Internațional

China: Coreea de Nord îşi poate dubla arsenalul nuclear până anul viitor

Ziarul de Vrancea
23 apr 2015 462 vizualizări
Phenianul dispune deja de 20 de focoase nucleare şi ar putea să-şi dubleze arsenalul până anul viitor, i-au avertizat experţii chinezi pe omologii americani la o reuniune cu uşile închise

Coreea de Nord poate produce suficiente focoase nucleare cât să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi aliaţilor lor, avertizează experţi chinezi, estimând un nivel al producţiei de armament nuclear superior celui preconizat de americani, relatează Wall Street Journal. Potrivit ziarului, aceste ultime estimări, prezentate în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a unor specialişti chinezi şi americani, arată că Phenianul ar putea deţine deja 20 de focoase nucleare şi capabilitatea de a produce suficient uraniu îmbogăţit pentru a fi utilizat în scopuri militare şi că ar putea să-şi dubleze arsenalul până anul viitor, potrivit unor surse.
O Coree de Nord bine înarmată nuclear creează temeri la adresa securităţii Japoniei şi Coreei de Sud, vecinii săi şi aliaţii Statelor Unite. Washingtonul a semnat tratate de apărare comună cu Seulul şi Tokyo, ceea ce înseamnă că un atac nuclear asupra vreuneia dintre cele două ţări este considerat un atac asupra Statelor Unite.
Experţii chinezi cred, în prezent, că Phenianul are o capacitate de îmbogăţire a uraniului mai mare decât se estima anterior. Estimările chinezilor reflectă îngrijorarea tot mai mare a Beijingului faţă de programul de înarmare nucleară a Coreei de Nord şi ceea ce ei consideră o lipsă de acţiune, în contextul în care preşedintele american Barack Obama îşi concentrează eforturile asupra încheierii unui acord final cu privire la programul nuclear al Iranului.

O rachetă nucleară nord-coreeană ar putea atinge California

Amiralul William Gortney, comandantul Comandamentului Nord-american, a declarat luna aceasta că oficiali din domeniul Apărării cred că Phenianul poate să monteze, în prezent, un focos pe o rachetă balistică intercontinentală - KN-08. Oficialii americani apreciază că racheta nu a fost testată, însă experţii estimează că aceasta are o rază de acţiune de aproximativ 9.000 de kilometri - putând atinge estul Statelor Unite, inclusiv California.
O sporire a arsenalului nuclear al Coreei de Nord alimentează îngrijorări internaţionale cu privire la proliferare într-o ţară care, potrivit unor oficiali americani, a exportat anterior tehnologie nucleară în Siria şi componente de rachete în Iran, Yemen şi Egipt.
La Washington, unii congresmeni republicani au afirmat că viitorul acord al casei Albe cu Iranul poate repeta acordul în domeniul nuclear încheiat de administraţia Clinton cu Coreea de Nord în 1994. Acordul viza să pună capăt capabilităţilor nucleare ale Phenianului, însă, denunţă ei, acesta a furnizat de fapt o acoperire diplomatică pentru extinderea lor. Coreea de Nord efectuat primul test nuclear în 2006.
Experţi americani estimau recent că, în prezent, Coreea de Nord deţine 10-16 bombe nucleare.
Relaţiile dintre Coreea de Nord şi China s-au deteriorat după ce Xi Jinping a devenit preşedintele Chinei, în 2012, iar Kim Jong-un a preluat puterea după decesul tatălu său, la sfârşitul lui 2011. China, care este cel mai important investitor, donator de ajutoare şi partener comercial al Coreei de Nord, a subestimat, în cea mai marte a ultimului deceniu, capabilităţile nucleare ale Phenianului, inclusiv capacitatea de a produce material fisionabil, subliniază experţi în domeniul nuclear.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.