Internațional

Posibile scenarii după alegerile din Marea Britanie

Ziarul de Vrancea
6 mai 2015 583 vizualizări
În ultima săptămână dinaintea alegerilor parlamentare din Marea Britanie toate sondajele arătau că niciun partid nu va obţine majoritatea, posibilele scenarii fiind fie un Guvern minoritar, fie unul de coaliţie cu unul sau mai multe partide mici, relatează DPA.

Ambele partide mari - laburiştii şi conservatorii - au continuat să insiste că vor lupta pentru a obţine majoritatea în Parlament, agăţându-se de speranţa unei schimbări în ultimul moment a orientării alegătorilor. "Lucrăm pentru o majoritate şi nu vorbim cu nici un alt partid în legătură cu rezultatul alegerilor", a declarat politicianul conservator William Hague, care a negociat coaliţia dintre conservatori şi liberal-democraţi după alegerile din 2010.
Dacă sondajele sunt corecte, conservatorii vor câştiga alegerile cu 285 de mandate din totalul de 650, ei fiind urmaţi de laburişti cu 275 de mandate.
Partidul Naţional Scoţian (SNP) s-ar clasa pe locul al treilea, cu 40 de mandate, ceea ce ar însemna că o alianţă informală între laburişti şi SNP ar obţine suficiente voturi pentru o majoritate parlamentară.
Într-o dezbatere televizată din 30 aprilie, liderul laburist Ed Miliband a declarat că nu va fi "un Guvern laburist dacă aceasta înseamnă înţelegeri sau coaliţii cu SNP", făcând mai probabilă ipoteza încercării de a forma un Guvern minoritar cu sprijin din partea SNP.
Conservatorii şi liberal-democraţii, care ar urma să câştige până la 25 de mandate, nu ar avea suficiente voturi pentru a-şi menţine coaliţia guvernamentală.

Şanse bune ca alegerile să se repete

Există o posibilitate de 28 la sută ca o coaliţie formată din două partide să nu obţină majoritatea de 323 de locuri, a declarat analistul politic Chris Hanretty. Ţinta de 323 înseamnă mai puţin de jumătate din mandate pentru că cinci membri ai partidului nord-irlandez Sinn Fein refuză să îşi exercite mandatele.
Dacă Miliband sau premierul conservator David Cameron nu pot forma o coaliţie din două partide, ei ar putea fi obligaţi să apeleze la partidele mici. Aceasta ar aduce în lumina reflectoarelor Partidul Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, care ar urma să câştige opt mandate, aşa cum s-a întâmplat în 2010. DUP ar putea susţine un Guvern condus fie de laburişti, fie de conservatori.
Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) şi ecologiştii ar putea ajuta, de asemenea, un Guvern minoritar condus de conservatori sau laburişti să câştige voturi cruciale în Parlament. Dar atât UKIP, cât şi Verzii nu vor câştiga, probabil, mai mult de un mandat, potrivit previziunilor.
Plaid Cymru, partidul naţionalist din Ţara Galilor, ar urma să câştige până la cinci mandate şi l-ar putea susţine pe Miliband în cazul în care o alianţă între laburişti şi SNP nu reuşeşte să obţină majoritatea.
Un Guvern minoritar ar putea cere Parlamentului aprobarea unor noi alegeri în cazul în care ar fi incapabil să formeze o alianţă funcţională cu partidele mici.
Dacă se ajunge la un acord de principiu pentru o coaliţie, liderii partidelor vor negocia politicile cheie pentru noul Guvern. Acest proces de cinci zile a fost destul de simplu în 2010, a declarat Hague, dar de această dată ar putea fi mai complicat, chiar imposibil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.