Internațional

Raportul Nemţov: Cat valorează viaţa unui rus în euro

Ziarul de Vrancea
11 mai 2015 661 vizualizări
Familiile militarilor ruşi ucişi în războiul din Ucraina au primit cate 35.137 de euro pentru a nu vorbi despre cum au fost ucişi aceştia n informaţia apare în raportul la care a lucrat Boris Nemţov, asasinat la randul său în urmă cu trei luni n activiştii care au finalizat raportul susţin că le-a fost greu să găsească o firmă care să tipărească documentul

Peste 200 de militari ruşi au fost ucişi în două bătălii majore, în estul Ucrainei, conchide ancheta efectuată de către activişti din cadrul opoziţiei ruse, un raport care include informaţii compilate de către Boris Nemţov, asasinat în februarie lângă Kremlin.
Rusia respinge acuzaţiile Ucrainei, Occidentului şi NATO potrivit cărora a trimis trupe şi armament pentru a-i ajuta pe rebelii proruşi în estul Ucrainei.
Costul implicării militare a Rusiei în războiul din Ucraina şi al anexării Crimeei este estimat la miliarde de dolari.
Raportul de 64 de pagini - intitulat "Putin-Război" - a fost publicat pe site-ul de ştiri Open Russia. Documentul prezintă detalii despre uciderea a 150 militari ruşi, în august 2014, în bătălia de la Ilovaisk, un orăşel din regiunea Doneţk.
Mai recent, se arată în raport, 70 de militari ruşi au fost ucişi în bătălia de la Debalţeve, un oraş cucerit de către rebeli proruşi în februarie, după semnarea armistiţiului de la Minsk.
Raportul reprezintă munca unor "patrioţi adevăraţi", care s-au opus "politicilor izolaţioniste ale (preşedintelui rus) Vladimir Putin", a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, Ilia Iaşin, un aliat al lui Boris Nemţov care a finalizat documentul.
Problema implicării Rusiei în conflictul armat din Ucraina este extrem de sensibilă la Moscova. Activiştii afirmă că le-a fost foarte greu să găsească o firmă dispusă să tipărească raportul. Susţinătorii lui Nemţov bănuiesc că liderul opoziţiei a fost asasinat din cauza informaţiilor sensibile pe care le-a adunat despre implicarea Rusiei în conflictul armat din Ucraina.
Cinci ceceni, acuzaţi de comiterea asasinatului, se află în arest şi aşteaptă să fie judecaţi, însă procurorii ruşi nu au reuşit încă să stabilească mobilul asasinatului.
Putin a declarat că organizatorul asasinatului ar putea să nu fie găsit niciodată.

Aproape un miliard de euro, "investiţi" de ruşi în Ucraina

Un influent economist care a contribuit la întocmirea raportului, Serghei Aleksaşenko, estimează că cheltuielile Rusiei cu rebeliunea în Donbas se ridică la 53 de miliarde de ruble (aproximativ 930 de milioane de euro/1 miliard de dolari). În raport se arată că rudele celor 150 de militari ucişi la Ilovaisk au primit câte două milioane de ruble fiecare (35.137 de euro), după ce au fost de acord să nu facă dezvăluiri despre cum au murit aceşti bărbaţi.
Însă rudele celor 70 de militari omorâţi la Debalţeve nu au primit absolut nicio compensaţie de la Ministerul rus al Apărării, se arată în document.
La momentul respectiv militarii trimişi să lupte în estul Ucrainei erau deja eliberaţi din rândul trupelor naţionale ruseşti, pentru a lăsa impresia că erau voluntari, se precizează în raport. Potrivit lui Aleksaşenko, Moscova a alocat 21 de miliarde de ruble pentru întreţinerea celor 6.000 de militari "voluntari", 25 de miliarde de ruble pentru întreţinerea miliţiilor rebele din regiunile aflate sub controlul rebelilor proruşi şi 7 miliarde de ruble pentru întreţinerea echipamentului militar rusesc.
În afară de Boris Nemţov, la raport au mai lucrat colegii lui Iaşin din cadrul Partidului RPR-Parnas Leonid Martiniuk şi Olga Şorina, fostul vicepremier rus Alfred Kokh şi jurnaliştii Aider Mujdabaiev şi Oleg Kaşin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.