Internațional

De ce trebuie neapărat să punem piciorul pe Marte

Ziarul de Vrancea
7 mai 2015 1164 vizualizări
La Summitul "Oamenii spre Marte", desfăşurat în perioada 5 - 7 mai la Washington, s-a discutat despre ambiţiosul proiect al NASA, de a trimite un prim echipaj spre Marte în cel mult două decenii. Publicaţia Business Insider prezintă punctul de vedere al unor importanţi gânditori contemporani cu privire la motivele care fac expediţia pe Marte necesară

Charles Bolden, administratorul NASA şi consilierul preşedintelui american Barack Obama în probleme de ştiinţă, i-a îndemnat pe participanţii la Summit să repete după el: "Marte contează!" În discursul său, Charles Bolden a precizat câteva din motivele pentru care această expediţie are o importanţă crucială pentru întreaga omenire.
Prezentăm în continuare principalele cinci motive pentru care oamenii trebuie să pună piciorul pe planeta Marte, conform materialului publicat de Business Insider.

Asigurarea supravieţuirii speciei umane

Cu toţii suntem de acord că nu este bine ca toate ouăle să fie ţinute într-un singur coş. Singura casă a omenirii este Pământul însă istoria planetei a demonstrat în repetate rânduri că supravieţuirea ca specie pe această mărgică albastră pierdută în nemărginirea spaţiului cosmic nu este nicidecum garantată. Dacă oamenii vor reuşi să trăiască pe mai multe planete, supravieţuirea noastră ca specie ar avea şanse mai mari pentru următoarele milenii sau poate chiar milioane de ani. "Oamenii trebuie să se impună ca specie multiplanetară", declara recent Elon Musk, care a înfiinţat compania de transport spaţial SpaceX pentru a contribui la realizarea acestui deziderat.
Marte ar fi o planetă tocmai bună de colonizat pentru că, printre altele, dispune de apă sub formă de gheaţă la suprafaţa sa, iar lungimea unei zile pe această planetă este similară unei zile pe Terra. Mai mult decât atât, Marte este şi cea mai bună opţiune de care dispunem: Venus şi Mercur sunt prea fierbinţi pentru viaţă, iar Luna nu dispune de o atmosferă care să-i protejeze pe colonişti de frecventele căderi de meteoriţi.

Descoperirea vieţii pe Marte

Bill Nye, CEO la The Planetary Society, a susţinut că omenirea ar trebui să se concentreze asupra priorităţii de a trimite oameni, nu roboţi, pe Marte pentru că oamenii pot face descoperiri de 10.000 de ori mai repede decât cele mai performante sonde autonome de care dispunem în prezent. Deşi a ezitat să susţină că oamenii ar trebui să trăiască pe Marte, el a subliniat că este o planetă ale cărei secrete trebuie neapărat descoperite.
Una dintre descoperirile care s-ar dovedi monumentale dacă ar fi realizate este legată de existenţa vieţii pe Marte. Dar pentru a descoperi acest lucru va trebui să studiem condiţiile de pe Marte de la faţa locului. Există şi o teorie care susţine că viaţa ar fi fost adusă pe Pământ de meteoriţi proveniţi de pe Marte.

Creşterea calităţii vieţii pe Pământ

"Doar împingând omenirea până la limitele sale, în adâncul oceanelor şi în spaţiu, vom face acele descoperiri în ştiinţă şi tehnologie care ne vor permite să îmbunătăţim viaţa tuturor pe Pământ", scria doctorul britanic în ştiinţe Alexander Kumar într-un articol din 2012, pentru BBC News, în care analiza argumentele pro şi contra privind trimiterea unor primi exploratori pe Marte. Pentru a înţelege mai bine ce a vrut el să spună, iată un exemplu: În primii trei ani după ce a fost plasat pe orbită, telescopul orbital Hubble, aparţinând NASA, nu a reuşit să facă decât fotografii neclare. Principala oglindă a telescopului avea un defect de poziţionare a unei lentile, fapt care a necesitat trimiterea unei misiuni de instalare a unui mecanism corector. Din încercarea de a folosi totuşi aceste imagini neclare, din primii ani de funcţionare ai lui Hubble, astronomii au dezvoltat un algoritm de calcul menit să extragă toate datele posibile din aceste fotografii.
Acest algoritm a ajuns apoi în atenţia unui medic oncolog care l-a aplicat pentru a depista mai bine tumorile mamare incipiente din radiografii. Rezultatul a fost că acest algoritm s-a dovedit mai performant în identificarea tumorilor mamare decât orice alt mijloc convenţional de diagnoză.

Dezvoltarea ca specie

Un alt motiv pentru care trebuie să mergem pe Marte este de a inspira viitoarea generaţie de exploratori şi pionieri spaţiali. Această decizie va îndemna o întreagă generaţie de tineri să-şi dorească să devină oameni de ştiinţă, ingineri, tehnicieni şi matematicieni.

Şansa de a demonstra leadership politic şi economic

Ce om politic, odată ajuns preşedinte al unei mari puteri economice, aşa cum sunt SUA, nu şi-ar dori să intre în istorie drept preşedintele care a făcut posibil ca steagul ţării sale să fie înfipt în solul marţian. La o audiere din luna februarie, în faţa Subcomisiei pentru Spaţiu a Senatului american, fostul astronaut Buzz Aldrin a argumentat că trimiterea astronauţilor pe Marte este o necesitate, nu doar pentru ştiinţă, dar şi pentru politică.
"În opinia mea, nu poate exista o modalitate mai convingătoare de a demonstra (la nivel global) leadershipul politic al SUA pentru tot restul acestui secol decât să accepte provocarea asigurării unei prezenţe permanente pe Marte", a susţinut el. Indiferent de naţiunea care ar câştiga cursa spre Marte, este indiscutabil că beneficiile vor aparţine întregii omeniri. Însă, potrivit lui Aldrin, "dacă pierdem avansul pe care-l avem în domeniul explorărilor spaţiale, marea mea îngrijorare este că vom pierde pe rând toate celelalte argumente care ne permit să fim competitivi din punct de vedere economic".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.