Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Orban vrea ca decizia privind pedeapsa cu moartea să aparţină fiecărui stat UE

Ziarul de Vrancea
8 mai 2015 486 vizualizări
Decizia privind reintroducerea pedepsei cu moartea ar trebui să aparţină fiecărui stat membru al Uniunii Europene, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, într-un interviu pentru postul public de radio.

 "Vrem să sondăm opinia publică în Europa pentru a afla dacă reintroducerea pedepsei cu moartea ar trebui să redevină una dintre competenţele legale ale statelor membre", a declarat Orban. Dacă acest lucru se întâmplă, "putem decide dacă o vom reintroduce sau nu", a adăugat el. "Eu sunt de partea vieţii", a declarat premierul, întrebat dacă el este în favoarea pedepsei capitale. El a precizat că trebuie văzut ce măsuri pot fi luate pentru a proteja cetăţenii care respectă legea. "Dacă îi putem proteja fără a reinstaura pedeapsa cu moartea, atunci să-i protejăm astfel. Dar dacă nu se poate altfel, pedeapsa cu moartea trebuie reinstaurată", a mai declarat Orban. El a apreciat că subiectul trebuie menţinut pe agendă. "Mulţi consideră că dacă există pedeapsa cu moartea... trăim mai în siguranţă, este o dezbatere amplă", a afirmat premierul ungar, precizând că este important să fie înţeleasă opinia publică pe această temă.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat la sfârşitul lui aprilie declaraţiile premierului Ungariei. "Nu este necesar să comentăm un lucru evident. Ne opunem cu vehemenţă aplicării pedepsei cu moartea. Orban trebuie să clarifice imediat că nu are această intenţie. Dacă nu o va face, va exista o confruntare puternică de idei", a afirmat Jean Claude Juncker. "Carta UE a drepturilor fundamentale interzice pedeapsa cu moartea", a subliniat Juncker.

Poroşenko: Situaţia din Europa este asemănătoare celei din 1939

Situaţia din acest an în Europa este asemănătoare celei din 1939, când Germania nazistă a început al Doilea Război Mondial, a apreciat joi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. "Amintiţi-vă cât de fragilă era lumea în 1939 şi remarcaţi cât de fragilă este în 2015", a semnalat preşedintele ucrainean cu ocazia unei conferinţe internaţionale la Gdansk, în nordul Poloniei, locul unde s-au tras primele focuri în timpul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939. "În prezent, există un conflict între dorinţă şi politică, între valori şi interese materiale şi trebuie să facem totul pentru ca erorile din anii '30 să nu se repete. Conflictul pe scară largă în Europa pare mult mai aproape acum decât era pe atunci", a avertizat Poroşenko. Potrivit lui, Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai dificilă provocare din istoria sa, care necesită un "test de solidaritate".
"Este foarte important ca în aceste timpuri dificile să nu mai permitem ceea ce s-a întâmplat acum 70 de ani", a insistat şeful statului ucrainean, care a cerut din nou ca ONU să mobilizeze un contingent de menţinere a păcii în estul Ucrainei, afectat de un conflict între separatiştii proruşi şi autorităţile de la Kiev.

Apa este o prezenţă comună în numeroase sisteme planetare

Apa este prezentă în cantităţi mari pe numeroase corpuri cosmice, conform unui studiu publicat joi, care întăreşte ipoteza existenţei a numeroase medii propice pentru apariţia vieţii peste tot în Univers.  Hidrogenul şi oxigenul au fost detectate, în cantităţi mari, chiar şi în atmosfera unei stele pitice albe, cu ajutorul puternicului telescop spaţial european Herschel. "Există numeroase pitice albe care deţin mari cantităţi de hidrogen în atmosfera lor şi există şi foarte mulţi asteroizi şi comete pe care se află apă în alte sisteme solare decât cel al nostru", a susţinut Boris Gansicke, astronom la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, unul dintre autorii acestui studiu. Numeroase exoplanete au volume de apă similare celui terestru, apă care a fost adusă pe aceste planete de asteroizi sau comete, conform studiului publicat de Royal Astronomical Society din Londra. "Numeroase planete au fost alimentate cu apă în urma ciocnirilor cu asteroizi sau comete, la fel ca şi Terra, generând un mediu propice apariţiei vieţii", a precizat şi Roberto Raddi, co-autor al studiului. Astfel, Pământul nu este deloc o planeta unică, în Univers putând exista foarte multe planete similare. Cantitatea de hidrogen şi oxigen descoperită în atmosfera acestei pitice albe echivalează cu 30-35% din volumul oceanului terestru.
O pitică albă este o stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluţiei sale. Asemenea stele nu au o masă suficientă pentru a genera în nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare. Prin absenţa fuziunii nucleare, materia stelară colapsează aşa încât densitatea sa devine foarte mare — de exemplu, o pitică albă având masa Soarelui are aproximativ volumul Pămantului. Întrucât în această fază steaua nu mai are nici o sursă de energie, ea va continua să radieze termic până la răcirea totală, când devine o pitică neagră. Totuşi, la vârsta actuală a Universului chiar şi cele mai vechi pitice albe încă au temperaturi de câteva mii de grade.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.