Internațional

Cote de refugiaţi obligatorii pentru toate statele din UE

Ziarul de Vrancea
29 apr 2015 249 vizualizări
Ţările Uniunii Europene trebuie să-şi asume fiecare cote obligatorii de refugiaţi şi să sporească semnificativ ajutorul pentru dezvoltare destinat statelor de unde provin aceşti imigranţi, consideră preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Conform agenţiilor spaniole de presă, eurodeputaţii din grupurile popular şi social-democrat ar fi ajuns la un compromis privind stabilirea unor astfel de cote, iar o rezoluţie în acest sens urma să fie votată ieri de Parlamentul European.
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au participat joi la un summit convocat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru adoptarea unui plan concret de măsuri în faţa crizei generate de valul de refugiaţi ce sosesc în porturile italiene traversând Marea Mediterană. Dar singurul acord concret la care au ajuns a fost triplarea fondurilor pentru operaţiunile de patrulare maritimă.
Liderul executivului comunitar a cerut statelor UE să sporească ajutorul pentru dezvoltare, întrucât în viziunea sa o astfel de strategie ar permite pe termen lung diminuarea numărului celor care, împinşi de sărăcie, vor dori să caute un refugiu în Europa. De asemenea, Juncker a solicitat stabilirea unor formule de legalizare a imigraţiei şi acordarea de vize europene nu doar solicitanţilor de azil, ci şi refugiaţilor care doresc un loc de muncă în Europa. "Dacă nu le deschidem uşa, (imigranţii clandestini — n.r.) vor intra pe fereastră", a spus el în continuare, afirmaţie ce a stârnit imediat critici chiar din partea liderului propriului său grup popular, Manfred Weber, care i-a amintit că în prezent "unul din cinci tineri europeni nu are loc de muncă".
Europa se confruntă cu un val masiv de refugiaţi din ţările Africii şi Orientului Mijlociu, aceştia profitând de lipsa unei autorităţi statale în Libia pentru a încerca să ajungă din această ţară pe continentul european traversând Marea Mediterană, adesea la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.
Anul trecut, 3.000 de refugiaţi au murit în timpul unor asemenea călătorii, iar pentru anul în curs această cifră a trecut de 1.600, numai într-un naufragiu din noaptea de 18 spre 19 aprilie înregistrându-se peste 800 de victime, catastrofă ce a determinat şi convocarea summitului european de săptămâna trecută.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.