prorus, pe care l-au pierdut, o încercare de a juca la două capete de pod şi spre Bruxelles şi spre Moscova", potrivt RFI.
Legat de eventualele consecinţe asupra relaţiei dintre România şi Republica Moldova, Chirtoacă este de părere că "prin aceasta, există riscul să se intre din nou într-o perioadă glacială, cum a fost în timpul guvernării comuniste a lui Voronin".
Liderul mişcării "Acţiunea 2012", George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze, sâmbătă, un marş al unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.
Ministerul de Interne de la Chişinău a explicat că cetăţeanul român George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca măsură asigurătorie" împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.

Miniştrii de Externe grec şi turc au cântat şi au dansat împreună

Miniştrii de Externe ai Greciei şi Turciei au cântat unul lângă celălalt, în timp ce Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini au dansat pe scenă, pe acordurile celebrului cântec "We Are the World", la un summit al NATO. Lăsând la o parte discuţiile despre crizele din Ucraina şi Libia care i-au ţinut ocupaţi în timpul zilei, miniştrii şi liderii militari ai ţărilor membre în NATO, de obicei foarte reţinuţi şi cu ţinute ireproşabile, au renunţat la inhibiţii, după cină, la un summit al NATO organizat în staţiunea Antalya din Turcia, miercuri seară, precizează Reuters.
Ministrul de Externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu, gazda evenimentului, a urcat pe scenă pentru a mulţumi formaţiei care a cântat pentru oaspeţii evenimentului, după prima zi de discuţii, potrivit site-ului cotidianului turc Hurriyet.
În timp ce acea formaţie muzicală interpreta piesa "We Are the World", compusă de Michael Jackson şi Lionel Richie în 1985 pentru o campanie internaţională împotriva foametei din Africa, Mevlut Cavusoglu i-a invitat pe ceilalţi miniştri, militari şi participanţi la summit să i se alăture pe scenă.
Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias, a acceptat imediat această ofertă, prinzându-l de încheietura mâinii pe omologul său turc şi dansând alături de acesta pe acordurile acelei piese. Jens Stoltenberg, Federica Mogherini şi ceilalţi participanţi i-au urmat în scurt timp şi au cântat apoi împreună celebrul cântec american.
Imaginile video care au surprins acest moment inedit au fost realizate de agenţia de presă de stat din Turcia (Anadolu).

Un inginer român riscă 20 de ani de închisoare în SUA

Proprietarul norvegian al unui petrolier, Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD) Shipping, şi patru membri ai echipajului, inclusiv un inginer român, au fost inculpaţi de către un mare juriu american pentru poluarea mării, între altele. Între cele şapte capete din actul de acuzare, reţinute de juriu, se află conspiraţie, obstrucţionarea justiţiei şi manipularea martorilor.
Potrivit rechizitoriului, proprietarul şi inginerii român Daniel Paul Dancu, în vârstă de 51 de ani, şi chinezi Bo Gao, în vârstă de 49 de ani, Xiaobing Chen, în vârstă de 34 de ani, şi Xin Zhong, în vârstă de 28 de ani, au conspirat să folosească o "conductă magică" pentru a ocoli echipamentul de control, în timp ce lucrau la bordul petrolierului Stavanger Blossom în 2014. În plus, DSD şi angajaţii săi sunt acuzaţi că au umplut saci de plastic cu reziduuri petroliere de la bordul navei şi i-au aruncat peste bord.
Totodată, în perioada 12-19 noiembrie, când vasul era amarat în portul Mobile din statul Alabama, DSD şi unii dintre acuzaţi au cerut membrilor echipajului să mintă Paza de Coastă americană în legătură cu aruncarea sacilor peste bord, potrivit aceleiaşi surse.
DSD riscă, în cazul în care va fi găsită vinovată, o amendă de până la 500.000 de dolari pentru fiecare capăt de acuzare, dar şi alte sancţiuni, potrivit Departamentului american al Justiţiei. Cei patru membri ai echipajului inculpaţi riscă, fiecare în parte, pedepse cu închisoarea de până la 20 de ani.


Guvernul japonez propune amendarea Constituţiei pacifiste

Guvernul japonez, condus de conservatorul Shinzo Abe, a aprobat joi mai multe proiecte de lege care vizează amendarea Constituţiei pacifiste. Noul arsenal legislativ va fi prezentat vineri deputaţilor, iar dezbaterile ar urma să dureze mai multe luni. Potrivit noii legislaţii, forţele armate nipone vor putea veni în ajutorul unei ţări aliate chiar dacă Japonia nu va fi direct atacată, ceea ce este o premieră după al Doilea Război Mondial.
Beijingul, care acuză Tokyo că vrea să renască trecutul său militarist, a reacţionat imediat prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.
"Am avertizat în repetate rânduri înainte de acest anunţ că, din raţiuni istorice, ţările asiatice vecine şi comunitatea internaţională ar trebui să fie foarte atente la fiecare schimbare în politica de securitae a Japoniei. Sperăm că Japonia va reţine lecţii din istorie, va rămâne pe calea dezvoltării paşnice, va acţiona mai pozitiv şi va juca un rol mai constructiv în Asia", a declarat ea.
Relaţiile dintre China şi Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea Insulelor Diaoyu (Senkaku, în japoneză) în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviaţia şi Marina celor două ţări au fost implicate în mai multe incidente în apropierea arhipelagului nelocuit.

Creşterea temperaturilor va provoca 30.000 de decese pe an în Europa

Creşterea temperaturilor extreme va provoca între 30.000 şi 40.000 de decese pe an în deceniul 2030 - 2040, potrivit experţilor care au analizat impactul pe care îl va avea schimbarea climatică asupra sănătăţii oamenilor.
Experţi reuniţi la conferinţa internaţională desfăşurată la Barcelona, convocată de New York Academy of Sciences, au prognozat că temperaturile în Europa vor creşte cu 4 grade între perioada 2070 şi 2100 ca urmare a schimbării climatice. "În prezent 8 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an în întreaga lume din cauza nivelelor înalte de poluare ambientală", a declarat Chris Dye, director pentru strategie al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit expertului, variaţiile climatice vor provoca tulburări asupra persoanelor cu boli cronice cardiovasculare şi respiratorii, grupurile de populaţie cele mai vulnerabile fiind cei cu vârste de sub 15 ani şi persoanele de peste 75 de ani. "Schimbarea climatică nu provoacă maladii, ci potenţează efectele multor boli", a subliniat Chris Dye, care a condus echipa de răspuns la criza Ebola de aproape un an. Alte exemple ale impactului schimbării climatice vor fi diareea, din cauza lipsei de măsuri igienice pe timp de secetă şi foamete.
Apariţia unor boli de origine tropicală în ţările dezvoltate este o altă preocupare a oamenilor de ştiinţă cu care se confruntă omenirea, precum focarul virusului chikunguna în Caraibe de la sfârşitul anului trecut care s-a răspândit deja în America de Sud — unde au fost diagnosticate 850.000 de cazuri — şi care s-ar putea extinde în Europa.

Faraonii întreţineau relaţii sexuale cu membri ai familiei lor

Un studiu realizat de Universitatea din Zurich a demonstrat că în Egiptul Antic faraonii menţineau relaţii sexuale cu membri ai familiei lor. S-a ajuns la această concluzie după ce au fost studiate 200 de mumii.
Cu mult înainte ca Howard Carter să descopere mormântul lui Tutankamón în 1922, mulţi experţi vorbeau deja despre relaţiile sexuale pe care faraonii le întreţineau cu membri ai familiei lor. S-ar putea spune că nu este o temă nouă, însă un studiu realizat de Universitatea din Zurich a coroborat această ipoteză în mod ştiinţific, demonstrând că înălţimea unor mumii regale conservate până în prezent a fost influenţată de practicarea incestului. Este ceea ce a afirmat profesorul Frank Rühli (unul din conducătorii studiului) postului Discovery News în prezentarea acestui studiu publicat de revista de specialitate American Journal of Physical Anthropology. Potrivit lui, aceste relaţii incestuoase se produceau deoarece faraonii se credeau trimişi ai zeilor, astfel încât nu doreau să se împerecheze cu muritorii de rând, văzând în incest un mod de a menţine sângele şi moştenirea lor pură.
Rühli şi echipa sa de la Institutul de Medicină Evolutivă de la Universitatea din Zurich au analizat 259 de mumii aparţinând unor membri regali ai epocii. El a propus să fie comparată înălţimea mumiilor regale cu cele ale plebeilor de atunci. "După ce am terminat măsurătorile, ne-am dat seama că înălţimea faraonilor s-a schimbat de-a lungul timpului comparativ cu cea a plebeilor. Ceea ce este un indicator al consaguinităţii", a declarat Rühli postului britanic.
Concret, cercetătorul a stabilit că diferenţa este de 5 centimentri în cazul bărbaţilor. În timp ce înălţimea medie a unui plebeu în anii 2925 şi 1070 înainte de Hristos era de 1,61 metri, cea a membrilor regali era de 1,66 metri. Dintre toate mumiile studiate, singura care avea o înălţime mai reprezentativă este cea a faraonului Ramses al II-lea care măsoară 1,73 metri.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.