Internațional

Cum să furi un miliard de dolari

Ziarul de Vrancea
5 mai 2015 584 vizualizări
Un raport al unei companii americane de audit oferă indicii privind modul în care s-au evaporat brusc 890 de miliarde de euro din conturile a trei bănci de la Chişinău n prin repetate tranzacţii prin firme offshore, banii par să-şi fi pierdut urma n în anchetă apar numele unor oameni de afaceri, a unor demnitari moldoveni şi a unor cetăţeni ruşi

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul său raportul companiei de audit americane Kroll, angajată de guvernul moldovean pentru a elucida circumstanţele dispariţiei unui miliard de dolari anul trecut de la trei bănci din Republica Moldova. Raportul a fost publicat în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chişinău împotriva devalizării celor trei bănci şi a corupţiei.
Candu susţine că a publicat: varianta raportului aşa cum a primit-o", în limba engleză.
La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituţii bancare — Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale ţării, acordaseră credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificaţi şi se pare că banii s-au volatilizat pur şi simplu.
În prezent, cele trei bănci se află sub administraţia specială a Băncii Naţionale de la Chişinău pentru a evita falimentul. "Am decis să public raportul Kroll şi îmi asum responsabilitatea pentru această acţiune. O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime, pentru că dezbaterea pe această temă capătă accente false", a declarat Andrian Candu într-o postare pe blogul său, după ce firma americană nu a fost de acord cu publicarea documentului.

Liderii socialiştilor au fugit la Moscova

În raportul citat este menţionat transferul către firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, a 750 milioane dolari, iar principalul nume în jurul căruia se învart tranzacţiile este al omului de afaceri Ilan Shor. În document mai apar şi numele unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi sau foşti şefi ai vămilor şi Aeroportului Chişinău, dar şi numele unor cetăţeni ruşi.
Toate transferurile suspecte ale unor sume uriaşe de bani s-au realizat sub ochii nepăsători ai Guvernului şi Băncii Centrale a Moldovei. Un episod relatat în raport este extrem de relevant în acest sens: cand oficiali ai Băncii de Economii (una dintre băncile delapidate) au vrut să pună la adăpost documente esenţiale, ei au apelat la o firmă de transport despre care se ştia că e controlată de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat după doar o zi furtul maşinii care transporta documentele.
Astfel, numele omului de afaceri Ilan Shor şi al grupului sau de firme este menţionat ca principal beneficiar al tranzacţiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.  În total, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele 3 bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, doar între 24 şi 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari - n.r.). Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, potrivit Unimedia. Potrivit publicaţiei, toată schema se pare că a fost pusă la punct începand cu 2012, atunci cand, grupul de companii condus de Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiţi intermediari. "Deocamdată nu este clar dacă el (Shor) a acţionat singur sau împreună cu alte părţi interesate" este una din concluziile investigaţiei. Peste tot însă, apare un grup de firme din Chişinău despre care nu se cunosc multe lucruri.  Fără activităţi notabile, acest mic grup de firme au reuşit să se împrumute cu sute de milioane de lei de la cele trei bănci. Inclusiv şi în ultima tranzacţie ce a dus la înstrăinarea a 13,5 miliarde de lei spre firme offshore, scrie Unimedia.
La final, Kroll susţine că următoarea etapă în investigare ar fi cercetarea mai amănunţită a traseului acestor bani tranzacţionaţi, dar şi evaluarea exactă a prejudiciului creat. 
AFP scria pe 9 aprilie că procurori anticorupţie, parlamentari şi chiar detectivi financiari americani încearcă de mai multe săptămani să găsească urma unui miliard de dolari care s-a evaporat în Republica Moldova, un scandal bancar care risca să destabilizeze cea mai săracă ţară a Europei.
Liderii Partidului Socialiştilor de la Chişinău, Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi, au plecat ieri de urgenţă la Moscova. Presa de la Chişinău scrie că plecarea în Rusia a celor doi este legată de publicarea raportului Kroll.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.