Internațional

Ce înseamnă responsabilitatea politică în Marea Britanie:Cine pierde pleacă acasă

Ziarul de Vrancea
8 mai 2015 425 vizualizări
Conservatorii premierului David Cameron au caştigat detaşat alegerile legislative din Marea Britanie, în ciuda unor sondaje care îi dădea cap la cap cu laburiştii n rand pe rand, liderii partidelor Laburist, Liberal-Democrat şi UKIP şi-au anunţat demisia de la conducerea formaţiunilor

Partidul Conservator a obţinut o majoritate absolută şi nescontată în urma scrutinului legislativ din Marea Britanie. Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, Partidul Conservator are cel puţin 327 de locuri în Camera Comunelor (din totalul de 650), în timp ce Partidul Laburist a obţinut doar 232 de mandate. Pe fondul dezastrului electoral, preşedintele Partidului Laburist, Ed Miliband, şi-a dat demisia. "A fost o noapte foarte puternică pentru Partidul Conservator", a declarat David Cameron, primul premier conservator care obţine un nou mandat după Margaret Thatcher. În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 56 dintre cele 59 de locuri. Partidul Liberal-Democrat, actualul partener de guvernare al conservatorilor, a obţinut 8 locuri.
Liderul partidului britanic antieuropean şi antiimigraţie UKIP, Nigel Farage, nu a reuşit să obţină un mandat în Camera Comunelor în urma alegerilor de joi şi a demisionat vineri de la conducerea formaţiunii. El a denunţat sistemul electoral majoritar din Marea Britanie. UKIP a primit aproape 3,8 milioane de voturi, dar s-a clasat pe locul al doilea sau al treilea în zeci de districte. "Avem un sistem (...) în care devenim clar al treilea partid, dar abia obţinem câteva mandate", a declarat el.
Şi liderul liberal-democraţilor din Marea Britanie, Nick Clegg, a demisionat vineri de la conducerea partidului după ce a descris alegerile de joi drept "cea mai puternică lovitură primită de liberal-democraţi de la înfiinţarea partidului". Clegg şi-a anunţat demisia după ce a afirmat că rezultatele alegerilor au fost "incomensurabil mai zdrobitoare şi mai rele" decât se aştepta.
Liberal-democraţii ies "decimaţi" din alegerile legislative de joi, plătind astfel un preţ dur atât pentru că au intrat la guvernare alături de conservatorii lui David Cameron. În total, presa britanică preconizează că partidul are să obţină opt mandate, de şase ori mai puţine decât la scrutinul precedent, în 2010.

Referendumul privind apartenenţa la UE rămane pe agendă

Premierul conservator britanic David Cameron a declarat vineri că îşi va respecta promisiunea de a organiza referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. "Da, vom organiza referendumul privind viitorul nostru în Uniunea Europeană", a declarat Cameron presei după întrevederea pe care a a avut-o cu Regina Elisabeta a II-a, care l-a desemnat să înceapă procesul de formare a noului guvern. Pe de altă, Cameron a mai spus că va avansa cât de repede posibil cu planul de a oferi puteri sporite Scoţiei, care a votat în majoritate covârşitoare cu Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă. "Pentru Scoţia, planurile noastre sunt de a crea cel mai puternic guvern descentralizat din lume, oferind puteri sporite în ceea ce priveşte fiscalitatea", a afirmat el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.