Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: L-aţi văzut pe Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili? Puteţi primi 5 de milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
6 mai 2015 593 vizualizări
Guvernul Statelor Unite oferă recompense în valoare totală de 20 de milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre patru bărbaţi pe care-i prezintă drept lideri ai grupării Statul Islamic (SI), ale căror nume au fost introduse pe o listă de suspecţi căutaţi.

Cei patru sunt Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, Abu Mohammed al-Adnani, Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili şi Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-'Awni al-Harzi. Numele lor au fost introduse pe lista cu suspecţi căutaţi prin programul "Recompense pentru justiţie".
Departamentul de Stat american oferă o recompensă în valoare de şapte milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre al-Qaduli, pe care-l prezintă drept liderul SI cu cel mai înalt rang, care s-a alăturat iniţial filialei reţelei teroriste Al-Qaida în Irak. Pentru informaţii despre al-Adnani şi Batirashvili, Guvernul american oferă recompense în valoare de câte cinci milioane de dolari, iar pentru al-Harzi de până la trei milioane de dolari.
Al-Adnani este prezentat ca fiind purtătorul de cuvânt oficial al Statului Islamic, Batirashvili drept comandantul pe teren în nordul Siriei, iar al-Harzi şeful atacatorilor sinucigaşi ai grupării.
Guvernul american oferă, de asemenea, până la zece milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre liderul reţelei teroriste Statul Islamic Abu Bakr al-Baghdadi.

Un dispozitiv inspirat din "Star Trek" pregăteşte orice preparat alimentar

Un dispozitiv care ar putea să revoluţioneze industria alimentară, inspirat din serialul "Star Trek", capabil să pregătească diverse preparate alimentare în mai puţin de un minut, a fost inventat de oamenii de ştiinţă din Israel. Denumit "The Genie", similar ca mărime şi aspect cu un filtru de cafea, dispozitivul poate să producă o varietate nelimitată de preparate alimentare folosind diverse capsule care conţin ingrediente naturale dezhidratate. Indiferent dacă este vorba de preparate sărate sau dulci, de aperitive sau desert, noul dispozitiv poate să "creeze" orice preparat alimentar în aproximativ 30 de secunde. Inventat de antreprenorii israelieni Ayelet Carasso şi Doron Marco, de la compania White Innovation, "replicatorul" de alimente utilizează pentru a funcţiona o aplicaţie pentru dispozitive mobile. "Poate fi vorba de orice preparat, poate fi pui cu orez, cuşcuş cu legume sau o uluitoare «ramen» (supă japoneză, n.r.) sau chiar un sufleu de ciocolată sau orice desert vă doriţi", a explicat Aylet Carasso.
"Folosim doar ingrediente naturale, nu folosim niciun conservant şi nici alţi aditivi pe care oamenii îi folosesc în mâncărurile lor", a adăugat el.
Prin apăsarea unei simple taste de pe aplicaţia pentru mobil a dispozitivului "The Genie", aparatul începe să amestece, să agite şi să adauge orice fel de tip de lichid, disponibil în tuburi ataşate în spatele dispozitivului, care poate să coacă şi să prăjească preparatul dorit, la temperatura cea mai potrivită. Toate ingredientele naturale din capsule sunt uscate şi congelate şi au termene de garanţie cuprinse între un an şi doi ani.

Virusul Ebola s-ar putea transmite şi după vindecare

Virusul Ebola poate rămâne în spermă mult mai mult timp decât se credea până în prezent, astfel că bărbaţii care supravieţuiesc acestei maladii trebuie să utilizeze prezervativul de fiecare dată când au relaţii sexuale.
Potrivit LiveScience.com, recomandarea de utilizare a prezervativului este făcută pentru a evita transmiterea virusului Ebola, până ce cercetătorii vor şti mai multe despre supravieţuirea acestuia în lichidul seminal, după apariţia unor informaţii despre o femeie din Liberia care s-ar fi îmbolnăvit de Ebola după ce a întreţinut relaţii sexuale cu un bărbat care a supravieţuit maladiei. Deşi bărbatul fusese vindecat de Ebola în urmă cu şase luni, în octombrie 2014, o mostră de spermă prelevată de la el la finalul lunii martie a acestui an a fost analizată şi s-a descoperit prezenţa de material genetic provenit de la virusul Ebola. Mai mult, când cercetătorii au verificat o parte a secvenţei genetice a virusului Ebola descoperit în sperma bărbatului, acest segment genetic era identic cu cel descoperit în cazul virusului Ebola cu care fusese infectată femeia.
Specialiştii nu pot spune cu siguranţă că femeia s-a îmbolnăvit de Ebola în urma contactului sexual, dar informaţiile pe care le au până în prezent sugerează că acest lucru este posibil.
Un singur alt caz de îmbolnăvire de Ebola în urma unui contact sexual a mai fost raportat în trecut, în timpul epidemiei de Ebola din 1995, din Republica Democrată Congo, dar nici acel caz nu a oferit suficient de multe informaţii care să poată duce la concluzii clare.

Premierul Italiei, comparat cu Ceauşescu

Umoristul italian Maurizio Crozza l-a comparat pe premierul de centru-stânga al Italiei, Matteo Renzi, cu Nicolae Ceauşescu, ironizând noua lege electorală propusă de Guvernul italian şi adoptată săptămâna trecută de Parlamentul de la Roma. Umoristul genovez a ironizat, în emisiunea DiMartedi, politicile premierului.  "După zece ani, Matteo Renzi a reuşit adoptarea unei legi electorale care prevede oferirea tuturor puterilor primului-ministru. Nici măcar Ceauşescu, dacă aţi auzit vreodată de el, nu a fãcut o astfel de lege", a spus Maurizio Crozza.
Noua lege electorală italiană (Italicum) prevede un sistem de vot proporţional, avantaje pentru majoritatea parlamentară, un prag electoral de 3 la sută (şi redistribuirea voturilor partidelor care nu îl depăşesc), modificarea circumscripţiilor electorale şi două tururi de scrutin. Legea, care a atras numeroase critici, în special din partea partidelor mici, va intra în vigoare la 1 iulie 2016.

Lubitz a exersat prăbuşirea avionului în aceeaşi zi cu tragedia din Alpi

Copilotul companiei Germanwings suspectat că a prăbuşit intenţionat un avion în Alpii francezi în martie, provocând moartea celor 150 de persoane de la bord, a exersat prăbuşirea în timpul cursei anterioare. Procurorii consideră că Andreas Lubitz, în vârstă de 27 de ani, l-a încuiat pe comandantul de bord în afara cabinei de pilotaj şi a setat avionul pe o traiectorie descendentă, în timpul unei curse pe ruta Barcelona-Dusseldorf, la 24 martie.
Cotidianul german Bild, care citează surse din cadrul agenţiei franceze de investigare a accidentelor aeriene BEA, a relatat că BEA va publica un raport în care se precizează că Lubitz a exersat reducerea altitudinii de zbor în aceeaşi zi, pe cursa Dusseldorf-Barcelona. Potrivit surselor citate de Bild, raportul BEA va menţiona o "coborâre controlată care a durat câteva minute şi pentru care nu există nicio jusitifcare aeronautică".

Cutremurul din Nepal a avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima

Cutremurul care a devastat Nepalul luna trecută a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima, a declarat Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, un expert în cutremure şi dezastre naturale. El a vorbit despre "distrugerea absolută" pe care a constatat-o în capitala Kathmandu. "Totul s-a surpat în cartierele din întreaga capitală. Imediat ce am sosit, echipele de salvare şi-au început intervenţia", declară el. Expertul a mai fost implicat în eforturile de după tsunamiul din Thailanda, în 2004, şi cutremurul din Haiti, în 2010.
În Nepal, echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalităţi de susţinere a clădirilor avariate, pentru a împiedica ruinele să se surpe.
"Oamenii sunt foarte speriaţi", declară Lekkas. "În primele săptămâni sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe case. În plus, sunt mulţi oameni care fug din Kathmandu. Există cozi de kilometri, în care oamenii aşteaptă autobuze să-i scoată din capitală", adaugă el. Expertul grec a declarat că se aşteaptă la alt "cutremur mare" în lunile viitoare.

Europa se va confrunta cu o epidemie de obezitate până în anul 2030

Europa va trebui să facă faţă unei veritabile epidemii de obezitate până în 2030, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în previziunile sale, anunţate ieri. "Europa se va confrunta cu o criză imensă", a avertizat organizaţia.
Potrivit unui studiu realizat la comanda biroului regional european al OMS de la Copenhaga, aproape toată populaţia irlandeză adultă va fi supraponderală sau obeză până în 2030. Astfel, 89% dintre bărbaţii irlandezi "ar urma sa fie" supraponderali până în 2030, dintre care 48% obezi, faţă de 74%, respectiv, 26% în 2010. În rândul femeilor irlandeze, proporţia celor supraponderale va creşte de la 57% în 2010 la 85% (dintre care 57% obeze) în 2030. O persoană este considerată supraponderală atunci când indicele de masă corporală (IMC, care corespunde raportului dintre greutate şi pătratul înălţimii) depăşeşte 25. O persoană este considerata obeză atunci când IMC trece de 30.
Previziunile sunt, de asemenea, destul de alarmante şi pentru Marea Britanie, cu 33% dintre femei obeze în 2030, faţă de 26% în 2010 şi cu 36% dintre bărbaţi faţă de 26% în 2010. Grecia, Spania, Suedia şi Republica Cehă vor înregistra la rândul lor creşteri semnificative ale numărului de adulţi obezi. Doar în câteva ţări rata de obezitate/de supraponderabilitate va rămâne la acelaşi nivel sau va scădea. Una dintre aceste ţări este Olanda, unde doar 8% dintre bărbaţi vor fi obezi în 2030 faţă de 10% în 2010.
Potrivit unor date publicate anterior de OMS, în 2014, peste 1,9 miliarde de adulţi erau supraponderali la nivel mondial, dintre care mai mult de 600 de milioane erau obezi.

Obama propune crearea unui sistem antibalistic în zona Golfului Persic

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, intenţionează să pledeze pentru crearea unui sistem antirachetă regional în ţările riverane Golfului Persic, pentru contracararea presupusei ameninţări balistice iraniene, afirmă surse citate de Reuters. Proiectul va fi însoţit de noi angajamente de securitate, vânzări suplimentare de armament şi exerciţii militare, explică oficiali americani, în contextul în care Administraţia Obama încearcă să ofere asigurări statelor arabe din zona Golfului Persic că Washingtonul nu le va abandona. Barack Obama va insista pentru proiecul antibalistic cu ocazia summitului Consiliului de Cooperare din Golf, programat săptămâna viitoare la Casa Albă şi la reşedinţa prezidenţială de vară de la Camp David.
Ţările arabe din zona Golfului Persic aşteaptă garanţii de securitate din partea Statelor Unite în contextul în care marile puteri au ajuns la un acord de principiu cu Iranul pe tema controversatului program nuclear iranian. Aliaţii arabi ai SUA din regiune, în principal Arabia Saudită, se tem că Iranul va continua programul nuclear şi se va înarma cu rachete balistice, iar ideea sistemului antirachetă a apărut în acest context. "A venit vremea ca lucrurile să intre într-un stadiu de concretizare", a explicat un oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama.
Ţi Israelul, principalul aliat strategic al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a exprimat preocupări majore privind acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri din grupul P5^1 (SUA, M.Britanie, Rusia, Franţa, China şi Germania).În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.