Internațional

Cel mai înalt munte din lume, zdruncinat de un cutremur devastator

Ziarul de Vrancea
26 apr 2015 746 vizualizări
cel puţin 2.200 de persoane şi-au pierdut viaţa, sambătă, după un seism cu magnitudinea de 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani n peste 20 de alpinişti şi-au pierdut pe Everest, în timp ce sute de persoane care escaladau cel mai înalt varf din lume sunt date dispărute

Bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2.200 de morţi, printre care 17 alpinişti ucişi de o avalanşă pe Muntele Everest, arătau ieri ultimele informaţii despre amploarea dezastrului.
Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite. În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.
Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 22 alpinişti au fost recuperate de pe Everest ieri, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.
Un prim elicopter a decolat ieri dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

Replică de 6,7 grade

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat ieri un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. "Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris românul. Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un manager Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază. Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.
O replică puternică a seismului s-a înregistrat ieri, având o magnitudine de 6,7 şi declanşând noi avalanşe în munţii Himalaya. Replica a fost resimţită şi în capitala indiană New Delhi, unde circulaţia metroului a fost oprită.
În condiţiile în care Guvernul nepalez este copleşit de situaţie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane.
Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare.

Numeroase clădiri istorice, puse la pămant

Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse. Salvatorii, unii purtând măşti pe faţă din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supravieţuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz.
Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.
MAE a anunţat ieri că, după cutremurul din Nepal, au fost identificaţi 19 cetăţeni români, care au fost contactaţi şi se află în afara oricărui pericol.
Până la acest moment misiunea diplomatică a României din zonă ”nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime”, a precizat MAE.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.